buras Napisano 21 Lipca 2013 Napisano 21 Lipca 2013 Na dzień dobry (no w sumie noc, ale wypada się przywitać), to witam wszystkich Postanowiłem wymienić nieco osprzętu w moim dziadku. Biorąc pod uwagę, deprymujące mnie ostatnio hamulce Tekro Auriga, które służyły jak mogły przez jakiś czas, jednak przestały być bezpieczne (wypad rowerowy na Jurę je zweryfikował), a mam Bieszczady w planach na ten urlop więc ... Dodatkowo tylne koło po "wypadku" miało centrowanie, jednak po nim nie trzyma sztywności i pływa, poprawki na nic.Mój wybór padł na nowe koła Shimano MT-55 z Centerlock, tarcze XTR SM-RT97.No i jestem w kropce, jakie hamulce hydrauliczne, do tego zestawu wybrać... Naczytałem się, a z każdym postem człowiek głupszy się robi, co właściciel hamulców to jego lepsze, itd. Rozmyślałem nad używanymi Shimano XTR BR-M975 z alledrogo, lub XT BR-M775 (te nowe są przynajmniej w zasięgu cenowym)...Z drugiej strony, dużo przeczytałem dobrych zdań o Avid Juicy ... Przy czym, nie wiem czy dobrze zagrają, jak by na to nie patrzeć, na typowo shimanowskim centerlock-u...Jakieś pomysły, sugestie ?
seb2k6 Napisano 21 Lipca 2013 Napisano 21 Lipca 2013 Pytanie zadane z nietypowej strony... Mi się wydaję, że dla zacisku nie ma znaczenia czy tarcza jest zamocowana na 6 śrub czy na centerlock. A jakie hamulce to zależy od Twojej wagi, roweru, stylu jazdy i terenów po jakich się poruszasz
buras Napisano 21 Lipca 2013 Autor Napisano 21 Lipca 2013 Pytanie zadane z nietypowej strony... Mi się wydaję, że dla zacisku nie ma znaczenia czy tarcza jest zamocowana na 6 śrub czy na centerlock. A jakie hamulce to zależy od Twojej wagi, roweru, stylu jazdy i terenów po jakich się poruszasz Fakt... Te dane mogą być przydatne ... Ja ok 80kg ... do tego rower jakieś 17kg, plus plecak ok 10kg... Jak jeżdżę ? Hmmm... po pierwsze od jakiegoś czasu dosyć sporo, teren zróżnicowany. Np. jedziemy na Jurę poszaleć, więc zwykle wypad 2-3 dni, wliczając dojazd na rowerze oczywiście. Choć ostatnio polubiłem zjazdy w terenie górzystym i właśnie pod tym kątem, chciał bym wybrać ten sprzęt. Żaden hardkorowy downhill, jeszcze nie mam tego levelu Więc jak się przy tym sprawdzi, to najczęściej uprawiane to freeride po lasach dolomitach innych dziwnych miejscach (takie niby enduro), też ogarnie...
Mod Team sznib Napisano 22 Lipca 2013 Mod Team Napisano 22 Lipca 2013 SLXy z klockami metal i będziesz pan zadowolony . http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-shimano-slx-br-m675-metaliczne-bs-i3367163494.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.