MsRIFU Napisano 31 Marca 2013 Napisano 31 Marca 2013 Witajcie, Wiele osób piszę, żeby ucinać rurę sterową dla niższego położenia kierownicy i chciałbym się dowiedzieć co dokładnie daje taka zmiana i czy nie wpłynie ona źle na sterowanie rowerem ? Aktualnie pod mostkiem mam 2 duże podkładki i 2 małe czyli dosyć wysoko, lubie pojeździć ostrzej w lesie, szybkie zakręty, wheelie itp. i stąd moja obawa przed gorszą sterownością. Z góry dzięki za odpowiedzi
Rulez Napisano 31 Marca 2013 Napisano 31 Marca 2013 Ale po co chcesz skracać jeśli obecnie czujesz się dobrze ? przełóż podkładki nad mostek i będziesz wiedział jak jest z niższą, na pewno trudniej jest poderwać kółko, ręce są bardziej obciążone, kręgosłup musi być bardziej elastyczny , nie każdemu to pasuje i nie każdemu jest potrzebne.
tobo Napisano 31 Marca 2013 Napisano 31 Marca 2013 Wiele osób ucina sterówkę z dwóch powodów (jednocześnie albo osobno): mniej rury sterowej i podkładek = niższa masa roweru, niżej kierownica wpływa pozytywnie na łatwość podjeżdżania. To czy u Ciebie się to sprawdzi czy nie łatwo sprawdzić: daj mostek najniżej, tuż nad stery, wszystkie podkładki na górę. Uzyskasz ten sam efekt jak przy skróconej maksymalnie rurze a będzie on odwracalny jeśli taka pozycja Ci nie podpasuje. Tnąc krótko rurę sterową zazwyczaj ograniczasz grono potencjalnych nabywców przy odsprzedaży. Kolega był szybszy.
MsRIFU Napisano 31 Marca 2013 Autor Napisano 31 Marca 2013 Regulamin forum, pkt 2i Tak też zrobie, zależy mi na takim uniwersalnym ustawieniu, będę testował Dzieki za odpowiedzi
rybciasum Napisano 31 Marca 2013 Napisano 31 Marca 2013 i już po obniżeniu mostka w rowerach wyścigowych (łatwość podjeżdżania) skracamy rure coby się nie nadziać na wystający "komin"
panSocjolog Napisano 31 Marca 2013 Napisano 31 Marca 2013 Spróbuj i zobacz jak ci się jeździ, przełożenie podkładek jest proste i nie zajmuje dużo czasu ja kiedyś spróbowałem i trochę dziwnie się jeździło, wydawało mi się e jeżdżę zgarbiony, więc podkładki szybko wróciły pod mostek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.