Skocz do zawartości

[ok. 2000] Rower MTB lub Cross, Zbyt duży wybór.

Justus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam mocne postanowienie podjęcia aktywności fizyczne. W związku z tym noszę się z zamiarem kupna roweru. Takiego do max 2000 zł. Na samym początku przeczytałem kila artykułów w internecie i wybrałem sobie rower marki Kross model Evado 3.0. Ale po konsultacji z bardziej doświadczonym kolegą pojawił się Kross Hexagon X9. No i im dalej w las tym ciemniej. Teraz to już sam nie wiem co wybrać. A nie przejrzałem jeszcze ofert wszystkich producentów.

Rower na pewno będzie mi służył do jazy po asfalcie, ścieżkach leśnych i do podjazdów na szczyty niezbyt wysokich gór w których mieszkam (miasto Bielsko-Biała).

Poniżej przedstawiam aktualną listę kandydatów do zakupu. Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru. Na czym mam się skupić? Na co zwrócić uwagę? Który modele od razu odrzucić? Sam sobie nie poradzę bo tak jak napisałem na wstępie dopiero zaczynam moją przygodę z rowerami.

KROSS

NORTEC

ROMET

Kands
Napisano

A możesz napisać co takiego ma ten model czego nie mają inne? Sam Kross Hexagon X9 mnie przekonuje, bo to polska firma i bardzo dobrze wygląda i z tego co mi koledzy mówią to ma b.dobry osprzęt. Dlatego proszę powiedz w czym wygrywa ten Unibike?

Napisano

Unibike to też polska firma.

Hexagon ma koła 26", a więc w mniej modnym (a przez to MOCNO przecenionym) standardzie, gorszy amortyzator z mechaniczną blokadą skoku (jej uruchamianie w czasie jazdy teoretycznie jest niemożliwe. W praktyce, na szosie jest problematyczne i może uszkodzić blokadę, ale jest wykonalne. W terenie chyba bym się nie odważył próbować) i opony nieznanej marki. Unibike ma koła 29" z bardzo przyzwoitymi oponami, a do tego amortyzator z hydrauliczną blokadą skoku (czyli blokujesz w czasie jazdy kiedy Ci pasuje).

Ale i tak najlepiej z wymienionych wypada chyba Cayon AL

Jak szukasz roweru, który będzie służył również do jazdy po asfalcie, to albo bierzesz crossa (jeśli asfaltu będzie więcej niż terenu), albo MTB 29" (jeśli terenu będzie więcej niż szosy). Jeśli asfalt to tylko niedogodność niezbędna, żeby zanurzyć się w teren, to dopiero wtedy ewentualnie możesz pomyśleć o MTB z kołami 26" (Energy 1300, Level A2 2013, A3 2013, Gravity SLX - w zależności od tego ile chcesz wydać). Obojętnie jaki typ roweru wybierzesz, nie patrz nawet na Krossy Evado z numerkiem niższym niż 4.0 (a i wtedy z kolekcji 2013) ani na Hexagony. Beznadziejnie nieopłacalne.

A jeszcze tak odnośnie kolegów i "bardzo dobrego osprzętu"... Osprzęt Shimano jest podzielony na grupy różniące się jakością (czasem dość mocno). Od najniższej są to: Tourney, Altus, Acera, Alivio, Deore. Powyżej Deore jest jeszcze kilka, ale to już sprzęt dla ludzi, którzy naprawdę dużo i ostro jeżdżą. I teraz sam oceń, jak dobry jest osprzęt Hexagona...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...