Skocz do zawartości

[v-brake] Blokowanie klocka podczas hamowania

killy9999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z v-brake'm Shimano na tylnym kole. W trakcie hamowania jeden z klocków blokuje się.

widać o co chodzi. Czy ktoś ma pomysł czym to jest spowodowane i jak to naprawić?

EDIT: Właśnie się zorientowałem że na zmianę się blokują, tzn. lewy klocek pokazany na filmiku odskakuje bez problemu a blokuje się prawy.

Napisano

Poluzuj klocki z sprawdź czy sprężyny działają płynnie. Możesz podwyższyć trochę klocki ale żeby nie ocierały o oponę. Wyreguluj sprężyny małymi śrubkami, znajdują się koło śrub mocujących hamulce.

Napisano

sprawdź czy powierzchnia klocka jak i powierzchnia obręczy jest "płaska" jeśli nie to masz już przyczynę. Klocek mózna "spłaszczyć" pilnikiem z obręczą może być trudniej :) - raczej tylko wymiana na nową

Napisano

Chyba wiem co jest przyczyną problemu. Okazuje się że koło trochę bije na boki (kurde, w nowym rowerze...). Jak koło jest lekko odchylone na bok i ścisnę je hamulcami, to ustawia się na środku (jak dobrze się przyjrzycie to widać to na filmiku). Po puszczeniu hamulca koło wraca do pierwotnej pozycji, czyli ponownie odchyla się lekko na bok. Odchylając się blokuje od góry klocek, uniemożliwiając mu odbicie. To by się zgadzało, bo problem nie pojawiał się w trakcie jazdy. Zauważyłem go zupełnie przypadkiem na postoju. To by również tłumaczyło czemu w zależności od ustawienia koła raz blokował się jeden klocek a raz drugi. W każdym razie po zmianie ułożenia klocków problem zniknął.

Tak swoją drogą to czy jest jakaś technika zakładania i ustawiania klocków hamulcowych, bo narobiłem się przy tym tyle że głowa mała?

Napisano

Tu masz fajnie wyjaśnione:

Jeśli koło ma bicie, a rower jest nowy to podjedź na przegląd, powinni Ci to wyregulować - szprychy z czasem się luzują, szczególnie w nowym rowerze mogą wymagać korekty po pewnym przebiegu.

Napisano

No, to tak właśnie zakładałem, ale na tym filmiku to jakoś prościej wygląda :D No i u mnie jest tak że raz oba ramiona pracują równo, a raz widać że jedno pracuje duże bardziej.

3 miesiące, 600km przebiegu... nie wiem czy zrobią to za darmo ale jak coś to wolę nawet zapłacić niż jeździć z takim.

Napisano

Problem w tym że jak koło bije na boki to czasami przysuwa się bliżej jednego z klocków i wtedy ten klocek słabiej pracuje bo jest bliżej obręczy. Regulacja sprężynami nie wydaje się tutaj pomagać.

Napisano

miałem ten sam problem, chociaż z innymi hamulcami (jakieś najtańsze)próbowałem temu zaradzić jakoś, zdjąłem, rozebrałem, znowu poskładałem wyregulowałem i problem wrócił. wymieniłem je na vki deone od meridy i jak dotąd jest spokój

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...