Skocz do zawartości

[Hamulce Tarczowe] Czy w Hexagonie V3 zamontuje Tarczówki?

ziw98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam rower kross Hexagon V3, chciałbym zamontować w nim hamulce tarczowe hydrauliczne. Od razu zaznaczę że wymieniłem koło na przystosowane do tarcz. Pan w sklepie nie widząc roweru powiedział że można zamontować. Potem rozmawiałem z kolegą który się zna na tym lepiej ode mnie i powiedział że zamontować się nie da. A więc moje pytanie, da się czy się nie da?? 

Tak wygląda miejsce w którym miał by się ten hamulec pojawić.

post-184438-0-28866300-1427643258_thumb.png

Napisano

Ja bym odpuścił. Nie wierzę w adaptery. Potem na pewno będziesz miał poharataną ramę, a w dodatku nikt Ci nie da pewności, czy rama wytrzyma i czy coś złego się nie stanie. Jak na hamulec za dużo elementów ruchomych. Widać, że już zainwestowałeś w piastę pod tarczę. Nic nie szkodzi. Przy zmianie ramy będziesz potrzebował tylko hamulca i tarczy, a w przyszłości uniknie Cię kosztowna wymiana piasty. Trzeba było pytać na forum przed zakupem to by nie było zdziwienia. Jednak tragedii nie ma. Nie wtopiłeś pieniędzy, ale za to je zamroziłeś. I po co CI na tył hamulce tarczowe. Spokojnie dają radę zablokować tylne koło zwykłe v-brake'i o ile to nie jakieś chinole. Kupiłeś już hamulce na przód i tył i tarcze? Jak tak to radzę Ci je sprzedać to co planowałeś założyć na tył, bo zakładam, że nowe.

Napisano

W necie jest sporo informacji na temat a2z, w niektrych przypadkach potrzebna jest modyfikacja żeby dopasować kształt do haka ramy. Natomiast co do stabilności rozwiązania komentarze są pozytywne.

Napisano

Kupiłem tylko koło pod tarczę i nie ma miejsca na klocki vbrakeowe. A zdecydowałem o zmianie na tarczówki gdy mało nie zabiłem siebie i przypadkowego pieszego zjezdzając z dość stromej góry droga hamowania wyniosła ok 50m a klocki zmieniane na początku sezonu (drugi tydzień marca).

Napisano

Jeśli nie możesz oddać koła to pozostaje kupno adaptera lub ramy.

Adapter kosztuje 120 zł z przesyłką, sporo. Rama więcej, plus koszt przekładki i części które które nie będą kompatybilne.

Napisano

Czyli obręcz masz nie przystosowaną w tym nowym kole pod v-brake? No to nieźle wtopiłeś. A przyczyn takiego słabego hamowania to szukałbym w badziewnych zaciskach, klamkach i pancerzach, bo tam jest pies pogrzebany. Podstawowe hamulce v-brake hamują porównywalnie jak najtańsze hydrauliczne. To już lepiej zmienić ramę. Przekładkę możesz zrobić sam, a ramę kupić taką, że wszystko będzie pasować. Sprzedasz tą za 100 zł dokładasz 120 i masz już porównywalną ramę, ale przystosowaną do hamulców tarczowych.

Napisano

Dzięki za radę własie zastanawiam się nad taką ramą:

http://olx.pl/oferta/rama-kross-hexagon-v8-disc-suport-accent-215-lublin-CID767-ID9pYXh.html#d2a1920745

Co o tym sądzicie??

P.S. Gdybym wiedzał ze nie mają miejsca na v brake to bym nie kupił ale facet dał mi je ładnnie zapakowane w foli i nie zauważyłem z orjentowałem się w domu po jej zdjęciu więc o zwrocie nie było mowy.

Napisano

W tej ramie już nie założysz v-brake'ów, w dodatku suport i tak będziesz pewnie musiał wymienić, bo długość dobiera się do korby. W dodatku ta rama jest w Twoim rozmiarze, bo lekko mówiąc jest wielka! Ogólnie jest dobra i można byłoby brać. Co do ceny się nie orientuje, ale chyba jest uczciwa.

Napisano

Dzięki za radę własie zastanawiam się nad taką ramą:

http://olx.pl/oferta/rama-kross-hexagon-v8-disc-suport-accent-215-lublin-CID767-ID9pYXh.html#d2a1920745

Co o tym sądzicie??

P.S. Gdybym wiedzał ze nie mają miejsca na v brake to bym nie kupił ale facet dał mi je ładnnie zapakowane w foli i nie zauważyłem z orjentowałem się w domu po jej zdjęciu więc o zwrocie nie było mowy.

Jest mowa o zwrocie jeśli towar jest nieużywany. Prosiłeś koło pod v-brake, sprzedał Ci pod tarczę?
Napisano

Jeździłem już na 21 a mam teraz 19. Myślę że będzie to tańsze i lepsze rozwiązanie od tego adaptera a przynajmniej mam taką nadzieję.

Własiene prosiłem o tarczę ale myslałęm ze bedzie miejsce na vbrake poza tym itakmiały iść out ale coś na razie nie wychodzi.

Napisano

Tansze nie będzie. Będzie bez problemu kompatybilne z nowym hamulcem i estetyczniejsze.

Sztyca ma w tej ramie średnicę 27,2, stery są półzintegrowane (nie ma o nich mowy w ofercie).

Napisano

To Twoje pieniądze, więc ciężko podejmować decyzję :)

Możesz też sprzedać koło, jeśli oddać nie możesz i kupić kompatybilne. Wg mnie stosunkowo najtaniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...