Skocz do zawartości

[buty SPD] Pierwsze buty+pedały spd

McUchy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Chciałem wreszcie przesiąść się na obuwie SPD. Poszukiwania moje skończyły się na 

http://allegro.pl/buty-mavic-rush-mtb-spd-uk10-r-44-2-3-2014-kalisz-i5098042862.html 

W tym sezonie, oprócz normalnych jazd rowerem (60km dziennie, weekendy po 150km dziennie) chciałem również trochę pościgać się w Poland Bike Marathon. Sądzicie, że te buty będą dobrym wyborem? Mocno przekraczam budżet bo szukałem czegoś w okolicach 350zł, ale dostępne modele wyglądają po prostu koszmarnie, stąd też decyzja o zwiększeniu nakładów.

Do tego zastanawiam sie jakie pedała będą dobrym rozwiązaniem 

http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-3-kolor-bloki-wys-24h-i5037107030.html

Czy te shimano wystarczą na początek?  Liczę na wasze wsparcie ;)

Pozdrawiam

Napisano

Jako pierwsze buty spd nie ma raczej sensu wydawać około 400zł, w szczególności iż nie wiesz czy aby na pewno Ci się to spodoba. Niektórzy wracają do platform, bo ich kolana bolą, nie czują się komfortowo etc.

Ja bym celował raczej w coś typu Shimano XC30, Shimano M088, albo też northwave sparta/lizard pro gdyby Shimano okazały się zbyt wąskie. Do tego pedały Shimano PD-M520 i w 300-400zł zmieścić się w komplecie.

Napisano

Cześć.

Chciałem wreszcie przesiąść się na obuwie SPD. Poszukiwania moje skończyły się na 

http://allegro.pl/buty-mavic-rush-mtb-spd-uk10-r-44-2-3-2014-kalisz-i5098042862.html  W tym sezonie, oprócz normalnych jazd rowerem (60km dziennie, weekendy po 150km dziennie) chciałem również trochę pościgać się w Poland Bike Marathon. Sądzicie, że te buty będą dobrym wyborem? Mocno przekraczam budżet bo szukałem czegoś w okolicach 350zł, ale dostępne modele wyglądają po prostu koszmarnie, stąd też decyzja o zwiększeniu nakładów.

Do tego zastanawiam sie jakie pedała będą dobrym rozwiązaniem 

http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-3-kolor-bloki-wys-24h-i5037107030.html 

Czy te shimano wystarczą na początek?  Liczę na wasze wsparcie ;)

Pozdrawiam

Zwróć uwagę na inne systemy pedałów wpinanych - spd to nie jedyny standard.

Osoby narzekające na kolana często uciekają od spd, a zwolennicy cranków lub timów podkreślają, że te systemy są wolne od tej przypadłości. Na forum jest kilka dyskusji na ten temat.

Pozdrawiam Witek

Napisano

Jeśli chodzi o buty również celowałbym w coś typu Shimano - tylko koniecznie z klamrą (a nie same rzepy). Co do pedałów to proponuje SPD Shimano PD-M540. I nie traktowałbym tego jako zestaw "początkowy". Sam kupowałem podobne zestawienie z założeniem - "pierwsze buty.. itd", a śmigam już w nich 3 sezon :)

Całość powinna się zamknąć w 400zł.

Napisano

Zwróć uwagę na inne systemy pedałów wpinanych - spd to nie jedyny standard.
Osoby narzekające na kolana często uciekają od spd, a zwolennicy cranków lub timów podkreślają, że te systemy są wolne od tej przypadłości. Na forum jest kilka dyskusji na ten temat.

Pozdrawiam Witek

Napisano

Jak już słusznie zauważyli poprzednicy - pedały, nie pedała.

Widzę że masz bardzo podobną zagwozdkę jak ja całkiem niedawno. Dopłacić do czegoś ciekawego, czy nie i wybierać między brzydkimi a niewygodnymi butami. I nawet te same buty w tym samym rozmiarze i kolorze wybrałeś. Choć inne pedały.

Jesli buty pasują wizualnie i na stopę, bierz. Pedały to chyba najbardziej opłacalny model Shimano,więc też dobry wybór.

• Mod Team
Napisano

tylko koniecznie z klamrą (a nie same rzepy)

Nie demonizujmy rzepów.

Może i klamry są lepsze(?) ale rzep sprawdza się równie dobrze.

Napisano

Własnie wychodzę z założenia, że skoro mam dawać 350zł za buty, które są nijakie, zwykłe i średnie, to wolę dołożyć te 100zł i kupić coś co naprawdę mi się podoba. Poza tym w przedziale cenowym do 400zł są tylko nowe modele shimano z tym systemem torbal, SH088M po dłuższym używaniu mają problem z kurczącymi się nosami i wyglądają jakby je ktoś z imadła wyjął. Podejrzewam, że z nowymi będzie podobnie. Myślałem, że ktoś już Mavic testował, ale skoro takich ludzi brak to idę na żywioł :) Dam znać jak efekty :)

Napisano

Myślałem, że ktoś już Mavic testował, ale skoro takich ludzi brak to idę na żywioł

Proponuję poszukać testów w języku Szekspira. Także bezpośredniego poprzednika, modelu Razor. Mnie przekonały, że to dobry wybór :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Co do marki Mavic - jedynie przymierzałem, model Mavic Pulse, zapinane tylko na rzepy - mam "normalną stopę" i dla mnie były bardzo wygodne, podobnie zresztą jak Shimano M088 i M089 (ale te brzydsze ;) Z kolei buty Specialized Sport MTB (3x rzep) odczułem jako bardziej twarde/sztywne od ww, i po chwili było mi w nich niekomfortowo.

Sprzedawca chwalił markę Mavic za ponoć wyjątkową trwałość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...