Skocz do zawartości

[przerzutki tył] Wygięty wózek w Shimano SIS

Barnabos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

problem dotyczy przerzutek Shimano SIS w rowerze Romet Mistral, szosa z końcówki lat 80. (chyba). Nie wiem o jaki dokładnie model przerzutek chodzi.

O co chodzi - w czasie zmiany na niższy bieg wózek przerzutki odskoczył do wewnątrz wkręcając się w szprychy. Próbowałem sam coś zrobić, szukałem w internecie, ale nic mądrego się nie dowiedziałem. Załączam dwa zdjęcia, ktoś wie co z tym zrobić?

post-190741-0-68633600-1440068332_thumb.jpg

post-190741-0-19758600-1440068340_thumb.jpg

Napisano

jeśli sama przerzutka się nie pokrzywiła to wyprostować lub wymienić hak, właściwie ustawić ograniczniki w przerzutce, wyregulować i tyle...

Napisano

Problem w tym, że nie ma tam żadnych rzeczy, które można odkręcić, żeby wyprostować wózek... Jakieś rady jak wyprostować? Tzn. czym, w jaki sposób i co dokładnie. Wybaczcie, ale jestem laikiem.

Napisano

Tak, problem polega na tym, że chcę wózek wyprostować, tzn, żeby nie było obu zagięć, bo o ile dobrze pamiętam nie było ich wcześniej i przez to aktualnie nie mogę używać roweru. Siłowo nie daje rady, rozkręcić ciężko - nie ma śrub, o czym pisałem wyżej. Ktoś miał podobny problem czy mogę liczyć się z wymianą osprzętu?

Napisano

Ja bym się nie bawił w prostowanie wózka. Szansa, ze zrobisz to dokładnie jest mała, tego się nie da rozkręcić, żeby prostować poszczególne elementy. Wyprostujesz jeden, to pogniesz drugi. To najprostsza przerzutka. Na bazarach czy złomowiskach kupisz taką za kilka złotych. Nowego Tourneya z hakiem kupisz za trzydzieści parę złotych. Albo dokup hak uniwersalny i możesz poszukać fajnych używek kilka klas lepszych.

Tylko sprawdź przed montażem, czy nie pogięło się coś więcej w rowerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...