Skocz do zawartości

[Napęd] Nowy napęd chrupie

Szajbz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemano,

mam problem z napędem, sprawa jest skomplikowana ale postaram sie to napisać najbardziej jasno jak potrafie.

Problem - podczas jazdy na środkowej zębatce w korbie oraz najlżejszych dwóch przełożeniach z tyłu (32/28) czuć pod butem chrupanie napędu.

Sprzęt:

- rower hardtail

- korba XT

- kaseta XT

- piasta XT

- łańcuch był XT zmieniłem na Deore

- pedały M520/M540

- Suport był XT/Deore (probowałem różnych)

- przerzutka XTR 

Co wymieniłem?

- suport

- środkową zębatkę w korbie

- łańcuch

- tylne koło (akurat i tak miałem w planach wymiane)

- pedały

- Kaseta ma przejechane 500km, dla pewności zamontowałem nową ale problem nadal występuje.

To co zaobserwowałem

- po wymianie łańcucha było idealnie, nic nie chrupało. Przejechałem 40km i problem powrócił.

- kręcąc pedałami do tyłu bez obciążenia zauważyłem że łańcuch dziwnie nachodzi na zęby kasety. Jak by nie pasował do zębatek i w pewnym momencie spada ze szczytów ząbków tam gdzie powinien być. Wystepuje to tylko na dwóch najwyższych przełożeniach. 

- myślałem ze to podkładki w suporcie hollowtech są zle ustawione ale przekładanie ich nic nie pomogło. 

Obecnie nowe częsci mają przejechane około 150km, wiec nie jest to kwestia dotarcia.

Byłem w serwisach rowerowych ale po mimo że dostrzegają problem to nie wiedzą jak sobie z nim poradzić. Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Napisano

Można powiedzieć, że pośrednio winny jest przekos na jakim łańcuch pracuje na tych przełożeniach.

Nie trze czasem o wózek przerzutki czy to przedniej czy to tylnej? Kiedy wrzucisz maksymalny przekos czyli 3 z przodu i 1/2 z tyłu to problemu nie ma?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...