Skocz do zawartości

[Łańcuch] Zmiana łańcucha - rower miejski. Jaki będzie dla mnie najlepszy?

piotr88010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich :)
Mam pytanie, a mianowicie stwierdziłem, że mam rozciągnięty łańcuch (ciągnie się aż po ramie, zeskakuje na niższe biegi, Jestem laikiem w tych sprawach, kompletnie nie wiem co mam wybrać, w jakim zakresie cenowym i dlaczego to robić z całą kasetą. Jakby ktoś mi wytłumaczył - byłbym wdzięczny.
Moje przerzutki: Shimano TZ 
Kaseta: Shimano siedmiorzędowa (nie wiem jak to napisać ale ma siedem tych rzędów zębatek)
Łańcuch: chyba jakiś no name
Pozdrawiam :)

Napisano

I od nowości był na 99% procent za długi, a teraz się jeszcze wyciągnął, plus sprężyna wózka.

Albo chcesz pomocy i wrzucisz najlepiej jakieś zdjęcie ( największa tarcza z przodu i największa zębatka z tyłu) albo wiesz lepiej to wtedy już nic nie piszę.

Napisano
przerzutki są okay raczej

Przerzutka na pewno nie jest OK skoro nie jest w stanie napiąć łańcucha - wcześniej jakoś mogła,a łańcuch wyciągnął się o parę cm najwyżej. Faktem jest też, że w tańszych rowerach wkładane są nagminnie za długie łańcuchy (chyba się im po prostu nie chce skracać). 

Chcesz wymienić łańcuch to musi być razem z zębatkami, bo łańcuch wyciera zęby i jeśli włożysz nowy (nierozciągnięty) to nie będzie się on w stanie ułożyć na zużytych zębach i będzie wyskakiwał (z przodu to zwykle nie ma miejsca, bo zębów więcej).

Napisano

7 rzedów to najprawdopodobniej wolnobieg, więc wybór jest prosty - każdy będzie dobry. (jeśli kaseta to wyboru nie ma, bo to już powoli rarytas i trzeba brać co jest). Kaseta ma 11 ząbków minimum, a wolnobieg zwykle 14, czasem 13 - jakbyś nie był pewien co masz.

Łańcuch to po prostu unikaj tych najtańszych. Najlepsze są Connex'a, ale czy jest sens go tutaj pakować?

Natomiast moje zdanie takie, że wymiana napędu nic tu nie da - nie przeskakuje/przeskakiwało to trzeba jeździć do końca, a rozwiązać problem przerzutki. Na dowód możesz sobie skrócić łańcuch i zobaczyć, czy coś się zmieni.

Napisano

Bieg jak dobrze widzę 1-2.

I jak pisałem łańcuch za długi to pierwsze, a drugie nawet dla takiego łańcucha wózek powinien dążyć do poziomu, a tego nie robi - czyli jest problem z przerzutką ( też jak pisałem prawdopodobnie ze sprężyną wózka).

Napisano

Biorąc pod uwagę jak się składa przerzutka TZ50 bez łańcucha można dojść do wniosku, że sprężyna w niej już nie wyrabia

pol_pl_Przerzutka-tyl-RD-TZ-50-Shimano-n

Napisano

puklus

connex jest najlepszy

wiem bo mam.

Chodziło mi że nie jest to dokładnie taki sam fizycznie  łańcuch, troszhhkę inną mają konstrukcję.

ale w temacie chodzi o taniochę do taniego roweru.

wszystko byle by nie accent-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...