Skocz do zawartości

[korba] wymiana napędu 8rz

destro603

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam chciałbym w moim baiku wymienić napęd aktualnie:

korby Shimano m191

kaseta Shimano CS-HG30-8 (11-30T)

łańcuch hg40

czyli szału nie ma

chciałbym na razie pozostać przy 8 rzędach bo nie chce zmieniać przerzutki gdyż jestem z nich zadowolony

planuje zakup korby m590 kaseta hg50 i di tego łańcuch powiedzmy hg50

no i tu moje pytanie czy korby muszę szukać konkretnej pod 8 rzędów czy po prostu m590 bo spotkałem się z oznaczeniami 10s i 9s

nie jestem specem w tym temacie więc liczę na waszą pomoc

Napisano

Chcesz się pakować w HT2, oczywiście twój wybór tylko nie wiem po co jak spokojnie wystarczy coś na octalinku na 8 czy 9 rz.

Możesz kupić i taką na 9 rz.

• Mod Team
Napisano

Każdą jedną pod MTB założysz i bedzie ok nie zależnie czy była przeznaczona do napędu 6 czy 10 rzędowego.

Napisano

na pewno nie chcę już nic na kwadrat bo przekonałem się jak bujają się na tym korby co prawda pod SPD mniej niż pod zwykłymi butami wiec pomyślałem o HT2 Puklus skoro nie ma znaczenia jaka założę to po co oni piszą do ilo rzędowego napędu jest korba

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

Puklus skoro nie ma znaczenia jaka założę to po co oni piszą do ilo rzędowego napędu jest korb

A teraz odpręż sie, weź głęboki oddech ... zepnij poślady, odpal myślenie w głowie i pomyśl : skoro korby są 3 rzędowe, odstępy sa takie same między nimi, a grubości zębatek tez takie same ( +/- pare dziesiątych milimetra) a nawet i wycięcia na zębach ułatwiające zmianę biegów są to czemu miało by nie pasować ?

Następnie grubość łańcucha 6 rzędowego to bodajże 7.5mm, 7 i 8 to już 7.2mm a 9 rzędowego 6.8, 10 rzędowe to już rożnie ale zazwyczaj 6.3mm. Jak widać z niebotycznie skomplikowanych obliczeń róznica to ok 1.2mm. Wiec czemu korba by miała nie działać ??

Możesz sobie kupić HT2 ale poczytaj z problemami jakie sie z tym wiąża.

Napisano

Bardzo mądry wywód tyle, że różnica szerokości między łańcuchem 8 rzędowym a 10 rzędowym to 15%, i nie jest to tak mało.

Owszem 9rzędowa korba spokojnie podejdzie pod 8 rzędową kasetę, ale 10 rzędowa już nie tak spokojnie.

• Mod Team
Napisano

No 15% to niejako spora różnica ale skoro zębatki mają praktycznie taką samą grubość czemu by miało nie działać?

Wiele osób na tym forum mowiło 8 rzędowy lancuch do 9 rzędowej kasety ? przecież to nie ma szans działać ... nawet pewnie nie spróbowali, ja tak jeżdżę już chyba 4 rok.

Napisano

Różnica między 8 a 9 rzędów to 6% a między 8 i 10 to 15% - to chyba sporo więcej ? dlatego miało by nie działać, zaciągać łańcuch, czy nie zrzucać/wrzucać.

Napisano

witam chciałbym w moim baiku wymienić napęd aktualnie:

korby Shimano m191

kaseta Shimano CS-HG30-8 (11-30T)

łańcuch hg40

czyli szału nie ma

chciałbym na razie pozostać przy 8 rzędach bo nie chce zmieniać przerzutki gdyż jestem z nich zadowolony

planuje zakup korby m590 kaseta hg50 i di tego łańcuch powiedzmy hg50

no i tu moje pytanie czy korby muszę szukać konkretnej pod 8 rzędów czy po prostu m590 bo spotkałem się z oznaczeniami 10s i 9s

nie jestem specem w tym temacie więc liczę na waszą pomoc

No tao tak zeby ci wszystko wyprostować i skończyć z mitologią to MAM założony prawie taki zestaw jak ty chcesz założyć i nie mam ŻADNYCH problemów.

Wszystko regulujesz podkładkami, wszystko jest opisane w instrukcji.

Wszystko chodzi miodzio.

Korba M590

Kaseta HG51 8rz

łańcuch HG70 oczywiście też 8rz.

Grubość zębatek w korbie jest taka sama i nie ma tu znaczenia czy masz 6,7,8 czy 9 rzędowy napęd.

Co do problemów to nie wiem o jakich problemach kolega pisze. Czyba o takich że ktoś to zakłada bez klucza dynamometrycznego i odrobiny pojecia i umiejętności technicznych, zepsuje gwint a potem dziwi się że mu miski odpadają :woot:

• Mod Team
Napisano

Różnica między 8 a 9 rzędów to 6% a między 8 i 10 to 15% - to chyba sporo więcej ? dlatego miało by nie działać, zaciągać łańcuch, czy nie zrzucać/wrzucać.

Ja nie wiem czy masz coś uszkodzone, myślenie ci nie działa czy co ... nawet jak by była różnica 50% a zęby w poszczególnej grupie były takie sam działać będzie. Ze względu ze rozmawiamy o korbie o kooorbie i skoro kooorrrbbaa jest taka sama ( poza wyglądem i nazwą) działać będzie.

A zaciąganie łańcucha to są wybitnie specyficzne wypadki zdarzające sie równie często w mixach sprzętowych jak i naj piękniej idealnie dobranym sprzęcie.

Napisano

a gdzie tu masz łańcuch 9 i korbę 10?

Co to w ogóle za określenie korba 10 gdzie się z takim czymś spotkałeś?

Kilka postów już o tym napisane że nie ma praktycznie różnicy jeśli chodzi o blaty a ty dalej wymyślasz jakieś korby 10 i robisz chłopakowi wodę z mózgu.

Napisano

Nawet i to nie.

To wszystko to tylko "chłyt marketindodi" żeby nie znajacym się lamom (zebyś przypadkiem nie wziął tego do siebie, nie taka intencja) robić wodę z mózgu.

Ta "kompatybilność" tak uparcie podkreślana zwłaszcza przez sprzedawców na alledrogo to zwykła ściema.

Te wypustki na tarczach są równie przypadkowe jak bieżnik w oponach różnych klas i producentów, jak se który wymyśli tak ma.

No ale jest okazja naściemniać ludziom że musi sobie kupić drogą korbę bo mu potem wypustki nie podejdą i du...a :woot::laugh: .

Łańcuch 10 rzędowy jest tylko węższy, nic więcej i to tylko dlatego żeby zmiescił się między gesto upakowane koronki kasety ale spokojnie może latać po kasecie 8 i korbie od jubilata, zmieści się.

• Mod Team
Napisano

To ja powiem tak ... mam korbe z roku pańskiego 2000 a nawet rzekłbym milenijnego .. Wtedy szałem było 8 rzędów ... moja korba ... próżno tam szukać nitów wypustek czy wycięć ułatwiających zmianę, jedynie projektant wpadł na pomysł i wyszczerbił 2 zębatki po 2 zeby ... zysk na masie choć jakiś :D

Z bólem przyznaje ze korba po dziś dzień pracuje pięknie z napędem 9 rzędowym, przerzutka przednia też archaiczna Deore m510 jednakże 9 rzędowa dogaduje sie z łańcuchem 8 rzędowym i korbą nie wiem ilo rzędową ( mam 3 rzędy w sumie :D )

Z teoretycznych dywagacji by wynikło ze korba będzie rzęzić, chyrczeć i przyprawiać o białą gorączkę jednak pięknie pracuje i póki zęby ze starości jej nie wypadną nikomu jej nie oddam.

Napisano

No właśnie ja też na napędzie 8 rzędowym mam korbę która według sprzedawców na Alledrogo jest "kompatybilna z napędami 10 rzędowymi" :woot:

U mnie przy napedzie 8 rzędowym jest bezszelestna.

Zwlokłem się do piwnicy gdzie jeszcze stoi mój stary ponad 14 letni TREK 820 z 7 rzędowym napędem i korbą Alivio i powiem tak....

Ni cholery nie widzę jakiejś istotnej różnicy. Oczywiście poza kształtem korb, mocowaniem na kwadrat itp.., zębatki są praktycznie identyczne.

Szczerze mówiąc to dopiero z tego tematu dowiedziałem się że można takowych się doszukiwać :w00t: .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...