Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] Jaki niedrogi hydraulik wybrać?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka, obecnie mam w rowerze dwa komplety GX-2 Hayesa (to samo co MX-2) i o ile przód jakoś działa to z tylnym ciągle są problemy. Na rowerze jeszcze niedawno uczyłem się jeździć na jednym kole więc hamulca używałem cały czas, i co chwilę trzeba go było regulować. Czasem śmigałem w terenie i z trudem ale dawały radę.

Teraz rower jeździ bardziej jako trekking ale tylny hamulec muszę zmienić. Przede wszystkim dlatego że już 2 raz zgubiłem jeden klocek, który gdy jest już nieco zużyty po prostu się wysuwa. Klocki są wpinane jedynie na magnesach i o ile z przodu to rozwiązanie się sprawdza to z tyłu klocka nieruchomego nic nie trzyma, jakby magnes nie łapał.

Potrzebuję jakiegoś niedrogiego zacisku bo tarcza chyba może zostać, mechanik mi wystarcza ale pewnie lepiej zainwestować w hydraulik.

Szału nie wymagam, jedynie jakiegoś mocowanie klocków na zawleczki czy coś podobnego.

Napisano
Shimano M445. Za 400-450 PLN masz komplet na cały rower (z tarczami, przynajmniej kiedyś widziałem taką ofertę na Allegro). Klocki na zawleczkę. Mam w Levelu A4 na żywicznych klockach. Spisują się rewelacyjnie. Problem zaczyna się tylko przy dużych mrozach... Przy -25 stopniach nie odbiła mi klamka. Jeździłem przy -10 stopniach - bez problemów... Trzeba o tym pamiętać.
Napisano

nie baw się już w mechaniczne hamulce, kup jakaś używkę w dobrym stanie, widziałem na allegro ostatnio shimano br-m535 klamka+przewód+zacisk za 120 zł praktycznie nie używany. Tarcze masz po tym haysie więc nie ma problemu możesz kupić coś z shimano za dobre pieniądze. Albo napisz na forum że poszukujesz tylnego hamulca za małe pieniądze, ostatnio tak zrobiłem i w ciągu jednego dnia miałem 3 propozycje i wszystkie z mojego miasta, wybrałem avida juicy 5 za 150 zł w dobrym stanie.

Napisano

M445 to jest chyba teraz najniższy model hebli shimano i zakup kompletu za 400-450zł to nie porozumienie.

Nowe kompletne można wyjąć za 300-350zł max z tarczami.

Mechaniki są tańsze a po za tym już masz cały osprzęt wiec jak są problemy z zaciskiem to kup bb5 i będziesz zadowolony.

Jeśli jednak dalej chcesz hydraulika to szukaj avida np juicy 3 mam porównanie do m445 bo sam taki ujeżdzam a w biku narzeczonej jjest właśnie komplet juicy 3 i jestem zniego bardziej zadowlolony, w gronicah120-140zł kupisz używkę(mi sie nawet dwa sezony temu dał trafić nówkę za 145zł:)

Napisano

A może nowe Deore m596. Są chwalone. Osobiście jeżdżę na nowych SLX i chwale sobie, więc podejrzewam, że opinia o Deore nie jest wyssana z palca.

Napisano

Kurcze o tych mrozach nie pomyślałem, w sumie cały rok jeżdżę więc z hydraulikami może być problem?

Jeśli chodzi o hamulec, to trzeba mi tylko tylni zacisk z klamką, bo mam inne rowerowy wydatki, tak powyżej stówki chcę coś znaleźć więc dzięki za propozycje, będę patrzył.

Napisano
M445 to jest chyba teraz najniższy model hebli shimano i zakup kompletu za 400-450zł to nie porozumienie.

A zaiste. Jest to najniższy model. Nie demonizuj. Wszystko zależy od tego jak planujesz używać hamulców. Do amatorskiej jazdy po lesie (bez ekstremów) wystarczają w zupełności, tym bardziej wystarczą do jazdy trekingowej.

Napisano

No to się teraz zastanów co napisałeś, do takiej jazdy wystarcza także dobre v-ki np sd 5

Mi raczej chodzi o to że za 400-450zł można wyjąć lepsze heble np juicy 5, m445 kupisz już za 300zł komplet z tym ze teraz te ceny są z deka p....e.

Napisano
No to się teraz zastanów co napisałeś, do takiej jazdy wystarcza także dobre v-ki np sd 5

Zależy ile ważysz... Ja trochę ważę i z V-ek w trekingowym na przyzwoitych klockach jestem średnio zadowolony, aczkolwiek poziom sprawności hamulców jest już akceptowalny. Wolałbym jednak mieć tarcze z mojego mtb.

Napisano

Zapomniałem dodać - rama nie pozwala mi zamontować V-ek więc ten pomysł odpada jako nawet awaryjny. Dziś przy okazji zakupu klocków sprzedawca poinstruował mnie jak naprawić zacisk, wypadł mi tam magnes który trzyma klocek i muszę jakiś dosztukować, co nie zmienia faktu że hamulec prędzej czy później zmienię, nie potrzebuję "dołożyć bo warto do lepszego" tylko najtańszą wersję która będzie działała bezawaryjnie.

Napisano

Bierz Elixir 3 lub Juicy 3. Możesz tez piątki ale one się niczym nie różnią oprócz zmniejszonej wagi (zaledwie 10 gram), a na pewno na Elixirach się nie zawiedziesz

Napisano

Juicy 3 mogę szczerze polecić ale o elixirach słysząłem i to od ludzi którzy je posiadają iż są awaryjne po za tym droższe niż juicy 3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...