Skocz do zawartości

[Zacisk piasty] Poszukiwania mocnego zacisku do single speeda

Yeton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem zwykłe słabe zaciski piast i wymieniłem je na coś w rodzaju Dartmoor Bolt-on. Niestety nadal jestem w stanie przesunąć oś piasty w hakach co powoduje spadanie łańcucha. Czy da się jakoś łatwo i mocno przykręcać koło bez wymiany osi?

Napisano

Kup najtańszy stalowy zacisk od shimano, taki ciężki ale i mocny i po prostu zamknij go młotkiem na cham tak żeby ledwo szło. Mibolt-on wystarczał dopóki go nie zerwałem, teraz wsadziłem tam stalową nakrętkę zamiast zerwanego gwintu, i mogę dokręcać na chama :D Ale ja ważę 54 kg

Napisano

Z zaciskiem poeksperymentuje. Do tej pory liczyłem, że uda się ich pozbyć i w ten sposób chociaż trochę utrudnić osobom trzecim demontaż kół.

Napinacz odpada, cały rower złożyłem od zera na nowo zakupionej ramie tylko po to, żeby pozbyć się napinaczy ;)

Dziś podjechałem do rowerowego w poszukiwaniu inspiracji. Czy to prawda, że w piaście z drążoną osią nie da się wymienić osi na niedrążoną? Ponoć jest inny gwint i koliduje to z konusami.

Napisano

Napinacz odpada, cały rower złożyłem od zera na nowo zakupionej ramie tylko po to, żeby pozbyć się napinaczy ;)

Nie rozumiem, składałeś rower od zera na SS i nie pomyślałeś o tym żeby mieć tylną piastę skręcaną na śruby , i do tego z driverem czy nakręcanym wolnobiegiem jednorzędowym ? Tego napinacza tak naprawdę w ogóle nie widać :thumbsup:

Napisano
Czy to prawda, że w piaście z drążoną osią nie da się wymienić osi na niedrążoną?

To nieprawda. Oczywiście, że nie można założyć ośki gwintowanej z innej piasty, ale można taką dorobić. Masz tu rysunek techniczny ośki, który dałem tokarzowi, aby dorobił mi gwintowaną.

Jako wzornik, zaniosłem mu zwykłą, gwintowaną ośkę z konusami. Ja przerabiałem piastę Novatec, ale zasada jest jedna i dotyczy każdej ośki. Zmodyfikuj tylko profil swojej osi, zrób poprawki na rysunku i porządny tokarz, bez problemu zrobi Ci taką.

orysunek.jpg

A tu masz link do strony Forum, gdzie opisuję, jak rozebrać piastę i samą wymianę.

[piasta] Wymiana ośki w piaście NT-D042 - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Powodzenia.

Napisano

Nie rozumiem, składałeś rower od zera na SS i nie pomyślałeś o tym żeby mieć tylną piastę skręcaną na śruby , i do tego z driverem czy nakręcanym wolnobiegiem jednorzędowym ? Tego napinacza tak naprawdę w ogóle nie widać :thumbsup:

1. Jest to rower ekonomiczny

2. Koła pod wolnobieg skręcane na śruby już były i nie pozwoliły na ustawienie poprawnej linii łańcucha

To nieprawda. Oczywiście, że nie można założyć ośki gwintowanej z innej piasty, ale można taką dorobić.

Do tej pory myślałem, że moja ośka to kawałek gwintowanej rurki. Będę musiał sprawdzić co tam siedzi.

Napisano

Bo to czy piasta jest na kulkach czy na maszynach to są dwie różne ośki. Najlepiej podaj od razu nazwę piasty.

Napisano

Piasta shimano fh-rm40-8

Schemat:

44b2381cc7a48cd631445d9d33d7099b.jpg

Przy okazji:

Czułem, że w mocnym dokręceniu koła przeszkadza mi tarcie śruba-nakrętka w moim zacisku typu bolt-on. Podkładka kręciła się razem ze śrubą szorując po ramie. Położyłem trochę smaru między obie części i nawet nie poczułem oporu kiedy pękła śruba zacisku.

Poprawiłem linię łańcucha i zapiąłem koło najzwyklejszym, najtańszym zaciskiem. Dzięki temu wykonałem dziś pierwszą jazdę bez zgubienia łańcucha i przesunięcia koła. Sukces jest, ale nadal myślę o wymianie osi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...