Skocz do zawartości

[hamulce] Centerlock, jakie hydrauliki wybrać ?

buras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na dzień dobry (no w sumie noc, ale wypada się przywitać), to witam wszystkich :)
Postanowiłem wymienić nieco osprzętu w moim dziadku. Biorąc pod uwagę, deprymujące mnie ostatnio hamulce Tekro Auriga, które służyły jak mogły przez jakiś czas, jednak przestały być bezpieczne (wypad rowerowy na Jurę je zweryfikował), a mam Bieszczady w planach na ten urlop więc ... Dodatkowo tylne koło po "wypadku" miało centrowanie, jednak po nim nie trzyma sztywności i pływa, poprawki na nic.
Mój wybór padł na nowe koła Shimano MT-55 z Centerlock, tarcze XTR SM-RT97.
No i jestem w kropce, jakie hamulce hydrauliczne, do tego zestawu wybrać... Naczytałem się, a z każdym postem człowiek głupszy się robi, co właściciel hamulców to jego lepsze, itd. Rozmyślałem nad używanymi Shimano XTR BR-M975 z alledrogo, lub XT BR-M775 (te nowe są przynajmniej w zasięgu cenowym)...
Z drugiej strony, dużo przeczytałem dobrych zdań o Avid Juicy ... Przy czym, nie wiem czy dobrze zagrają, jak by na to nie patrzeć, na typowo shimanowskim centerlock-u...
Jakieś pomysły, sugestie ?

Napisano

Pytanie zadane z nietypowej strony... Mi się wydaję, że dla zacisku nie ma znaczenia czy tarcza jest zamocowana na 6 śrub czy na centerlock. A jakie hamulce to zależy od Twojej wagi, roweru, stylu jazdy i terenów po jakich się poruszasz :)

Napisano

Pytanie zadane z nietypowej strony... Mi się wydaję, że dla zacisku nie ma znaczenia czy tarcza jest zamocowana na 6 śrub czy na centerlock. A jakie hamulce to zależy od Twojej wagi, roweru, stylu jazdy i terenów po jakich się poruszasz :)

Fakt... Te dane mogą być przydatne ...:D

Ja ok 80kg ... do tego rower jakieś 17kg, plus plecak ok 10kg...

Jak jeżdżę ? Hmmm... po pierwsze od jakiegoś czasu dosyć sporo, teren zróżnicowany. Np. jedziemy na Jurę poszaleć, więc zwykle wypad 2-3 dni, wliczając dojazd na rowerze oczywiście. Choć ostatnio polubiłem zjazdy w terenie górzystym i właśnie pod tym kątem, chciał bym wybrać ten sprzęt. Żaden hardkorowy downhill, jeszcze nie mam tego levelu :)

Więc jak się przy tym sprawdzi, to najczęściej uprawiane to freeride po lasach dolomitach innych dziwnych miejscach (takie niby enduro), też ogarnie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...