Skocz do zawartości

[Amortyzator] RST GILA czy nadaje się na maraton?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Panie i Panowie, pytanie jak w temacie, przede mną pierwsze starty w końcówkach tegorocznych maratonów a w przyszłym sezonie częstsze starty. Posiadam amortyzator RST GILA, który (ja tak uważam) nie nadaje się na takie starty. Teraz moje pytanie do was co sądzicie o tym amortyzatorze i o jego wykorzystaniu w maratonach MTB? Ewentualnie jaki amortyzator polecacie do roweru 26 cali ? 

Napisano

jeżeli będziesz jeździł na maratony to na pewno się nie sprawdzi. ile możesz przeznaczyć na nowy amortyzator ?

Napisano

Miałem ten amortyzator i to straszne drewno, według mnie nie jest on zbyt dobry na maraton (praktycznie wcale się nie ugina). Przejechałem na nim swój pierwszy maraton i strasznie bolały mnie nadgarstki. Później zmieniłem na powietrzna Torę.

Napisano

XC-R miałem w poprzednim rowerze i szczerze nie był też za dobry, nie odbijał do końca ze względu na moją wagę(100kg ). Co myślcie o tych:

http://allegro.pl/rock-shox-dart-3-z-blokada-skoku-wyprzedaz-wawa-i3372496113.html

http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-xc28-80mm-26-dart-2012-i3314877323.html

Koledzy a może wiecie jak "zmiękczyć" RST GILA oprócz pokrętła na górze amorka, mam jakieś śrubki od spodu amortyzatora.

Napisano

Szkoda pieniędzy. Szczególnie pod Twoją wagę, golenie 28mm będą strasznie wiotkie. XCR znowu nadaje się wyłącznie jako sprzęt przejściowy. Najrozsądniej będzie używać tej Gili ile się da i zbierać na coś pokroju Raidona lub wyżej.

I poważnie, przy 100kg ten widelec nie pracuje pełnym skokiem? Oczywiście rozwiązania są - zalać olejem i/lub skrócić elastomer.

Napisano

nie wykręcaj ich! one trzymają amortyzator w kupie ;) Z nowych spójrz jeszcze na tego:  http://allegro.pl/rock-shox-xc-30-tk-coil-26-nowy-i3369473009.html

Ten jest super amorek ale nie ma pivotów ;/ a ja mam hamulce v-brake.

Szkoda pieniędzy. Szczególnie pod Twoją wagę, golenie 28mm będą strasznie wiotkie. XCR znowu nadaje się wyłącznie jako sprzęt przejściowy. Najrozsądniej będzie używać tej Gili ile się da i zbierać na coś pokroju Raidona lub wyżej.

I poważnie, przy 100kg ten widelec nie pracuje pełnym skokiem? Oczywiście rozwiązania są - zalać olejem i/lub skrócić elastomer.

Suntour XC-R nie odbjał do końca a ten RST GILA jest twardy jak kamień i po 50 km po stolicy nadgarstki padają, a gdzie tu na maraton:/

Napisano

Otrzymałeś już odpowiedź, przemęcz tego rst, dozbieraj kasy i kup Sobie porządny sprzęt, osobiście poleciłbym Ci epicona z dwóch powodów

Po pierwsze posiada sprężynę powietrzną co Ci daje duże możliwości ustawienia (pod twoją wagę )

Po drugie jest bardzo lekki (mój waży ze bieżnią 1680g), co w maratonach i nie tylko jest dużą zaletą.

Co prawda za kwotę ok 460zł dorwiesz tylko wersję pod tarczówki ale może warto się także zaopatrzyć w takowy hamulec.

Torę bym sobie odpuścił gdyż jest Ciężki(2400g) a jego praca wcale jakoś mocno nie odbiega od np xcr-a także ten zakup jest nie opłacalny moim zdaniem na plus że ma piwoty...

Napisano

Spokojnie RST Gila pod twoją wagą będzie chodzić. Moja jak się rozkręciła też działała poprawnie, a ważyłem wtedy 76 kg. Przy dużym mrozie było trochę gorzej ale bez przesady. Na lekkich amorach przy 100kg możesz trochę tracić na sztywności. 

Napisano

xc 30 jest na stalowej sprężynie, ale zawsze możesz dorobić taką samą, tylko o innej grubości i tym samym zmienić charakterystykę widła :)

Napisano

Już dostałeś odpowiedź że to badziewny amor i do tego za ponad 400zł, to już bym chyba wola xcr-a z blokada skoku w manetce, naprawdę nie widzę nić nowego, sensownego co mogło by Ci podejść z tymi pivotami, szukałeś może radiona powietrznego?

Napisano

Dokładnie, zostaw Gile i niech "świnka skarbonka" nazbiera na coś z wyższej półki. Szkoda bawić się w półśrodki jak już wyżej wspominano.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Suntour XC-R nie odbjał do końca a ten RST GILA jest twardy jak kamień i po 50 km po stolicy nadgarstki padają, a gdzie tu na maraton:/

Może to banał, ale być może masz go zablokowanego?

Moja Żona jeździ na nim i ma już za sobą kilka maratonów z przyzwoitymi wynikami (5 w klas. gen.). Jej waga 53 i widzę, że Glut ugina się na 5-6 cm. Fakt, że lekki nie jest i obiecałem sobie, że na jesień zamienię jej na F1RST Platinum (850zł).

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Napisano

Moja Żona jeździ na nim i ma już za sobą kilka maratonów z przyzwoitymi wynikami (5 w klas. gen.). Jej waga 53 i widzę, że Glut ugina się na 5-6 cm. Fakt, że lekki nie jest i obiecałem sobie, że na jesień zamienię jej na F1RST Platinum (850zł).

Jak obiecałem, tak zrobiłem.

Amor dotarł do mojego serwismena i jutro jadę z rowerami. Mam nadzieję, że Żona będzie zadowolona po zmianie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...