Skocz do zawartości

[wolnobieg] wymiana na megarange

SouruRiibaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W swoim rowerze posiadam obecnie dość już wysłużony wolnobieg siedmiorzędowy, 13-28 (jak dobrze pamiętam, shimano tourney). Przy okazji wymiany wolnobiegu, chciał bym dostosować go do nieco bardziej górskiej jazdy, zakładając wolnobieg typu megarange, np SunRace 13-34.

Czy przy przejściu ze zwykłego wolnobiegu na megarange mogą wystąpić jakieś problemy ? Np czy tylny mechanizm zmiany przełożenia będzie bez problemu wrzucał łańcuch na dużą zębatkę ?

Napisano

dzięki za odpowiedź

co do doboru producenta - tu i tak większe znaczenie będzie miał termin dostawy (na "łikend" rower musi być już gotowy do drogi ;))

Napisano

To ciekawe po co Shimano do Megarange dawało przerzutkę z dużym dolnym kółkiem, skoro zwykła da radę?

Niejednokrotnie wrzucałem megarange pod przerzutki ze zwykłymi kółkami (decyzją szefa serwisu w którym pracuję) i działało należycie :P Co do SunRace, to po prostu shimanowska ładniej pracuje ;)

Napisano

Mimo wszystko lepiej zorientować się czy przerzutka da radę obsłużyć tak dużą zębatkę. Jeżeli to "SIS", to może być problem.

• Mod Team
Napisano

Z tego co mi wiadomo każda jedna przerzutka MTB potrafi ogarnąć zębatkę 34t. ten tzw SIS, to najczęściej TY18 jedna z najlepszych nisko budżetowców i na pewno by sobie poradziła. 

• 2 miesiące temu...
Napisano

zamykając temat (dość sporo po czasie) kupiłem MF-TZ31-CP (34-14 zębów), tylko CP było na stanie, choć ostatnio osłonka się przydała ;)

co do samej przerzutki - łyknęła bez problemu

później nawet udało mi się rozpoznać co to dokładnie za przerzutka (któryś TX), niestety dopiero po tym, jak się zje...psuła i miałem okazję zobaczyć gdzie na nowych jest oznaczenie modelu ;)

mała anegdotka uzupełniająca temat:

w sklepie jak poprosiłem o jakiś tani model przerzutki (na miejsce tej która się rozpadła), który obsłuży mi mój wolnobieg przy przodzie 48-28, dostałem jakiegoś TZ-ta i z marszu okazało się, że nie łyknęła megarendża, jak poszedłem oddać (przyjęli) to dowiedziałem się tylko, że ta 6-cio biegowa przerzutka o zbyt małej pojemności działała by jak tralala, gdyby to oni ją zakładali ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...