Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Co do 48T, 22T pojemności, 8rzędów?

nv20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kompletuję nowy napęd do mojego roweru (Merida Crossway 40v 2013) i mam następujący problem:

Udało mi się już wybrać:

Kasetę: Shimano HG51 11-32 - kupione

Łańcuch: KMC X8-93 - kupione

Korbę: Shimano Alivio FC-M443 Octalink 48/36/26 - http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m443-octalink-48z-i3986093896.html

Suport: przystosowany do korby i ramy, prawdopodobnie BB-ES25 121mm, mufa 68mm, gwint angielski

Teraz mam ogromny problem z wyborem do tego przedniej przerzutki... Właściwie większość, jakie znajduję (a są dostępne), ma pojemność 20T, a ja potrzebuję 22T. Dodatkowo - posiadam łańcuch i kasetę 8 rzędową. Taką kombinację trafić jest naprawdę trudno. Moglibyście mi coś do tego polecić? Myślałem o przerzutce Top Swing, W tej chwili posiadam uszkodzoną przerzutkę FC-M191, która ma pojemność 20T, ale posiadam również korbę 48/38/28, także pasuje.

Na samą przerzutkę mogę przeznaczyć 50-80zł. Oczywiście, jeśli macie inne propozycje co do korby i suportu - chętnie je rozważę. Na korbę, suport i przerzutkę chcę przeznaczyć do około 300-350zł. Priorytetem jest dla mnie długa, bezawaryjna jazda... Szczególnie bez konieczności regulacji co kilka dni, bo to mnie w M191 dobijało... Nie widzę problemu w wymianie suportu po około 2000km.

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Czyli te wszystkie specyfikacje to jeden wielki "pic na wodę"? Nie będę miał dużo większych problemów z regulacją? Różne opinie sie przewijały na forum (nie ukrywam, że czytam o tym wszystkim już od... grudnia), wolę się upewnić... W takim wypadku wybiorę pewnie M430 (lub coś podobnego), a jeśli nie znajdę... Dorzucę do Deore... Chociaż z tego, co czytałem - największa różnica jest w wadze...

A pozostałe elementy? Uważacie, że wybrałem dobrą korbę? Suport też powinien wytrzymać?

Jeśli wszystko jest ok - jutro prawdopodobnie wszystko zamawiam i w weekend składamy! :) Dzięki!

Napisano

Nie wszystko jest tym przysłowiowym "pic na wodę". Problemy mają Ci co nie umieją ustawić zmieniarek tak jak trzeba. Osobiście jak coś mnie przerasta idę do znajomego "magika" i wszystko okazuje się działa. Co do korby to jest to jeden z naj w kwestii wyboru o ile nie kręcą Cię napisy czy waga. To samo co do wkładu suportu w postaci wielowpustu. Żyje to to bardzo długo i nie wymaga specjalnej konserwacji. Nie będę oryginalny jak polecę Ci łańcuch z serii Connex 800. Osobiście na 8-ce od zawsze i tu się nic nie zmieni Shimano. Obecnie CS-HG91.

Napisano

Super! W takim wypadku na zmianę pewnie dokupię Connexa i będę go zmieniał z KMC. Jutro znajdę przerzutkę i biorę się do pracy.

Jeszcze raz dzięki za pomoc

Napisano

Jeszcze jedno szybkie pytanie... Z rozpędu kupiłem przerzutkę FD-M430... Teraz widzę w Shimano techdocs, że jest ona przeznaczona do linii łańcucha =50mm. Korba jest do 47,5mm...

Napisano

Korba fc-m430 z sportem es25-118 ma linie 50mm ;)

Sorrki pisałem o korbie fc-m430 44-32-22.

FC-M431-8 48-38-26 z BB-ES25-126 ma linię 50 ;) takiej korby szukaj ;)

Napisano

Kurcze... No to mam problem... Zdążyłem wszystko zamówić... Jest szansa, że będzie to wszystko działało, nie wyreguluję przerzutki czy coś będzie z korbą?

Próbować z tym walczyć czy jak dostanę to od razu odsyłać korbę?

EDIT:

Rozmawiałem ze sklepem, zamienimy suport na 118, według techdoców powinno być 50mm (kolumna na samym dole). Wszystko jasne - dzięki za pomoc! :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pozwolę sobie powrócić do tego tematu, aby nie zakładać nowego.

Ostatecznie zostałem z FC-M443 i suportem 121mm (linia łańcucha 47,5mm). Zamiast zmieniać suport - zmieniłem przerzutkę. Znalazłem na Allegro FD-M510, która właśnie pasuje do wspomnianej wcześniej linii (nawet jest dedykowana do tej korby - http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI-0086A-001/SI-0086A-001-ENG_v1_m56577569830657937.pdf ). Mam tylko następujący problem - po zmontowaniu cały zestaw wygląda tak:

https://www.dropbox.com/s/krp7wqaugakesu4/2014-03-03%2018.59.55.jpg

Czyżbym źle trafił z kątem przerzutki?... Czy może jednak wszystko jest ok, a nie wiem o jakimś sposobie regulacji? Serwis da sobie z tym radę?

Zakupiona przeze mnie przerzutka:

http://allegro.pl/show_item.php?item=4001759240

• Mod Team
Napisano

Na przerzutce pisze do jakiego kąta jest przewidziana powinno sie mniej więcej zgrać z twoją ramą. Poza tym jest ona stanowczo za wysoko, choć to wynika z kąta ...

Napisano

Niestety, albo nie zauważyłem, albo na tej tego nie ma - widzę tylko napis FD-M510 na tej plastikowej podkładce pod śrubami regulacyjnymi.

Zdaję sobie sprawę, że jest za wysoko... ale jak obniżę to dolna część wózka wchodzi mi na zębatkę... 

Czyli co? Nic z tym nie zrobię? Szukać innej przerzutki? Na podstawie mojego zdjęcia można stwierdzić, że kąt przerzutki jest zbyt duży czy zbyt mały w stosunku do ramy? Wydaję mi się, że zbyt duży (tak na chłopski rozum), czyli 63-66 pewnie będzie ok...

• Mod Team
Napisano

A znajdź opis swojej ramy i zobacz jaki kąt podaje producent, albo go zmierz jak potrafisz. Przerzutka ma pewnie 66-69 a ty masz ramę w okolicy 63-66 ... tak to jak by ze zdjęcia wygląda. Ale w sumie sie tym nie przejmuj. Poskładaj do kupy i wyreguluj, powinna działać prawidłowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...