Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Shimano Deore XT do napędu 8 rzędowego

gumis96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema,

Z racji tego iż mój Deore LX jest już trochę wysłużony chce zmienić go na wyższy model a mianowicie Deore XT.I związku z tym mam pytanie,czy XT obsłuży mój 8 rzędowy napęd? Nie chce zmieniać całego napędu(koszty),a w opisie przerzutek nie widać nic o 8 rzędach.Jeżeli ktoś ma tak zrobione (XT + 8 rzędów)to będę wdzięczny jak napisze jak mu to wszystko współgra

Pozdrawiam,szerokości, Michał :)

Napisano

Teraz coś znalazłem w jednym ze sklepów, że SHIMANO DEORE XT RD-M771 TOP NORMAL obsłuży 8 rzędów. Mam trochę wątpliwości,bo znowu w innych nie ma nic o 8 rzędach,a nie chce na darmo wydać 250zł.

Napisano

KAŻDA przerzutka z grup 7-9 rzędowych obsłuży 8-rzędową kasetę. Schody zaczynają się dopiero przy 10 rzędach.

nie będzie żadnych problemów?Z regulacją,itp?

• Mod Team
Napisano
Dyna Sys przecież się nie zgra.

Jeżeli chodzi o przednią przerzutkę to jest kompatybilna ... chyba ze nie jest?

nie będzie żadnych problemów?

Delikatny problem jest przy przerzutkach 9s w góre bo prowadnica jest węższa i jeżeli ma pracować z łańcuchem 8 rzędowym może być problem z regulacją przy manetkach typu cyngiel (2 skokowa, 3 pozycyjna) wiem z doświadczenia.

Napisano

Bez problemu powinno wszystko chodzić - Ja u siebie mam 7 rzędowa kasetę, a przerzutke już do 9 rzędów - XT-M750 - więc przy 8 powinno wszystko śmigać. Zastanów sie tylko czy jest sens kupować nową przerzutkę (tzn nowy typ) czy nie poszukac np XT model FD-M739 lub FD-M750 - niezniszczalne bestie. Tym bardzej że własnie FD-M739 był dedykowany do napędow 8 rzedowych

Napisano

dlaczego miała by nie obsłużyć skoro przerzutka to urządzenie które pracuje płynnie, za stopniowanie na poszczególnych biegach odpowiadają manetki i to one muszą być dedykowane do konkretnej ilości biegów.

• Mod Team
Napisano

Np dlatego samego dla którego sram nie pasuje do shimano czyli inna przekładnia a po chłopsku inne, dalsze lub bliższe przykręcenie linki w ramieniu dźwigni. Oczywiście wszystko da sie spasować tylko czy jest sens ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...