SouruRiibaa Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 W swoim rowerze posiadam obecnie dość już wysłużony wolnobieg siedmiorzędowy, 13-28 (jak dobrze pamiętam, shimano tourney). Przy okazji wymiany wolnobiegu, chciał bym dostosować go do nieco bardziej górskiej jazdy, zakładając wolnobieg typu megarange, np SunRace 13-34. Czy przy przejściu ze zwykłego wolnobiegu na megarange mogą wystąpić jakieś problemy ? Np czy tylny mechanizm zmiany przełożenia będzie bez problemu wrzucał łańcuch na dużą zębatkę ?
kinder85 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Przerzutka da radę, ewentualnie łańcuch może okazać się za krótki. Nie kupuj SunRace, to szrot, kup shimanowski
Maciek226 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 kinder sam miałem sunrace i po ok 3k km nie widać było po nim zbytniego zużycia
SouruRiibaa Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 dzięki za odpowiedź co do doboru producenta - tu i tak większe znaczenie będzie miał termin dostawy (na "łikend" rower musi być już gotowy do drogi )
Schwefel Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Przerzutka da radę To ciekawe po co Shimano do Megarange dawało przerzutkę z dużym dolnym kółkiem, skoro zwykła da radę?
speq Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Może po to, że była ogromna różnica w wielkości zębatek.
kinder85 Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 To ciekawe po co Shimano do Megarange dawało przerzutkę z dużym dolnym kółkiem, skoro zwykła da radę? Niejednokrotnie wrzucałem megarange pod przerzutki ze zwykłymi kółkami (decyzją szefa serwisu w którym pracuję) i działało należycie Co do SunRace, to po prostu shimanowska ładniej pracuje
zekker Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Mimo wszystko lepiej zorientować się czy przerzutka da radę obsłużyć tak dużą zębatkę. Jeżeli to "SIS", to może być problem.
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2013 Mod Team Napisano 15 Maja 2013 Z tego co mi wiadomo każda jedna przerzutka MTB potrafi ogarnąć zębatkę 34t. ten tzw SIS, to najczęściej TY18 jedna z najlepszych nisko budżetowców i na pewno by sobie poradziła.
SouruRiibaa Napisano 31 Lipca 2013 Autor Napisano 31 Lipca 2013 zamykając temat (dość sporo po czasie) kupiłem MF-TZ31-CP (34-14 zębów), tylko CP było na stanie, choć ostatnio osłonka się przydała co do samej przerzutki - łyknęła bez problemu później nawet udało mi się rozpoznać co to dokładnie za przerzutka (któryś TX), niestety dopiero po tym, jak się zje...psuła i miałem okazję zobaczyć gdzie na nowych jest oznaczenie modelu mała anegdotka uzupełniająca temat: w sklepie jak poprosiłem o jakiś tani model przerzutki (na miejsce tej która się rozpadła), który obsłuży mi mój wolnobieg przy przodzie 48-28, dostałem jakiegoś TZ-ta i z marszu okazało się, że nie łyknęła megarendża, jak poszedłem oddać (przyjęli) to dowiedziałem się tylko, że ta 6-cio biegowa przerzutka o zbyt małej pojemności działała by jak tralala, gdyby to oni ją zakładali
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.