Jadzeg Napisano 11 Marca 2015 Napisano 11 Marca 2015 Witam, od dłuższego czasu szukam jakiegoś roweru do 2000zł, które jest moim maksimum, a nawet jest to troche zawyżona kwota. Mieszkam na nizinach/wyżynach (30% lasy i błoto, 60% asfalt i twarde nawierzchnie z podjazdami i zjazdami), więc najlepszym wyborem byłby cross, jednak mam duży sentyment do rowerów mtb, tym bardziej, że cały czas jeździłem na wheelerze 26' i jestem już przyzwyczajony do takiej pozycji jak i ogólnej przyczepności roweru. Do tego mam 180cm i 70kg. Rower musi mięc koła 29', najlepiej dobry osprzęt, preferuje hamulce tarczowe (najlepiej hydrauliczne). na razie wybrałem kilka rowerów i chciałbym usłyszeć jakąś opinie na ich temat: -Kross level B2(2015), -Kross level B3(2014), -Haibike Big Curve 9.30, -Kross Evado 3.0, 4.0 W większosci wybrałem Krossy, bo nie znam sie zbytnio na innych markach, a z tą miałem doczynienia i wydaje mi się być dobrą względem jakości do ceny, jednak jestem oczywiście otwarty na inne propozycje najlepiej znanych/testowanych i popularnych firm.
seraph Napisano 12 Marca 2015 Napisano 12 Marca 2015 Masz rację, że lepszy wyborem byłby cross, bo kto powiedział, że crossy są "mało przyczepne"? Na gładkiej i twardej nawierzchni terenowa opona jest mniej przyczepna od gładkiej. Już nie mówiąc o oporach... Z crossów to szukałbym Kross Evado 4.0, ale z rocznika 2014. Z 29r'ów markę Kross bym opuścił, bo sporo płaci się za modny rozmiar koła i napis na ramie. http://allegro.pl/rower-mtb-29er-cross-traction-deore-hydraulika-i5166206348.html http://allegro.pl/rower-29er-sprint-apolon-hydraulika-alivio-okazja-i5166475297.html Tutaj masz rowery, w których amortyzator już nie jest kompletną atrapą (ale niestety szału też nie ma). W crossie za te pieniądze dostaniesz ogólnie lepszy osprzęt niż w MTB. Przy Twoim wzroście to brałbym ramę 19', a w crossie może i 21', ale nie zaszkodziłoby się gdzieś przymierzyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.