Fisiek Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Coś dla fanów MTB. Witam wszystkich. Jeśli jest tutaj jakiś fan delikatnego MTB z Powiatu Gostyńskiego i okolic to chciałbym zaproponować mu fajną propozycję trasy. Trafiłem ostatnio w ciekawe miejsce w mojej okolicy nazywane Szwajcarią Godurowską. Moim zdaniem to trasa dla początkujących miłośników MTB, ale i wprawieni rowerzyści znajdą tam uciechę. Całość trasy nie jest duża około 5 km, ale okolica jest bardzo zalesiona i na pewno bo głębszym zaznajomieniu się znajdzie się wiele kilometrów ścieżek, które sprawią wiele frajdy. Ja z racji mojego roweru (Kross Evado 1.0 i obecnych warunków- grząskie błoto) nie byłem w stanie dotrzeć do wielu miejsc i porobić poglądowe fotki (po ustabilizowaniu się pogody i wyschnięciu ziemi trafię tam choćby pieszo i popstrykam zdjęcia ). Trasę zacząć możemy w kilku miejscach: 1. Jadąc z Piasków w stronę Borku w miejscowości Godurowo należy skręcić w lewo za ostatnimi zabudowaniami. Polna droga doprowadzi nas najpierw do strzelnicy łowieckiej, a następnie w stronę lasu, gdzie zaczyna się zabawa. 2. Na mostku rzeczki Dąbrówki, na która trafimy na trzy sposoby a. Będąc we wsi Smogorzewo zjeżdżamy z góry w dół wsi i dalej udając się w kierunku lasu skręcamy w lewo. Przed mostkiem skręcamy w lewo i przy około 350-letnim dębie Kasper zaczynamy trasę. b. Jadąc ulicą Poznańską w Piaskach za ostatnimi zabudowaniami wjeżdżamy na polną ścieżkę udając się w kierunku lasu. Po kilku kilometrach jazdy na wprost natrafiamy do wyżej wymienionego mostu. c. Będąc w Dąbrówce (trasa Borek Wlkp. – Piaski), skręcamy w kierunku Grodnicy, jadąc asfaltową drogą do miejscowości Osówiec. Wjeżdżamy do lasu i ciekawą kilkukilometrową trasą po ostrawych kamieniach pędzimy przed siebie dojeżdżając do mostku od przeciwnej strony. Co mnie urzekło w tych okolicach? Cisza, cisza i jeszcze raz cisza. Wszędzie tylko śpiew ptaków i szum wody, przy której ciągnie się trasa. W razie zmęczenia odpocząć możemy przy „Kasprze”, gdzie mamy ławeczki i stoły, a nogi schłodzić możemy w wodzie czystej jak ta w kranie. Może i trasy, które opisałem nie są zbyt długie ale na pewno maniacy poznają wiele innych ścieżek, a nawet pojeżdżą bezdrożami. Źródła zdjęć: www.piaski-wlkp.pl Archiwum Nadleśnictwa Piaski www.fluidi.pl www.fotosik.pl/u/tryl7/album/865233 Pozdrawiam i z wszelkimi pytaniami zapraszam na Pm, chętnie pomogę, opowiem.
Stix Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Nie wiedziałem, że w naszych rejonach są tak ładne widoki
krzysztof1987 Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Potwierdzam, trasa przyjemna i urokliwa aczkolwiek raczej dla MTB, miejscami sporo piasku co powoduje zapadanie się crossa
Fisiek Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Napisano 21 Czerwca 2013 Potwierdzam, trasa przyjemna i urokliwa aczkolwiek raczej dla MTB, miejscami sporo piasku co powoduje zapadanie się crossa Tez tam mam ciezko crossem czasami;) Wysłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.