krecik6464 Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Witam, Tak jak w temacie poszukuję posiadaczy roweru: GTIX quantum 26" z 2013 roku (a dokładnie o ten model:http://castor24.pl/pl/p/ROWER-26-GTIX-QUANTUM-2-X-HAM.-TARCZOWY-SHIMANO-ALUMINIOWY-2013/1420), chodzi mi o opinie na jego temat i czy na jakieś jego podzespoły trzeba zwrócić szczególną uwagę? Czy ten rower nadaje się na trasy mieszane: lasy, polne drogi i asfalt? Ja weekendowo jeżdżę trasy 10-50km właśnie w trybie mieszanym, ale czasem lubię sobie poszaleć. za wszelkie pozytywne jak i negatywne opinie z góry wielkie dzięki.
artex232 Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Ja bym powiedział że to kupa żelastwa nie warta tej ceny
krecik6464 Napisano 26 Maja 2013 Autor Napisano 26 Maja 2013 2i regulaminu siema, a czy miałeś do czynienia z tym rowerem w realu, czy po prostu ci się nie podoba?
artex232 Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Przecież widzę po zdjęciu jakaś przerzutka tourneya, wolnobieg 6rz, jakieś pseudo hamulce które chwilę później są do du**. Jakaś sprężyna z tyłu która ma przypominać damper. I rama która pewnie waży z 10 kg
MokryxD Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Lepiej dorzuć kilka złotych do tego Krossa. http://www.kross.pl/pl/2013/mtb/hexagon-x1
artex232 Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Albo nawet na kands-a, który jest polecany na forum
Mod Team Puklus Napisano 26 Maja 2013 Mod Team Napisano 26 Maja 2013 Chcesz dobrze wydać 900zł to szukaj coś takiego. http://allegro.pl/rower-romet-rambler-5-0-wyprzedaz-poekspozycyjny-i3269111858.html Zapamiętaj, rower z pełnym zawieszeniem, który by sie nadawał do jazdy kosztuje 2000 wzwyż, gdzie zwykle sama rama kosztuje ponad 1000zł.
Gangessior Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Toż to na pierwszy rzut oka widać, że to makrokesz. Lepiej dołóż 150-200 zł i kup sobie chwalonego i pewnego Lazaro:http://allegro.pl/lazaro-evolution-v3-full-alivio-amor-z-blokada-m-i3277740651.htmllub Kandsa: http://allegro.pl/rower-26-super-kands-1300-alivio-ostatnie-z-2012-i3273471381.html Masz sprawdzone rowery, które nie rozlecą się po zjechaniu z krawężnika większego niż 15cm.
Mod Team Puklus Napisano 26 Maja 2013 Mod Team Napisano 26 Maja 2013 Link nie działa U mnie działa normalnie.
krecik6464 Napisano 27 Maja 2013 Autor Napisano 27 Maja 2013 Mimo wszystko wolał bym poczekać na opinie posiadaczy tego roweru, aby i oni się wypowiedzieli. Jeśli już chcecie podsuwać inne propozycje to prosiłbym o rowery z pełnym zawieszeniem, hamulcami tarczowymi i manetkami z możliwością szybkiej zmiany przełożenia.
paszczaq Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 prosiłbym o rowery z pełnym zawieszeniem, W tej cenie zapomnij, musisz cenę tego "roweru" przemnożyć przez 3 lub 4 żeby znaleźć nowego sensownego fulla. Wcześniej polecany Romet lub Lazaro są w tym przedziale cenowym jedynymi sensownymi sprzętami. Na wypowiedzi użytkowników tego GTIX'a raczej bym nie liczył bo to jak wspomniano makrokesz...czyli w zasadzie toczydło a nie rower.
jasinski21444 Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 Tak jak kolega wyżej + hamulce tarczowe to min 300zł komplet a sam damper to od 400zł-500zł w góre. Ten rower to śmieć i nie nadaje sie nawet do rekreacyjnej jazdy. Zawieszenie nie działa lub działa bardzo kiepsko + to że cała siła idzie w pompowanie jego zamiast w jazde . Kands/lazaro będzie o wiele lepszym wyborem od gtix
paszczaq Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 Ale żeby nie było znalazłem opinię użytkownika podobnego GTIX'a Zanim kupiłem Gianta Rinkona dwa lata temu, byłem posiadaczem atrapy rowerowej GTiX K-26Kupiłem ją w małym sklepiku gdzie facet sprzedawał gwoździe, śrubki, młotki,łopaty,siekiery,łańcuchy, nasiona, nawozy i przy okazji wstawił kilka rowerów.Składaczki i te wynalazki GTiXGdy kupowałem byłem przekonany że to rower do wyczynu: gruba rama- amortyzowana, grube koła, amortyzator jak z motocykla- 2-półka, hamulce tarczowe. Normalnie bajer :twisted:Posiadaczem owej machiny byłem przez niecały rok IMHO to i tak za długoSzczęście z posiadania owego cudaka trwało przez miesiąc.Koledzy z pracy mnie namówili na przejażdżkę po lesie. Początkowo myślałem że kondychy nie mam :034:. Oni czekali na mnie. Nie mogłem za nimi nadążyć. Podjazdy musiałem pokonywać z buta. Po przejechaniu 15 km miałem dość.Przy zjazdach też Koledzy jakoś bez problemu a ten GTiX podskakiwał na korzeniach - bałem się ze zaraz jakieś drzewo zaliczę.Następnym razem na wycieczkę zabraliśmy się z żoną, ona ma Gianta GSR. ZONK ona też ma lepszą kondychę niż ja ? Nic z tego ten rower jest do bani gumy szerokie + tragiczny bieżnik dają kolosalne opory toczenia, Amor przód - sprężyna amor tył sprężyna. energia zamiast w ruch do przodu szła w pompowanie tych sprężyn. do tego kolosalna waga 19,5 kg (ważyłem na wadze na poczcie dokładnie 19,527)Zacząłem jeździć na tym K-26 intensywniej - błąd i to poważny. To ma wyglądać a nie jeździć Cudak GTiX zaczął się rozpadać i skrzypiyeć :angry: tarcze tarły w zasadzie od początku ale hamowały. Wahacz dość szybko dostał luzu, ważę osiemdziesiąt kilka kilogramów, może to rower dla dzieci.Wizyta w sklepie gdzie go kupiłem i ZONK facet powiedział że przestał te GTiX sprzedawać, zostały same składaczki.Facet z serwisu rowerowego powiedział, że on naprawia rowery a nie wynalazki, ten sprzęt go przerasta i nawet nie spróbuje go naprawiać Teraz go rozumiem Wiejski sprzęt kaskaderski powinien być na wsi. więc go tam wywiozłem. Kuzyn postawił go pod płotem parę razy na nim do GS-u pojechał po chleb i papierosy, woli jeździć starym Jubilatem, potem postawił za stodołą i tak już stoi drugi rok. Zardzewiał troszkę. Pies nawet go nie chce obsikać.Ja kupiłem Gianta Rinkona za 1400 zł w normalnym sklepie rowerowym i ten rower jest dwa razy lżejszy od tamtego, na razie nic nie próbuje się samo z się rozpaść, jak korba w tamtym. O i najważniejsze MAM KONDYCJĘ by z kolegami i żoną na rowerze pojeździć
krecik6464 Napisano 19 Czerwca 2013 Autor Napisano 19 Czerwca 2013 Witam po długiej przerwie i sorry że aż tyle mnie nie było ale mam jeszcze jedno pytanie: co sądzicie o rowerach GRAND'a a dokładniej o takim modelu: Grand CANYON 300 słyszałem że to tańszy produkt Kross'a. Nadaje się on w ogóle do czegoś?
premier2 Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 za tą cenę wolałbym kupić coś, co nadaje się do jazdy. Zawieszenie w tym rowerze to jakiś wynalazek - 50mm skoku przedniego amora? Widzę, że upierasz się na "fulla", pytanie tylko po co? Żeby koledzy się nie śmiali, że śmigasz na sztywniaku? Nie kupisz w tej kwocie roweru z pełną amortyzacją nawet na v-kach, a co dopiero z tarczami. Chyba, że akceptujesz to, że jest to wyrób roweropodobny...
Piksel Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Chłopie, poczytaj trochę o prawdziwych rowerach fs, najtańsza sensowna rama fs to koszt w granicach 1500-2000zł. Nie kupisz fulla z prawdziwego zdarzenia za cenę porządnego dampera. Wspominane grandy i gtix nie nadają się do żadnej jazdy, nawet bardzo rekreacyjnej. Jak dla mnie to masz dwa wyjścia: - kupujesz coś co można już nazwać rowerem, sztywniaka na v-kach - ciułasz kasę na porządnego fulla
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.