Skocz do zawartości

[Do 9000 zł] Rower full suspension - pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!
Przymierzam się do kupna swojego pierwszego fulla. Przeznaczenie to przede wszystkim całodzienne wycieczki szlakami Beskidów, od czasu do czasu pewnie okolice Krakowa, Lasek Wolski czy Zakrzówek. Wiem, że budżet nie jest duży ale myślę, że coś sensownego na początek znajdzie się na rowerowym rynku. Myślę nad 29er, mam 183 cm wzrostu.

• Mod Team
Napisano

Celowałbym dokładnie w ten model Canyona: https://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3035

Miałem okazję pojeździć nim po trasie przyszłorocznego pucharu świata akademickiego w Jeleniej Górze w parku Paulinum. Co prawda moja opinia może Ci się wydać mało rzetelna, ponieważ był to mój pierwszy dłuższy kontakt z fullem w takich warunkach. Powiem tylko tyle, warto, Warto! Rower do zabawy i turystycznej jazdy po górach sprawdzał się wyśmienicie. Trudne odcinki które pokonywałem wcześniej na hardtailu 26" teraz na 29" i to na dodatek na fullu niemalże przelatywałem. Jazda nie nastręczała problemów, podjazdy łykałem wszystkie te które i na hardtailu tylko, że musiałem się mocno pochylić (kwestia doboru odpowiedniej długości mostka jak i rozmiaru ramy) Rowerem byłem więcej niż zachwycony i gdyby nie niedawny zakup auta, kto wie czy ten Canyon nie stałby dziś u mnie na podwórku.

Napisano

2i

Całkiem fajna maszyna. Widzę, że dostępna tylko poprzez zakup w sklepie internetowym. Miał ktoś już styczność z nimi? Zamawiał ktoś? Jak przebiega cały proces od zamówienia do odbioru? 

Zastanawiam się jeszcze nad Giantem Trance X 29 1 ale podobno nie produkują już tego modelu. W Krakowie nie można go już dostać w rozmiarze M.

Napisano

Canyon prowadzi sprzedaz wylacznie bezposrednia poprzez strone. Marka coraz popularniejsza i chwalona od xc przez am/en po fr.

Sent from my Dołączona grafika using Dołączona grafika

Napisano

[EDIT: Kolejny raz wycina mi pół postu, WTF?  O Mondrakera pytaj w 7anna, a jeżeli masz w okolicy Skiteam, przymierz http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1525/Cube.AMS.120.29.Pro/]

Canyon ma najlepszy stosunek ceny do tego co oferuje, a jego jedyną wadą jest to, że go nie objedziesz przed zakupem.  No chyba, że podskoczysz do ich siedziby ;)

Inni cenią się bardziej, ale też jest w czym pogrzebać.  To nie sytuacja sprzed dwóch-trzech lat, gdy fulle 29 można było policzyć na palcach jednej ręki.

Trochę ponad budżetem, ale może opuszczą http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/303/Mondraker.Factor.R.29/

Napisano

Do wspomnianych już: Canyon'a i Gianta Trance'a dorzuciłbym do rozważenia jeszcze: Anthem'a X 29er 1 i Whyte T-129 S

Pzdr

No to teraz pozostaje dylemat - który z nich. Minusem Canyona jest to, że nie można go przetestować. Gianty są w miarę dostępne, tutaj nie ma problemu z przejechaniem się i przetestowaniem sprzętu.

• Mod Team
Napisano

Minusem Canyona jest to, że nie można go przetestować

Szkoda, że nie było Cię we wspomnianej Jeleniej Górze gdzie rowery Canyona były wypożyczane na dowód do testowania. Stąd ja wyrobiłem sobie choć niewielkie zdanie o jeździe na takimCanyonie. Wciąż jestem pod ogromnym wrażeniem przejścia na 29" na dodatek fulla.

Giant jest fajny ponieważ ma wirtualne zawieszenie, gloryfikowane przez wszystkich Maestro, zapobiegające bujaniu. Co rzeczywiście się sprawdza, jednak według mnie każdy wirtual upośledza pracę zawieszenia, jest to moja teoria nie podparta jazdą. Tak ja uważam. Canyon na podjazdach bujał, pewnie dlatego bo miałem źle napompowany damper być może napompowanie go zmniejszyło by to lub wymiana na Fox RP23 z platformą by to zminimalizowało. Dla mnie to nie była wada, ponieważ taki rower traktowałbym jako zabawkę do jazdy po górach na wyjazdach z dziewczyną. Gdzie nie ma parcia na prędkość, lecz na czerpanie radochy z jazdy. Gdzie nie jest ważne, kto będzie pierwszy na szczycie, tutaj liczy się raczej ilość postojów i suma ładnych fotek strzelonych z wyjazdu do albumu. Gianta w tej cenie kupisz na gorszym osprzęcie niż  ten Canyon i to na dodatek jest droższy i wychodzi ponad budżet (Anthem 29").

Może zadzwoń do Canyona podpytaj się czy nie mają tego roweru testowego z Jeleniej czy nie mógłbyś podjechać do nich i tego jakoś wypożyczyć czy coś. Nie jestem w żaden sposób spokrewniony ze sprzedawcami tych rowerów, ani nie pobieram opłat za "wciskanie" ludziom tego sprzętu. Jestem wciąż pod wrażeniem jaki wywarł na mnie rower tej firmy.

Napisano

2i

Gdybym tylko miał możliwość przetestowania tego Canyona to nie zastanawiałbym się nawet nad czymś innym. Waham się ponieważ przed wydaniem sporej kasy wolałbym się przejechać sprzętem, sprawdzić jak sobie radzi w różnych warunkach, jak się zachowuje na podjazdach jak na zjazdach i czy pasuje mi jego geometria. Spróbuję do nich napisać, może będą na jakiejś imprezie w miarę blisko Krakowa.

Napisano

Obawiam się, że ciężko będzie objechac każdy sprzęt by móc wypowiedzieć się na temat działania i wyluskac wnioski syntetyczne. Na forum jest kilku użytkowników tego modelu a nuż który mieszka w pobliżu.

Wysłane z mojego Dołączona grafika za pomocą Dołączona grafika

Napisano

Ooo Kielce to już blisko:) wiem, że każdego roweru nie da sie przetestować ale wydać ponad 8 tys w ciemno to trochę jednak ryzykowne.

Napisano

W sobotę testowałem Scotta Geniusa 740. Ze wszystkich testowanych przeze mnie rowerów ten chyba najbardziej przypadł mi do gustu.

Napisano

Ja bym nawet o tym rowerze nie myślał. Miałem okazję na nim jeździć z tytułu testów Scotta - strasznie ciężko się go napędza (mimo iż nie jest ekstremalnie ciężki - ok. 14kg), w porównaniu do wirtuala jakim jest np. Giant jego zawieszenie bardzo słabo pracuje na większych nierównościach, a do tego niemiłosiernie buja. Mam bezpośrednie porównanie do Maestro, DW-Link (zdecydowanie mistrzostwo!) i jednozawiasa Cannondale. Nawet Canon działa o niebo lepiej!

Koło 27,5 - dla mnie nie ma różnicy w porównaniu do 26, uważam, że już lepiej myśleć o 29 calach. Miałem też Sparka 910 i to już jest sporo przyjemniejszy rower, choć zawieszenie j/w - wymaga potępienia.

Napisano

Ja mam Anthema X2 (26") - kupiłem mimo negatywnych opinii dotyczących obsługi gwarancyjnej (nie potwierdzam, nie zaprzeczam - nic ze swoim nie zrobiłem, a ostatnio jest podobno trochę lepiej) i jestem z niego bardzo zadowolony.

Trance zbiera bardzo pozytywne opinie - moim zdaniem rozsądny rower. Faktycznie warto się nad nim zastanowić.

Jeśli go nie ma, to nie wiem czy nie warto wrócić do tematu Canyona - jest to ostatnio bardzo popularna marka, zbiera entuzjastyczne opinie. Myślę, że nie będzie problemem znalezienia kogoś z takim rowerem w Krakowie. Sam niestety nigdy nie jeździłem, więc nie potrafię wyrazić na jego temat opinii :(

Napisano

Odnoszę wrażenie, że nie ma to jak kit marketingowy, idę do sklepu i Scott jest najlepszy, choć tak naprawę nie wiem jak jeździ ...

Masz zaproszenie do Kielc na objeżdżenie Canyona 9.9 w odpowiednim rozm., przy takiej kwocie do wydania na rower, mógł byś się tam kopnąć ...

• Mod Team
Napisano

Dokładnie, powiedz co kupiłeś. W Kluszkowcach na Joy Ride Festival znów był Canyon do objechania po tutejszych trasach :) Pozwoliłem sobie na ponowne testy i raz jeszcze byłem więcej niż zadowolony. Brakło niestety czasu i sił na wypozyczenie 29" hardtaila ale to już zupełnie inna para kaloszy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dokładnie, powiedz co kupiłeś. W Kluszkowcach na Joy Ride Festival znów był Canyon do objechania po tutejszych trasach :) Pozwoliłem sobie na ponowne testy i raz jeszcze byłem więcej niż zadowolony. Brakło niestety czasu i sił na wypozyczenie 29" hardtaila ale to już zupełnie inna para kaloszy.

Nowy nabytek to Specialized Enduro Comp 29 SE :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...