Skocz do zawartości

[łańcuch] założenie spinki

rado52

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów i roweromaniaków :thumbsup:

Zbliża się sezon. Może dla kogoś on się nigdy nie kończy :icon_cool: . Chciałbym wyczyścić swój łańcuch i generalnie cały napęd. Chciałbym założyć spinkę na łańcuch, żeby móc go czyścić i smarować bez potrzeby używania skuwacza. Stąd moje pytanie: czy owa spinka nie osłabi łańcucha ? Czy są jakieś rodzaje spinek i która jest gorsza/lepsza. Wiem, że są różne w zależności od szerokości łańcucha oraz liczby zębatek. Czy możecie polecić mi w miarę dobry i niedrogi (25-30zł) smar? Słyszałem, że dobry jest Finish Line, zastanawiam się nad uniwersalnym.

pozdrawiam rado52 :laugh:

Napisano

podobno nie osłabia,a przynajmniej nie na tyle aby przy normalnej jeździe mógł się łańcuch zerwać właśnie na spnice.

Co do smarowania ja uzywam FinishLine czerwony na suche "DRY" cały rok i jestem w 100% zadowolony ;)

Napisano

Spinka jest wielce wskazana w razie zerwania łańcucha na szlaku wręcz nie odzowna .

Kupujesz do konkretnego łańcucha w zależności od ilości przełożeń z tylu .

a co do smaki to rohloffa polecam.

najlepszy jakiego używałem - najwyższa jakość, większość bikerow pewnie to potwierdzi

Napisano

Spinka nie osłabia łańcucha.

Ja używam Powerlinka pod 9s od Srama i jestem bardzo zadowolony. Co do smaru to polecam rohloffa - świetny smar, gęsty dobrze penetruje ale nie powinno się go dawać zbyt dużo bo napęd się szybko zasyfi.

Poza tym co jakiś czas ktoś kupuje 1l bańkę i rozlewa do mniejszych pojemniczków i wysyła dla chętnych. - Takim sposobem możesz trochę zaoszczędzić.;)

Napisano

w jakimś tam nieznacznym stopniu pewnie osłabia (mi jak już łańcuch się zrywał to zawsze na spince), ale jest to na pewno dużo lepsze rozwiązanie niż ponowne skuwanie łańcucha zwykłym sworzniem; jak będziesz zakładał nowe spinki do nowych łańcuchów lub wymieniał je co 10-15 tys. to raczej na pewno nie pęknie; też polecam spinkę Wipermann ConnexLink i olej Rohloff

• Mod Team
Napisano

Zależy jaka spinka ... sram na pewno robi zacne spinki, podobnie connex ale sa też takie których bym nie założył.

Napisano

Latem, bez względu na to, czy jest mokro, czy sucho - olej Rohloff. Zimą - Finish Line zielony.

Jeśli chodzi o spinki...

Na pewno ułatwiają życie. Chociażby przy smarowaniu. Nie liczysz ogniw, tylko zaczynasz zakraplać olej od spinki, lecisz z olejem po kolejnych ogniwach i przy spince zakraplać kończysz. Powtórzę za przedmówcami: łańcuch potrafi pęknąć i najczęściej dzieje się to właśnie na spince. Raczej nie należy dodawać nowej spinki do starego łańcucha ze względu na jego rozciągnięcie. Ja korzystam z łańcuchów i spinek firmy Sram.

Napisano · Ukryte przez premier2, 3 Marca 2013 - OT
Ukryte przez premier2, 3 Marca 2013 - OT

Ja od siebie polecam spinke connexa tą za 11zł + Rohloffa < bardzo dobry olej ! Napęd staje się nasmarowany bardzo dobrze , olej jest gęsty lecz osad na nim nie pozostaje co czyni go dobrym na każde warunki , a co najważniejsze jest bardzo wydajny lecz może trochę droższy od innych ale jak najbardziej polecam :)

Napisano

mi się zrywały Connexy, ale ewidentnie z mojej winy, bo spinki miały ok. 20 tys. przebiegu (drugi komplet 3 łańcuchów) i wytarcia wewnątrz od łańcucha, podejrzewam że nowych (przebieg do 10-12 tys) nigdy bym nie zerwał :)

Napisano

Ja polecam spinkę od Srama, taka http://allegro.pl/sp...3031830741.html, tylko, że złotawa, używam pod 8s, bardzo łatwo się rozpina, gołymi rękami rzekłbym. Wcześniej miałem jakąś spinkę no-name o trochę innej budowie, i ściągnąć się ją dało ale trzeba było się natrudzić i to z różnymi narzędziami. Także warto dołożyć 2-3 zł do Srama. A po założeniu spinki warto parę razy docisnąć pedał żeby sie dobrze ułożyła. Także miałęm 2 spinki i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby puściły, odpadły itd. A komfort przy czyszczeniu łańcucha jest duuużo większy :)

A co do smaru to ja polecam zielony Finish Line (Dry zdaje się), jeżdże głównie w suchych warunkach i zawsze przez jakieś 200-300 km jest cisza. Smaruję co tydzień- dwa, kropla w każde ogniwo, zależy czy rower osyfiony i robię generalne mycie :P Używałem buteleczki cały poprzedni sezon, w tym roku tez go używam i jeszcze go trochę zostało. Także polecam, bo Rohloff trochę drogi. Tylko z zielonym finish linem trzeba łańcuchowi co jakiś czas robić kąpiel w benzynie, najlepiej przy każdym smarowaniu.

Pozdrawiam

Napisano

Witam, po raz pierwszy założyłem spinkę conexa, niestety podczas jazdy pojawił się metaliczny dźwięk, coś jakby o siebie ocierało bądź przeskakiwało.

Może ktoś ocenić czy dobrze założyłem spinkę oraz poprowadziłem łańcuch przez tylną przerzutkę?

2013-03-02-13.jpg

Napisano

ok, wielkie dzięki za zainteresowanie tematem. Wasze podpowiedzi na pewno wezmę pod uwagę. Gdyby ktoś miał nadal jakieś wskazówki to proszę pisać. :thanks:

Napisano · Ukryte przez premier2, 3 Marca 2013 - OT
Ukryte przez premier2, 3 Marca 2013 - OT

Zielony to akurat Wet.

No tak, chodziło mi o Wet. Nie pomyślałem nawet o angielskim tłumaczeniu, heh...

Napisano

Jak przeczytam kolejny post o tym kto czym smaruje, to delikwent dostanie upominek. Jest od tego specjalny temat, u którym napisano już chyba wszystko co możliwe i to nie jeden raz.

Napisano

Jeśli napęd 9s to polecam złotego SRAMA, drogi (z 10zł) ale wart swojej ceny, bardzo fajnie się go zakłada i zdejmuje. Nie polecam natomiast wszelkich spinek spinanych/rozpinanych poprzez wygięcie jej w bok - np. tanie spinki KMC i jakieś niby Shimano, ogólnie spinki takiej budowy bo można się pochlastać przy tym, zniszczyć śrubokręt i połamać paznokcie.

• 4 tygodnie później...
Napisano

jak chce załozyc spinke to przy rozkuwaniu łancucha usunąc nalezy jedno ogniwo i w jego miejsce założyć spinkę, dobrze mysle?

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Czy możliwe jest rozciągnięcie spinki na tyle, że nie dogaduje się z nową kasetą. Chodzi o connexa 10s. Niby wyraźnie nie przeskakuje ale czuć delikatne chrupnięcie jak przechodzi przez kasetę. Chyba że to kwestia różnic między XT 2012 a 2013...?

• Mod Team
Napisano

Niespecjalnie. Ogniwa się raczej nie wyciągają zwłaszcza w spinkach bo są grubsze, jeżeli sworznie nie są wytarte spinka jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...