Skocz do zawartości

[błotnik] - problem, urwane mocowanie

Czeresniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów i koleżanki,
Zwracam się z następującą sprawą, otóż jakiś czas temu w rowerze kross trans siberian 2015 urwało mi się mocowanie przedniego błotnika. Złamała się plastikowa część łącząca błotnik z widelcem. Wstawiam kilka poglądowych zdjęć.
http://imgur.com/Ul0G5FN,QU8BHRZ,8xYB9BF,BKYmGx0,M8SYQOZ#0
Oczywiście mógłbym to jakoś prowizorycznie skleić, albo poprzypinać trytytkami, jednak chciałbym, żeby było to zrobione dobrze. I teraz pytanie: mogę gdzieś dostać takie mocowanie? Nie mogłem znaleźć w internecie, ale to może wynikać z faktu że po prostu nie wiem jak taką część nazwać, toteż zwracam się z moim problemem tutaj.
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym sezonie!

Napisano

To części dedykowane do danego modelu błotnika i wątpię żebyś je dostał luzem.

Uchwyt możesz zrobić z kawałka blachy, przykrecić go do błotnika po usunięciu reszty starego.

Napisano

Oczywiście mógłbym to jakoś prowizorycznie skleić, albo poprzypinać trytytkami, jednak chciałbym, żeby było to zrobione dobrze.

Więc szukasz śruby z płaskim łbem. Potem razem z płaską i możliwie szeroką podkładką dajesz łebkiem od spodu błotnika, a od góry nakrętka (i ewentualnie podkładka sprężynowa) do uchwytu.

Opaski zaciskowe może nie wyglądają profesjonalnie, ale sprawdzają się. Problemem jest w tym przypadku zamocowanie ich do błotnika, przydałyby się dodatkowe otwory, bo jak dasz w poprzek, to będą haczyć o oponę.

Napisano

Sprobuję tak zrobić, aczkolwiek problem jest taki, że ta metalowa część jest dosyć cienka i możliwe, że bez wiercenia się nie obejdzie. Tak czy siak dziękuję za odpowiedzi, nie wpadłem na pomysł ze śrubką! Będę teraz kombinował :icon_cool:

Napisano

@ stawek

Nie wiem jak w Evado, ale ja dopiero co otrzymałem paczkę z sks cross 55 i sie okazało ze w mojej ramie w tylnym części ramy mam otwór montażowy wykonany pionowo, a nie jak to przewidział sks poziomo.... Standardowe mocowanie nie pasuje.

Sks ma juz w ofercie specjalna czesc za niecałe 1 eur która właśnie pasuje do otworu pionowego, ale niestety w Polsce nikt tym nie handluje.

Warto zatem sprawdzić jak masz zrobiony otwór do tylnego blotnika.

Sam mam cross i zastanawiałem sie nad pełnymi blotnikami, w innym rowerze miałem właśnie pełne z drutami.

Ale jako ze wcale nie jeżdzę specjalnie po deszczu i wodzie ostatecznie wybor padł na sks cross 55.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...