Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2012 Mod Team Napisano 5 Lipca 2012 Nie ma żadnych korby sa identyczne. Rożnicę są w grupach bo wiadomo wyższy model jest lepszy itd. jeżeli chodzi o rzędowość do 9s nie ma to znaczenia. Korba może pracować z łańcuchem 7-8, 9 a nawet 10 jej to bez różnicy.
migor Napisano 5 Lipca 2012 Autor Napisano 5 Lipca 2012 ok...dzięki Waszej pomocy do wymiany szukam takich części: KOŁA 1. obręcze AlexRims Crostini M1.1 lub Mavic xm317 2. piasty novatec czarne - NT-751SB na przód, 32 szprychy - NT-802SB na tył (8/9 rzędów), 36 szprych 3. szprychy chyba zwykłe tanie DT NAPĘD: 1. Kaseta 8rzędów ALIVIO HG50 2. Łańcuch CONNEX z serii 800 3. Korba shimano deore FC-M422 44/32/22 OCTALINK 4. suport Shimano BB-ES25 113mm Dla upewnienia...czy to wszystko do siebie pasuje? I czy będzie współpracowało z przerzutkami i manetkami ALTUS 3x7, które jeszcze na ten sezon zostawię? I czy jest jakieś słabe ogniwo w tym zestawie? Może w jakimś elemencie warto wziąć coś innego?
afly Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Obręcz bym rozważył taką http://velo.pl/produkty/?m=1&id=3617 Szprychy DT Competition 2.0/1.8/2.0mm Łańcuch Wippermann Connex 804 Kasetę HG-30 lub HG-40 - mój klucz miał problem z nakrętką z HG-50, a różnica pomiędzy HG-40 a HG-50 to właśnie nakrętka i cena. Korba ma oznaczenie FC-M442
migor Napisano 5 Lipca 2012 Autor Napisano 5 Lipca 2012 afly, Puklus, dzięki za pomoc, czas zacząć zakupy a może polecicie mi jakieś sprawdzone sklepo-serwisy w Warszawie (ew gdzie na forum mogę się o nie zapytać) gdzie można kupić i zamontować te części?
migor Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Obręcz bym rozważył taką Velo | Części i akcesoria | Accent | Airplane Szprychy DT Competition 2.0/1.8/2.0mm Łańcuch Wippermann Connex 804 Kasetę HG-30 lub HG-40 - mój klucz miał problem z nakrętką z HG-50, a różnica pomiędzy HG-40 a HG-50 to właśnie nakrętka i cena. Korba ma oznaczenie FC-M442 Ta obręcz jest pod tarcze wyłącznie.
migor Napisano 12 Lipca 2012 Autor Napisano 12 Lipca 2012 Nie ma żadnych korby sa identyczne. Rożnicę są w grupach bo wiadomo wyższy model jest lepszy itd. jeżeli chodzi o rzędowość do 9s nie ma to znaczenia. Korba może pracować z łańcuchem 7-8, 9 a nawet 10 jej to bez różnicy. Dla pewności jeszcze się dopytam bo nie wiem czy o tym samym mówimy. Kupuję kasetę 8 rzędów, łańcuch 8 rzędowy a wszędzie w opisach tej korby FC-M442 piszą, że ona pracuje z napędem 9 rzędowym: "Alivio FC-M410 jak i pozagrupowe FC-M442 występują zarówno pod osie na kwadrat jak i Octalink, różnią się za to rodzajem napędu, Alivio jest pod 8, ta druga pod 9-rzędowy napęd." Czy ta korba na pewno będzie pasować do reszty? PS to jest korba DEORE czy ALIVIO? w różnych miejscach różnie piszą..
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2012 Mod Team Napisano 12 Lipca 2012 Jak już wspominałem nie ma to znaczenia, rzędowość korby jest ... nie wiem chwytem marketingowym ... każda korba nawet ta do napędów 10s ma takie same zębatki tej samej grubości różniące sie między sobą w sposób pomijalny.
afly Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Jak @Puklus napisał, każda korba będzie działać z tym łańcuchem, 6/7/8/9/10 biegowa - to jest dobry chwyt ze strony producenta aby mieszać niezorientowanemu użytkownikowi. .... Czy ta korba na pewno będzie pasować do reszty? PS to jest korba DEORE czy ALIVIO? w różnych miejscach różnie piszą.. FC-M442 jest korbą poza grupową, jeżeli chcesz ją umieścić w jakiejś hierarchi to jest właśnie pomiędzy Alivio a Deore.
migor Napisano 12 Lipca 2012 Autor Napisano 12 Lipca 2012 Jak już wspominałem nie ma to znaczenia, rzędowość korby jest ... nie wiem chwytem marketingowym ... każda korba nawet ta do napędów 10s ma takie same zębatki tej samej grubości różniące sie między sobą w sposób pomijalny. no właśnie się zdziwiłem bo nawet na forach piszą, że korba jest N rzędowa.. Dzięki za szybką odpowiedź, zamawiam graty
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2012 Mod Team Napisano 12 Lipca 2012 Korby są jak by nie było jedno rzędowe dwu i trzy rzędowe , kiedyś widziadłem 4 rzędową .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.