Skocz do zawartości

[piasta] DT swiss 350 bębenek

redrabbit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponoć zdarzają się problemy ze ściąganiem kasety z poszarpanego bębenka.

Bębenek alu poszarpie także kaseta na pająku :) więc ten problem przy kasecie bez pająka jest jedynie bardziej odczywalny ale nie ma co tragizować.

W 340 mam bębenek alu i kasetę XT, i ostatnio podczas rozkręcania na części pierwsze roweru także miałem problem z jedną koronką, ale wystarczy trochę poruszać bez wielkiej siły i po sprawie. Tak to już jest że kosztem niższej wagi się trzeba z takim obrotem sprawy liczyć...

Napisano

Między kasetę a wypusty alu bębenka warto założyć rozprostowaną zszywkę bądź dwie, jeśli się zmieszczą. Zabezpiecza to przed jego nacinaniem. Jeśli chodzi o skrót SL, oznacza on najlżejszą wersję Super Light. Jest bowiem kilka bębenków. Niżej jest "Light", najniżej "Standard". Istnieją też skróty dodatkowe w obrębie danej grupy bębenków, m.in. SSL (Shimano Super Light), SL (Shimano Light).

Napisano

Ale zdejmowałeś w międzyczasie kasetę czy tylko śmigasz?

Ja zakładam, że jak 4 czy 5 zębatka (SLX/XT) potrafi podgryzać bębenek, to targanie podjazdów na 32 lub 34z daje sporą szansę na zbyt daleko idące uszkodzenie i wolę nie ryzykować. Upychanie spinaczy pod kasetę też mi się nie widzi.

Napisano
Ale zdejmowałeś w międzyczasie kasetę czy tylko śmigasz?

Tak, zdejmowałem kasetę i było w porządku, nie było nacięć.

Zszywki wkładasz raz i są. To nie jest skomplikowana operacja, a spróbować warto :thumbsup:

Napisano

Z piast z systemem ratchet stalowy bębenek miała DT 340 (sądząc po wysokiej masie). Miała bo juz jej nie robią ale jak komuś zależy to może znajdzie.

e tam mam 340 i ma aluminiowy z kaseta XT:) 3 oststnie koronki tna bebenek;/

no wlasnie probowalem ale jakos mi te zszywki wypadaly jaki rozmiar zakladasz tapicerskich?jak ktos chce aby cala kaseta byla na pajaku to niech zalozy sramowska;),ale wtedy musisi sie liczyc z dlugoscia zycia kasety;/

Napisano
no wlasnie probowalem ale jakos mi te zszywki wypadaly jaki rozmiar zakladasz tapicerskich?jak ktos chce aby cala kaseta byla na pajaku to niech zalozy sramowska;),ale wtedy musisi sie liczyc z dlugoscia zycia kasety;/

Zwykłe zszywki biurowe :thumbsup:

Napisano

no tną i co z tego :)

w sumie nic ja nie narzekam:),ale wydaje sie ze kiedys przetna calosc :teehee: ale po ok10kkm jeszcze daja rade:)

jak biurowe to chyba z Biblioteki Narodowej :w00t:

Napisano

Pewnie tapicerska jest grubsza, więc też się nada, bo zwykłych biurowych wchodzą mi dwie, więc ta pewnie wejdzie jedna, a i Biblioteki Narodowej nie musimy wtedy ruszać :teehee:

Napisano

no nie wiem ja wrzucalem chyba 14 tapicerskie i mi wypadały-> chetnie zobaczylbym Twoj patent :teehee: .

co do Biblioteki Narodowej fajne dziwczyny tam przychodza, kilka razy nawet bylem jak pisalem mgr :), polecam w zimowe dni bez roweru;/

PS dawno to było moze wszytko sie zmienilo po latach :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...