Skocz do zawartości

[siodełko] Gdzie zmierzę tyłek :) ?

Gość forestowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić odpowiednie siodełko raz a dobrze. W związku z tym ma pytanie gdzie w okolicach Tarnowa, Rzeszowa w ostateczności w Krakowie mogę profesjonalnie zmierzyć tyłek i kupić siodło ?

Zmierzyłem sam dupsko na piance - wyszło 13 cm, jeżdżę w pozycji 45-60 stopni. Obecne siodło ma 15,5 cm i teoretycznie powinno być ok, ale jednak to nie to. Na 14,3 cm jeszcze gorzej :/

Napisano

W Rzeszowie mają ID Match Selle Italia u Larego Zębatki na Hetmańskiej i w Fansporcie na Leszczyńskiego. U Larego z tego co pamiętam pomiar za darmo pod warunkiem zakupu u nich siodełka a normalnie koszt bodaj 100 zł.

Napisano

podłączę się pod tema

a jak powinno się mierzyć (w którym miejscu) szerokość siodełka; i druga sprawa czy lepiej mieć siodełko szersze czy też węższe gdyż wiadomo mało który sklep udostępni  różne rozmiary siodełek do testowania a nie zawsze pomiary sprawdzają się w praktyce. U mnie rozstaw kości to 13cm a siodełko 18cm (mierzone w najszerszym miejscu) nie jest na dalsze trasy zbyt wygodne; bez gaci z pampersem tyłek boli. Jeżdżę w pozycji 60stp.

Napisano

Wszystko zależy właśnie od pozycji.

Ta grafika powinna pomóc Ci w określeniu najważniejszych wymiarów pod siebie i na co zwracać uwagę:

selleroyal-styljazdy.jpg

Napisano

Render dalsze trasy to pojęcie względne. Po 100 km tyłek będzie bolał na wszystkim. Szerokość mierzysz właśnie  w najszerszym miejscu.

Myślałem właśnie o 18 cm dla siebie. Ile czasu z pampersem jesteś w stanie jechać ?

Napisano

Po 100 km tyłek będzie bolał na wszystkim

no nie koniecznie jeśli będzie dobrze dobrany rower konkretnie rozmiar ramy i siodełko to podstawowe kryteria

Ile czasu z pampersem jesteś w stanie jechać ?

w gaciach z pampersem na obecnym siodełku spokojnie 100km, w zwykłej bieliźnie po 30km mam dość; i nie wiem czy moje siodełko jest za szerokie czy też za wąskie jak dla mnie

Napisano

Ja zmieniłem siodełko ze 155mm na 135mm. Rozstaw kości ~125mm. Na początku była tragedia ale po kilkuset km widzę, że zmiana jest na plus. Te plusy widoczne na dłuższych dystansach ~100km ale i tak bez gaci z wkładką się nie ruszam. Jak wsiądę na rower w zwykłej bieliźnie to jest spory problem z przyzwyczajeniem tyłka ;). Nie wiem czy da się pogodzić jazdę z pampersem i bez na tym samym siodełku... Wkładka przecież pośrednio zmienia rozmiar siodełka ;).

Napisano

To ja w pampersie po 50 km na swoim siodle 155mm już się męczę. Rama raczej dobrze dobrana, wyeliminowałem drętwienie nabiału :) i nadgarstków więc ustawienia też chyba optymalne.

i nie wiem czy moje siodełko jest za szerokie czy też za wąskie jak dla mnie

W teorii powinno być szersze o 1,5 - 2,5 cm od rozstawu kości. 

Napisano

Zakosiłem żonie jakąś Selle Royal Unisex 143 mm i było jeszcze gorzej.

Chyba jednak przejadę się do tego Rzeszowa. Większa szansa w totka trafić niż w ciemno dobrać idealne siodełko  :icon_cool:

Napisano

u mnie pomiar kości kulszowych wynosi około 13cm a siodełko na którym jeżdżę na prawie 18cm

W teorii powinno być szersze o 1,5 - 2,5 cm od rozstawu kości.

czyli powinienem mieć rozmiar 15cm ale czy tak wąsie nie będzie za małe do jazdy z nachyleniem 60stp.

Trzymając się powyższej zasady to jaki trzeba mieć tyłek by było potrzebne siedzenie o rozmiarze 22cm ;)

Przymiarki siedzenia " na sucho " nic nie dadzą trzeba przejechać dystans minimum 50km by ocenić czy jest ono dla nas odpowiednie. A takich przymiarek żaden sklep nie udostępnia czyli pozostaje kupno metodą prób i błędów no chyba że  ma się kogoś znajomego w sklepie

Napisano

Są sklepy gdzie mają siodełka do wypożyczenia za kaucją. Skoro w 180 tysięcznym Rzeszowie jest bodaj jeden taki to w 700 tys. Łodzi też powinien być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...