Skocz do zawartości

[rower] Canyon Grand Canyon AL 7.9

trollinka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie dotyczące roweru wspomnianego w temacie, a dokładniej chodzi mi o rozmiar ramy.

Jak wiadomo, Canyonów nie można "przymierzyć", producent udostępnił jedynie program pomagający w doborze rozmiaru ramy, jednak mam małe wątpliwości co do wyniku jego działania - program pokazuje, że najodpowiedniejsza dla mnie jest rama 21,5. Mam ok. 183 cm wzrostu i tu pytanie do Was - Czy program przewiduje prawidłowo ? Miał ktoś z Was kontakt z tą marką i 29 od nich ?

Obecnie jeżdze na 26 i ramie 19 calowej, Canyon oferuje rame w rozmiarze L - 19 cali i zastanawiam się nad nią także.

Zależy mi na w miarę sportowej pozycji, pochylonej a nie wyprostowanej na "niedzielnego rowerzystę".

Z góry dziękuje za rady. ;)

https://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3013

Pozdrawiam.

Napisano

Ja mam wzrostu 186 i jeżdżę na kellysie o ramie 19.5 cala i jest dobrze. Rama do Twojego wzrostu 21 cali i to jeszcze 29 er to chyba przesada.

Napisano

Porównaj sobie z wymiarami obecnej ramy. Jeśli ci pasuje 19 cali to bierz L-kę. Ja wziąłem M przy 175 wzrostu i jest ok, wymiary prawie identyczne jak w moim poprzednim 26 calowym Giancie.

Napisano

Porównaj sobie z wymiarami obecnej ramy. Jeśli ci pasuje 19 cali to bierz L-kę. Ja wziąłem M przy 175 wzrostu i jest ok, wymiary prawie identyczne jak w moim poprzednim 26 calowym Giancie.

Też jestem bardziej skłonny wziąć 19 calową ramę, ale boję się wyprostowanej pozycji. To będzie mój pierwszy 29er, dlatego nie wiem czy w ramach przystosowanych do większych kół będzie tak samo, czy ułożenie się zmieni. Aktualnie siedząc na rowerze jest pochylony, taka pozycja mi odpowiada.

Napisano

Z tym programem Canyona, rzeczywiście jest coś nie tak. Dla mnie sugeruje rozmiar 17,5 przy wzroście 182. Jestem przekonany, że właściwa będzie rama 19'. Oczywiście poza wzrostem podaje się tam inne wymiary, ale trochę dziwny ten rozrzut.

Napisano

Dokładnie, Canyon ma długie, ściganckie ramy. Zresztą jest jeszcze duże pole do modyfikacji przez np sztycę z offsetem i dłuższy mostek zamiast standardowego 85mm.

Napisano

Mi także się wydaje, że w grę wchodzi jedynie L-ka. Aplikacja Canyona wydaje się być nieprecyzyjna albo my popełniamy jakiś błąd przy podawaniu wymiarów, w co wątpie...Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc, pozdrawiam. ;-)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mi także się wydaje, że w grę wchodzi jedynie L-ka. Aplikacja Canyona wydaje się być nieprecyzyjna albo my popełniamy jakiś błąd przy podawaniu wymiarów, w co wątpie...Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc, pozdrawiam. ;-)

Chwilkę mnie tu nie było ale wróciłem i się będę udzielał;)

PPS na naszej stronie faktycznie często proponuje mniejsze rozmiary kierując się bardziej długością nóg niż tułowia/górnej rury.

Moim zdaniem osoby mające około 180 + 2-3 cm powinny w przypadku 29 cali rozważyć rozmiar 17,5. 19 cali w 29 kołach to spore rowery. Ja mam 183 cm i dla siebie brałbym właśnie 17,5.

Napisano

To chyba żeby jeździć po bułki do sklepu, ale po to nie potrzeba roweru MTB 29", jak przy wzroście 183 cm można wyciągnąć się na ramie o długości 590 mm. ... robisz raczej złą robotę wypisując takie "rewelacje" .

W dodatku piszesz zupełnie w oderwaniu od tego co napisał @trollinka który wyraźnie napisał, że preferuje wyciągniętą pozycje ... więc trafiłeś jak kulą w płot ...

Napisano

Chwilkę mnie tu nie było ale wróciłem i się będę udzielał ;)

PPS na naszej stronie faktycznie często proponuje mniejsze rozmiary kierując się bardziej długością nóg niż tułowia/górnej rury.

Moim zdaniem osoby mające około 180 + 2-3 cm powinny w przypadku 29 cali rozważyć rozmiar 17,5. 19 cali w 29 kołach to spore rowery. Ja mam 183 cm i dla siebie brałbym właśnie 17,5.

Masz rację.

Ja mam 180 cm, długość nogi do krocza 82 cm, a rama w Grand Canyon 29 w rozmiarze 17,5 kończy się na 80 cm, w rozmiarze większym ponad 82 cm.

Wybór jest prosty.

PS,

Moim zdaniem powinni zmienić nazewnictwo ram z M na L z L na XL i z XL na XXL - byłoby po problemie.

Napisano

To masz bardzo krótkie nogi jak na 180 cm ... taka długość jest właściwa dla osób o wzroście około 1,7 m ... wybór nie jest prosty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...