Skocz do zawartości

[napęd] wymiana napędu w Kross A6

ddr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamierzam wymienić napęd w moim Krossie A6 (model z 2009). Kaseta jest do wymiany. Korba i suport (Truvativ Firex Gpx) są w niezłym stanie, bez luzów, do wymiany jest jednak blat i środkowa zębatka. Niestety nie udało mi się znaleźć oryginalnych zębatek do Truvativa. Gdzieś na forum wyczytałem, że Shimanowskie da się założyć, ale że niezbędna jest praca pilnikiem co nie bardzo mnie przekonuje. Jest jakaś szansa na jej uratowanie, czy lepiej odpuścić i kupić nową korbę? 

Do tego w tylnej przerzutce (SLX) trzeba by wymienić kółeczka. Opłaca się inwestować w oryginalne (~80zł), czy np. Tacxy (na Allegro za ~40zł) się nadadzą?

Napisano

Opłaca się inwestować w oryginalne (~80zł), czy np. Tacxy (na Allegro za ~40zł) się nadadzą?

Miałem ten sam dylemat: oryginały za ~35zł, kółeczka od XT ~80zł czy Tacxy za 40zł. Wybrałem BBB Rollerboys te zwykłe za ~35zł. idealne rozwiązanie, do tego linki i pancerze Shimano SIS SP++ i przerzutka zmartwychwstała.

Napisano

Kaseta i zębatki korba są do wymiany bez dwóch zdań. Interesuje mnie czy istnieje nieinwazyjny sposób na regenerację korby, bo poza dwoma zjechanymi zębatkami działa bez zarzutu.

Idzie dostać zębatki na wymiane do tej korby, czy trzeba kupić nową?

Kółeczka mogą być byle się rozmiar zgadzał. Jak kupić sobie beznadziejne to beznadziejnie będzie to działać.

Heh, naprawdę? Pytałem czy tańsze zamiennniki dają radę, czy są beznadziejne i lepiej kupić oryginalne.

• Mod Team
Napisano

Co rozumiesz przez bez inwazyjny sposób ? bo od samego wpatrywania sie w zębatkę jeszcze jej nikt nie naprawił, a każdą inna metoda jest inwazyjna, no poza wymianą na nową.

Napisano

Co rozumiesz przez bez inwazyjny sposób ? bo od samego wpatrywania sie w zębatkę jeszcze jej nikt nie naprawił, a każdą inna metoda jest inwazyjna, no poza wymianą na nową.

Wydaje mi się, że w pierwszym poście napisałem, czego nie chciałbym robić - piłować (nowych) zębatek. Gdzieś tu albo na innym forum przeczytałem, że da się założyć zębatki Shimano, jednak trzeba je opiłować, żeby pasowały, a tego robić nie chce (i to uważam za inwazyjne, odkręcenie i wymianę zębatki nie).

Próbowałem znaleźć zębatki Truvativa - nie znalazłem. Może ich nie ma, może nie udało mi się znaleźć, może są jakieś inne? Może jest jakiś inny sposób? Nie wiem, dlatego pytam.  

Naprawa pilnikiem z linku, który podałeś, nie wchodzi w grę, bo po zimie część zębów blatu i środkowej zębatki są zjechane prawie na gładko.

Jeśli gdzieś wyraziłem się nieprecyzyjnie, daj znać. Twoje złośliwości nic nie wnoszą, jeśli chcesz mi pomóc, zrób to proszę bez nich.

• Mod Team
Napisano

No ale nie da sie naprawić zębatki nie piłując jej, więc albo pilnik w dłoń albo szukaj nowych zębatek, ewentualnie korby.

Napisano

No ale nie da sie naprawić zębatki nie piłując jej, więc albo pilnik w dłoń albo szukaj nowych zębatek, ewentualnie korby.

Wiem i rozumiem.

Szukałem jeszcze raz i udało mi się znaleźć pasujące zębatki. Wychodzą jednak drogo i trzeba poczekać na ściągnięcie, dlatego niewiele dokładając kupię po prostu nową korbę.

Dzięki za pomoc.

Napisano

Średnia i mała zębatka na pewno będzie pasowała od shimano bez żadnego piłowania. Ja w swojej korbie Tuvativ Firex wymieniałem je dwa lata temu i z tego co pamiętam to była to zębatka Alivio .Co prawda średniej nie udało mi się kupić czarnej i mam srebrną. Jeżeli chodzi o blat to się nie wypowiadam bo nie zmieniałem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...