Skocz do zawartości

[do 4500]Rower MTB XC bądź enduro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Tak słowem wstępu. Jestem amatorem w dziedzinie rowerów, jednak z zapałem by zostać kimś więcej. W aktualnej chwili mniej więcej znam się co jest lepsze od czego ale jeżeli miałbym porównać jakąś część z tego samego rodzaju to wiadomo...
Kiedyś jeździłem na rowerze MTB, będąc jeszcze w wieku podstawowo/gimnazjalnym. gdzie na jego ramie pisała bodajże nazwa firmy niemieckiej Condor. Po pewnym czasie mój brat go usprawniał i fajnie mi się nim jeździło. Ale żyjemy w Polsce i ktoś go ukradł. Mniejsza o to w jakich okolicznościach. Ale ten rower wzbudził we mnie miłość do tego sportu. Przez lata korciło mnie by wreszcie zacząć się tym interesować jednak zawsze było coś co przeszkadzało. Myślę, że teraz, wreszcie nadszedł ten czas. Liczę, że pomożecie mi w doborze jak najlepszego roweru dla mnie.

Poczytałem dosyć dużo na Waszym forum o rowerach, typach i innych sprawach/rzeczach. Ale, no właśnie, dalej nie jestem zdecydowany do końca jaki rower chciałbym kupić. Budżet jest podany do 4500 zł, jednakże jeżeli będziecie uważać, że rower za 2500 zł będzie dla mnie lepszy niżeli taki za 5000 zł (to jest już górna granica do której wolałbym się jednak nie zblizać z uwagi na żonę) to nie ma problemu. Mój styl jest chyba bardziej sportowy, preferuje bardziej pochyłą sylwetke i stanie na pedałach ale przy lżejszych trasach jak droga to wole sobie posiedzieć czasami. Teren w jaki będę się udawać to przeważnie będzie dojazd do pracy o ile zmienię ją, gdzie możliwość przechowania roweru nie będzie problemem. Drugi typ terenu w jaki będę jeździł to głównie lasy o różnym podłożu i jego pochyłości i wybojach. Lubię przy takich trasach pojechać ostro i poszaleć.
Moja sylwetka to 184/185 cm wzrostu, waga to pomiędzy 86-89kg (mam zamiar, właśnie przy pomocy roweru zejść do 80kg). Jeżeli będzie taka konieczność mogę zmierzyć długość od stóp do krocza. Z tego co pamiętam to już przy wyborze rozmiaru roweru będzie to potrzebne.
Nie mam żadnych preferencji co do marek rowerów.

Napisano

Dobrze byłoby gdybyś jednak zastanowił się jaki to rower ma być, czy bardziej xc czy coś bliżej enduro.

tutaj przykład dość fajnych rowerów którymi śmiało możesz zapuścić się w trudniejszy teren:

http://www.ns-bikes.com/eccentric,698,pl.htm

http://www.on-one.co.uk/i/q/CBOO45650BDEO/on-one-45650b-shimano-deore-mountain-bike

tylko czy o to Ci chodzi?

może zwykłe sztywniak do XC będzie wystarczający?

Napisano

Są to ciekawe rowery, jednak na pewno ten pierwszy NS Bike 2014 Eccentric jest zbyt drogi. Cena 5800 to jednak zbyt dużo jak na moją kieszeń, planuje jeszcze różne akcesoria do roweru dokupić bo to całkowity początek.
Prawdopodobnie w głównej mierze będzie on wykorzystywany na jazdę po asfalce by dostać się do pracy/domu. Jednak w czasie wolnym będzie jeździł po przeróżnych terenach ale wydaje mi się, że w bardzo trudnych to one nie będą. Chcę mieć ten komfort psychiczny, że przy jakimś zjeździe/podjeździe nic nie szczeli, nie rozwali się po 3 latach przy podstawowej konserwacji sprzętu. Jeżeli w tym czasie będzie mnie coś niezadowalać to prawdopodobnie wymienię tę część ale wolałbym nie mieć tego problemu.

Edit.
Podróże w tym czasie wolnym będą zwykle trwać od 2 do 5-6 godzin. Wiadomo, że na początku będzie bliżej do pierwszej wartości ale z każdym tygodniem, miesiącem ale mając na tyle czasu będą trwać dłużej.

Edit 2.
Czy opłaca się kupić rower w sklepie Intersport? Aktualnie trwa promocja z ratami 0% więc zawsze te pare złoty można dołożyć.

Napisano

nawet nie zwróciłem uwagi, że ten NS taki drogi, trochę za drogi na to co oferuje.

Myślę, że Ty nie potrzebujesz roweru o tak agresywnej geo z większym amortyzatorem niż 100mm.

Jeśli chodzi o rowery xc, to tutaj wybór masz bardzo duży w kwocie do 4,5k.

Tematów podobnych było sporo, przejrzyj je i sam zaproponuj jakieś modele.

Polecam Ci skupić się na dużym kole 29.

Napisano

Jeśli nie możesz się zdecydować czy chcesz "ęduro" czy XC, to polecam Ci poszukać używki Giant'a Anthem. To co robi z nim mój kolega to już nawet nie jest enduro i rower bez problemu to wytrzymuje. Spokojnie za te pieniądze można znaleźć Lkę pod twój rozmiar z 2011 - do tego podstawowy przegląd/regulacja i w swoim budżecie będziesz mieć rower spełniający twoje wymagania z genialnym zawieszeniem Maestro.

Napisano

tylko czy kolega wykorzysta fulla czy też większość czasu będzie dmuchał w damper bez sensu na asfaltowych lub leśnych ścieżkach.

Na to pytanie musi sobie sam odpowiedzieć.

Napisano

jeżeli będziecie uważać, że rower za 2500 zł będzie dla mnie lepszy niżeli taki za 5000 zł

2500 to trochę mało, ale 3500 powinno być sensowne. Zostanie Ci ok. 1000 zł, a to wcale nie jest dużo, bo warto zainwestować w dobre ciuchy. W samochodzie masz klimę, na rowerze dobre ciuchy muszą ją zastąpić. Inaczej przyjdzie jesień i piękny rower zostanie w garażu, bo w kiepskim ciuchu Cię przewieje i zapał do rowerowania minie. Osprzęt wymienisz sobie z czasem, jak się będzie zużywał. Dodatkowo przyda się pompka stacjonarna z manometrem, drugi albo i trzeci łańcuch, żeby napęd dłużej wytrzymał, jakiś multitool itp.

Napisano

Wybrałem takie o to 3 rowery:
http://allegro.pl/rower-romet-mtb-rambler-29-r-line-4-0-slask-i4259054419.html
http://www.skiteam.pl/ltd-pro-29-p2256.html
http://www.skiteam.pl/rower-cube-ltd-29-p2251.html
Głównym czynnikiem było to, że jednak przy zakupie pierwszego porządnego roweru wolałbym, aby była możliwość przetestowania go na miejscu czyli głównie Katowice bądź okolice.
Teraz pytanie czy te rowery są adekwatne co do swojej ceny? Który z nich jest najlepszy?
Co do akcesorii rowerowych, na to jest inny budżet i po kupnie roweru będę się rozglądał za nimi :)

Dziękuje wszystkim za jakąkolwiek pomoc :) Dzięki takim osobom jak Wy, można o wiele lepszy rower kupić.

Napisano

Prawdopodobnie zrobię tak jak większość osób radziło w temacie, który podał gad. Wybiorę LTD 29 ale wymienię hamulce na lepsze :)
Dziękuje za pomoc :)

Napisano

W tej cenie romet ma najlepsze części. Więc nie widzę zbytnio sensu kupować czegoś innego na słabszych/ znacznie słabszych częściach, tak jak te dwie pozostałe propozycje. Oczywiście jeśli będzie pasowała geometria tego rometa, choć i tak te dwa cube'y nie mają zbyt dobry części.

Szczególnie że rometa można kupić za 3500-3600zł. A resztę przeznaczyć na ewentualne ulepszenie.

Korba mimo że tylko 40 T to przy kole 29 i tak pozwoli na w miarę sensowne prędkości. A przecież to i tak jest napęd więc on za jakiś czas i tak się zużyje, więc nie będzie problemu z założeniem korby z większą ilością zębów.

Napisano

Chciałbym dowiedzieć się, od kiedy SLX albo XT jest lepsze od Deore?
Gdzie czytałem w rankingach to te wersje są wyżej w rankingu.

Napisano

romet fajny ale z tarcza 40T zabojczej predkosci po plaskim terenie nie osiagniesz.

Jak nie jak tak?

Obwód koła 2.25" to ok. 2300mm

Przełożenie 40/11 daje nam 3,63 obrotu koła na jeden obrót korby.

Jadąc z kadencją 80 rpm przejedziesz w godzinę 60 * 80 * 3,63 * 2,3 = 40km.

Z kadencją 100 rpm będzie już 50km/h.

Napisano

bzdurna uwaga co do tej dużej tarczy w romecie, ja to bym tam w ogóle wolał mieć tylko dwie z przodu, 

i 38 zupełnie by wystarczyła. To nie jest rower, gdzie na płaskim się ciśnie 40-50 km/h

• 4 tygodnie później...
Napisano

podłączę się też do tematu szukam coś dla żony za ok 5k

musi być to MTB 27,5 lub 26 

będzie jeździć po delikatnym terenie i po mieście 

wiem, że budżet jest spory ale nowe rowery za ok 2,5k są wg, mnie raczej słabe

jeździłem kilkoma mtb tańszymi i droższymi i np. Radon  Zr Race 8.0 dawał nieporównywalnie większe zadowolenie z jazdy niż tańsze sprzety

rozważam też zakup używki ale nie chciał bym zjeżdżonej

ten sprzęt zwrócił moją uwagę  http://allegro.pl/scott-scale-30-carbon-hmf-m-18-mtb-i4311434526.html

poradźcie coś

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...