Skocz do zawartości

[Kaseta]Lata na boki

Ahoq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pewien problem,mianowicie kilka dni temu podczas mycia napędu zaobserwowałem ,ze kaseta ma luzy na boki ok 1-2mm, zaniepokojony poszedlem do serwisu. Pan z serwisu po wczesniejszym dokreceniu kasety oporowo powiedzial ze mozliwe jest zle dobranie kasety z piasta(bebenkiem) oraz ze nie da sie zniwelowac tych luzow i nic nie moze poradzic na ten problem. I zostalem z problemem sam wiec postanowilem napisac o rade do forumowiczow czy sa w stanie mi pomuc rozwiazac problem ( a moze to jest normalne?) . Rower od nowosci przejechal moze ze 100km, piasta to Shimano FH-M525A (  http://www.bike-disc...6h.html?mfid=43 ) kaseta to Shimano Deore CSHG62 (http://bikecenter.pl...rz-11-36-kaseta ) . Powiem tylko od siebie ze myslalem ze sa jakies standardowe wpusty bebenka oraz kasety i jezeli bylo tak jak mowi Pan sewisant ze zle dobrana para kaseta+piasta to poprostu nie wlazla by kaseta do bebenka i na odwrot ale moge sie mylic jestem nie doswiadczonym rowerzysta i nie mam prawie zadnego pojecia o skladaniu i dobieraniu czesci wiec prosze o rady i o nie zwracanie uwagi na ewentualne bledy :thumbsup: .

PS. filmik 

Napisano

Dlatego że ta piasta jest pod 8/9 rzędów. Chociaż wiem że właśnie niektóre bębenki pod 8/9 rz obsłużą 10rz, ale też zdarza się że właśnie nie obsłużą. I możliwe że u Ciebie tak właśnie jest.

Albo masz luz na bębenku. Ruszałeś nim, kiedy nie było kasety ?

Napisano

Nie ma się czym martwić! Jest to normalna sprawa, bo bębenek nie jest tak ściśle spasowany na sztywno. Poza tym przy dużej zębatce zawsze się wydaje, ze te luzy są duże. Naprawdę są niewielkie. Ewentualnie dokręć kasetę. Pewnie nie masz klucza do niej, więc będzie trzeba zakupić taki. Wszystko jest założone dobrze.

Napisano

Miałem podobnie z nową kasetą HG-51 8s i starą piastą STX. Dałem blaszkę z wypustkami od strony największej zębatki. Były takie w starych kasetach 6 czy 7s.

A przez taki luz łańcuch może kiepsko chodzić po trybach.

Napisano

To nie jest żadna normalna sprawa. Miałem do czynienia z wieloma rowerami i w żadnym nie widziałem takiego luzu. U siebie również nie mam.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli masz jakiś poradnik, albo artykuł o tym to poproszę.

Trzeba ci lekturę jak jest luz na kasecie ? jest luźno mimo dokręconego lockringu to daje sie podkładkę i tyle.

Ja słysząłem od kilku osób co przy kasecie dyna sys miało luz. nie wiem sam, nie stosowałem takich kaset i nie zamierzam póki co :P

Napisano

Trzeba się zdecydować czy jest to w tańszych wersjach piast zjawisko występowalne i w niczym nie przeszkadza czy jednak nie i gadacie o jakichś podkładkach. Ktoś nie znający tematu będzie miał mętlik w głowie. Dokładnie w podobny sposób zachowują się też niektóre kasety pod 9/8/7 sp.

Jak dla mnie korzystać z roweru i się nie przejmować no chyba, że nieprecyzyjnie pracuje napęd lub żle wchodzą przełożenia.

Napisano

Piasta SRAM 9.0 8s-zjawisko nie występuje, Mavic Crossride 9s-brak luzu, Pivit (jakaś kupa) 8s-brak luzu. Jeśli chodzi o podkładki to Mavic zaleca montaż takowej w przypadku gdy bębenek ma szerokość 37,1mm. W przypadku bębenków o szerokości 35,3 montaż kasety bez podkładki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...