tomke1 Napisano 12 Grudnia 2012 Napisano 12 Grudnia 2012 Ponoć zdarzają się problemy ze ściąganiem kasety z poszarpanego bębenka. Bębenek alu poszarpie także kaseta na pająku więc ten problem przy kasecie bez pająka jest jedynie bardziej odczywalny ale nie ma co tragizować. W 340 mam bębenek alu i kasetę XT, i ostatnio podczas rozkręcania na części pierwsze roweru także miałem problem z jedną koronką, ale wystarczy trochę poruszać bez wielkiej siły i po sprawie. Tak to już jest że kosztem niższej wagi się trzeba z takim obrotem sprawy liczyć...
Punkxtr Napisano 12 Grudnia 2012 Napisano 12 Grudnia 2012 Między kasetę a wypusty alu bębenka warto założyć rozprostowaną zszywkę bądź dwie, jeśli się zmieszczą. Zabezpiecza to przed jego nacinaniem. Jeśli chodzi o skrót SL, oznacza on najlżejszą wersję Super Light. Jest bowiem kilka bębenków. Niżej jest "Light", najniżej "Standard". Istnieją też skróty dodatkowe w obrębie danej grupy bębenków, m.in. SSL (Shimano Super Light), SL (Shimano Light).
detonator Napisano 12 Grudnia 2012 Napisano 12 Grudnia 2012 Jak pisze kolega wyżej, wsadzamy rozprostowaną zszywkę lub nawet czasem wejdą dwie To działa
Carbon Napisano 12 Grudnia 2012 Napisano 12 Grudnia 2012 Bardzo fajnie, że jest na to patent. Ile już przejechaliście na tych zszywkach? naprawdę nic się nie dziele
marcinusz Napisano 12 Grudnia 2012 Napisano 12 Grudnia 2012 Ale zdejmowałeś w międzyczasie kasetę czy tylko śmigasz? Ja zakładam, że jak 4 czy 5 zębatka (SLX/XT) potrafi podgryzać bębenek, to targanie podjazdów na 32 lub 34z daje sporą szansę na zbyt daleko idące uszkodzenie i wolę nie ryzykować. Upychanie spinaczy pod kasetę też mi się nie widzi.
Mod Team safian Napisano 12 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 12 Grudnia 2012 Dlatego największe zębatki są na pająku, który nie zostawia żadnego śladu na alu bębenku
detonator Napisano 12 Grudnia 2012 Napisano 12 Grudnia 2012 Ale zdejmowałeś w międzyczasie kasetę czy tylko śmigasz? Tak, zdejmowałem kasetę i było w porządku, nie było nacięć. Zszywki wkładasz raz i są. To nie jest skomplikowana operacja, a spróbować warto
swimfan Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 Z piast z systemem ratchet stalowy bębenek miała DT 340 (sądząc po wysokiej masie). Miała bo juz jej nie robią ale jak komuś zależy to może znajdzie. e tam mam 340 i ma aluminiowy z kaseta XT:) 3 oststnie koronki tna bebenek;/ no wlasnie probowalem ale jakos mi te zszywki wypadaly jaki rozmiar zakladasz tapicerskich?jak ktos chce aby cala kaseta byla na pajaku to niech zalozy sramowska;),ale wtedy musisi sie liczyc z dlugoscia zycia kasety;/
detonator Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 no wlasnie probowalem ale jakos mi te zszywki wypadaly jaki rozmiar zakladasz tapicerskich?jak ktos chce aby cala kaseta byla na pajaku to niech zalozy sramowska;),ale wtedy musisi sie liczyc z dlugoscia zycia kasety;/ Zwykłe zszywki biurowe
swimfan Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 no tną i co z tego w sumie nic ja nie narzekam:),ale wydaje sie ze kiedys przetna calosc ale po ok10kkm jeszcze daja rade:) jak biurowe to chyba z Biblioteki Narodowej
detonator Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 Pewnie tapicerska jest grubsza, więc też się nada, bo zwykłych biurowych wchodzą mi dwie, więc ta pewnie wejdzie jedna, a i Biblioteki Narodowej nie musimy wtedy ruszać
swimfan Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 no nie wiem ja wrzucalem chyba 14 tapicerskie i mi wypadały-> chetnie zobaczylbym Twoj patent . co do Biblioteki Narodowej fajne dziwczyny tam przychodza, kilka razy nawet bylem jak pisalem mgr , polecam w zimowe dni bez roweru;/ PS dawno to było moze wszytko sie zmienilo po latach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.