Skocz do zawartości

[manetki]problem techniczny manetka przerzutki przedniej deore lx

wyspa100wyspa100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a więc - rower stał w piwnicy 6 lat.........

nie pytajcie dlaczego tylko pomóżcie

przerzutka była ustawiona na największą zębatkę

dziś po wymyciu ramy zacząłem sprawdzać jak działa osprzęt - z tyłu nie miałem najmniejszych problemów wszystko śmigało jak należy natomiast z przodu zrzuciłem łancuch na środkową potem na najniższą i.... no właśnie

obecnie moja manetka "klika" w dół z położenia środkowego natomiast jak zaczynam wrzucać łańcuch do góry to wskakuje mi na środkową zębatkę a później już nie linka napina się nieznacznie przy maksymalnym nacisku na manetkę ale to za mało nie powoduje to przeskoczenia biegu na najwyższy

próbowałem podkręcić linke przy manetce ale to nie pomogło..

czy coś mogło się zepsuć w manetce ? czy linka tak mocno się rozciągnęła ?

ale jak skrócę linkę to to mi nie pomoże bo na manetce mam tylko dwa "kliki" środek i dół

może ktoś wie co mogło by byc tego przyczyną?

• Mod Team
Napisano

Jeśli po wrzuceniu na największa zębatkę linka nie jest napięta poluzuj linkę w miejscu gdzie jest przykręcona do przerzutki i naciągnij ją bardziej.

Jeśli linka jest naciągnięta i nie można wrzucić na największą bo jest opór weź śrubokręt krzyżak i wykręć trochę śrubkę oznaczoną "H" na przerzutce.

Napisano

2i regulaminu

cały problem polega na tym że nie mogę wrzucić na największą - na manetce wskaźnik stoi na środku i porusza się tylko środek i L - na H nie chce wskoczyć za chiny ludowe...

• Mod Team
Napisano

Odkręć całkiem linkę od przerzutki. Jeśli nadal nie będzie można wrzucić to coś z manetką. Jeśli wejdzie to "H" na przerzutce, jak wcześniej pisałem.

Napisano

Stary smar i kurz robią swoje (zastało się), łapki (zapadki) w manetce ledwo odbijają, po kropelce oleju na mechanizm manetki i będzie działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...