Skocz do zawartości

[cross ~1200] Kands Maestro czy inny?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako że jestem nowy, to po pierwsze chciałem się przywitać.

A teraz przejdę do sedna.

Poszukuję roweru którym będę bez problemu i w miarę szybko mógł jeździć po drogach: 95% asfalt 5% leśne drogi. Dodatkowo może się zdarzyć, że w weekendy trafią się jakieś wycieczki do lasu, czy nad jeziorko (ale to sporadycznie). Na początku zastanawiałem się nad szosą, lub odrestaurowaniem starego roweru z garażu, jednak podliczając koszt, wyszło mi, że dokładając trochę mogę kupić sobie nowy całkiem fajny rowerek. Jako, że mój ostatni w miarę dobry rower miałem w wieku komunijnym i nie wiem jak wygląda w tej chwili rynek rowerowy chciałbym prosić tutaj o pomoc w wyborze mojego nowego kompana.

Rowerem będę chciał dojeżdżać do pracy, ok 15-20 km w jedną stronę o ile pogoda na to pozwoli.

Mam 183 cm wzrostu, 85kg i według mojego pomiaru 85 cm od jajec do ziemi. 

1. Jaki rozmiar ramy byłby dla mnie dobry? Z wyliczeń wynika, że 21' , jednak ktoś podobnych gabarytów do mnie pisał na forum, że rower z 19' ramą jest bardzo dobry i uważał, jakoby 21' był już za duży.

2. Jaka jest dopuszczalna masa całkowita w Kandsie Maestro? Dla Lazaro Integral V3 niby 120kg więc podejrzewam, że tu będzie podobnie.

Obecnie jestem bardzo za zakupem właśnie Kands Maestro - ze względu na wygląd, pozytywne opinie, dobry osprzęt.

a co myślicie o pozostałych, nad którymi jeszcze się zastanawiam:

Lazaro Integral V3

Kross Evado 1.0

Eurobike

Eurobike Crossbike

Merida Crossway

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

ad. 1 Mój wzrost 177, jajca nad glebą zawieszone na 79/80 cm - rama 19" prześwit ok 4 cm więc w Twoim przypadku stawiałbym jednak na 21" chociaż 19" tez powinno być ok, najlepiej byłoby się przymierzć do jakiegoś roweru

ad. 2 120 kg

Lazaro to bliźniaczy rower różniący się ramą i amortyzatorem i kilkoma mało znaczącymi szczegółami. Kupując Lazaro masz praktycznie to samo co daje Ci Maestro tyle, że taniej

Wszystkie pozostałe rowery przez Ciebie wskazane są zauważalnie gorsze jesli chodzi o osprzęt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...