Skocz do zawartości

[cross] Evado 4 vs Zethos - rower do 3000zł

Fracha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim!

Jako kompletny amator w dziedzinie rowerów zwracam się do Was forumowicze o małą pomoc. Pewnie macie masę takich tematów ale najbardziej trafnego dla mnie nie byłem w stanie znaleźć. 

W najbliższym czasie planuję kupić rower crossowy. Czemu taki wybór? 80% terenu po jakim będę się poruszał to drogi utwardzone, ścieżki rowerowe itp. Czasem będę chciał "zażyć" trochę ekstremalnych doznań i poszaleć po górach ale też w granicach rozsądku. Mam nadzieję, że przez te 20% nie będę musiał jednak zmieniać typu roweru np na MTB?

Wstępnie mam 2 modele, którymi jestem zainteresowany. Kross Evado 4.0 bądź Unibike Zethos.

Wydaje mi się, że model ze stajni Unibike'a ma lepszy osprzęt niż ten montowany w Krossie. Kross ma już swoją ofertę na rok 2014 natomiast Unibike wciąż nie pokazał nic nowego na przyszły sezon.

I teraz pytanie - kupować już czy czekać? Ma ktoś jakieś przecieki co do Zethosa model 2014? Jedyne co wiem to to, że pojawi się w okolicach lutego. Warto czekać?

A może jeszcze coś innego? Jestem otwarty na propozycję jednak wyglądem Zethos bardzo przypadł mi do gustu. No i chciałbym lekki rower - sam ważę bardzo mało więc może to pozwoli mi łatwo rozwijać duże prędkości ;)

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

@FigoiFago: jesteś w posiadaniu Zethosa 2013 i polecasz Evado. Czyżbyś był niezadowolony z roweru unibike'a? Możesz troszkę przybliżyć ten temat? Mój zakup nie jest "na już" więc w razie czego to czekanie do lutego nie będzie dla mnie jakimś wielkim minusem ;)

Napisano

Myślałem, że rower planujesz kupić teraz i dlatego wspomniałem o Evado ponieważ teraz Zethos jest chyba nie do dostania. Jestem bardzo zadowolony z Zethsoa i myślę, że w tej cenie trudno o lepszy rower (nie uwzględniam rowerów w promocyjnych czy obniżonych cenach) Tutaj masz mój mimi test Zethosa: http://www.forumrowerowe.org/topic/147755-rower-unibike-zethos-gts-2013/

Napisano

FigoiFago: dziękuję Ci bardzo za pomoc :) Już chyba nie mam wątpliwości co wybiorę. Zethos zagości w moim garażu - jeszcze tylko nie wiem czy model 2013 czy 2014 ale to już w lutym się dowiem :) Rozumiem, że troszkę będę nim mógł poszaleć po leśnych górskich drogach bez obaw o usterki? ;)

Napisano

założysz opony od 29er'a szersze z bardziej agresywnym bieżnikiem i lecisz. Jedyne co, to zawieszenie może nie być tak dobrze przystosowane do lasu jak w mtb jeśli o taką jazdę chodzi, bo o maratonach na crossie nie ma co mówić. ;)

Napisano

Napisałem na FB Unibike'a czy mogą uchylić rąbek tajemnicy odnośnie modelu Zethos na rok 2014 ale na razie zero odzewu... Liczę na to, że jednak ktoś odpisze i będziemy mieli jakie info :) Pogoda za oknem tak motywuje do wyskoczenia na rower ale jeszcze te trochę muszę przecierpieć ;)

Napisano

No i dostałem odpowiedź od Unibike'a. Zethos na rok 2014 będzie dokładnie taki sam jak obecny 2013. Ten sam osprzęt, ta sama cena... Czy w związku z tym da się coś utargować w sklepie na ten model niby 2013? ;)

Napisano

Ale mówisz o rowerze z 2013 roku? Może gdzieś uda Ci się znaleźć ramę w rozmiarze 17" lub 23" Co do pośrednich rozmiarów to przypuszczam, że może być duży problem z dostępnością.

Napisano

Stało się coś bardzo złego, a mianowicie poczytałem trochę o maratonach... I teraz mam już całkowity mętlik czy pakować się w crossa czy może jednak jakieś 26 bądź 27,5.. Tak na szybko porównując jeśli uparłbym się przy crossie to mam takie spostrzeżenia (nie wiem czy trafne). Crossem pojadę szybciej na utwardzonych ścieżkach ale w lesie gdzie są korzenie mam "lipę". Czy wtedy wymieniając opony na bardziej agresywne będę śmigał jak na mtb? Niby cross ma 28' ale teraz są popularne 29er i dają radę w terenie więc taki cross będzie pomiędzy 27,5 a 29. Wiem, że nie ma rozwiązania uniwersalnego ale nie chcę kupować kilku rowerów a znaleźć ten złoty środek, na którym pośmigam i po asfalcie i wezmę udział rekreacyjnie w jakimś maratonie. Ten zethos po modyfikacjach da radę w terenie? Budową oprócz opon nie różni się chyba jakoś od np Krossa B4? Przepraszam, że tak "truję" ale wolę się kilka razy zastanowić zanim wpakuję 3000 PLN w rower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...