Skocz do zawartości

[Korba]Nowy rower Magnum - uszkodzona korba?

timegreg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

Kupiłem nowy rower dla dziecka firmy Magnum. Wydaje mi się, że uszkodzona jest korba (podobno firmy romet wałcz). Dołączam fotografie. Sprzedawca roweru uparcie twierdzi, że to normalne cyt. jest to system ułatwiający zmianę przełożeń. Jako kontra wysłał mi na maila fotki innego nowego roweru gdzie jest taki sam problem. Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam, Grzegorz.

post-150032-0-91343000-1333530798_thumb.jpg

Napisano

Faktycznie są w zębatkach stosowane różnego rodzaju rampy, piny i wycięcia ułatwiające zmianę biegów ale w tym przypadku widać że zębatka została niechlujnie zrobiona i jest wadliwa.

Moim zdaniem jeżeli zamawiałeś ten rower przez internet to bym to zostawił tak jak jest ewentualnie jeżeli wystaje ten zadzior poza obrys zębatki to bym to spiłował bo teraz odsyłać, czekać nie ma sensu bo jest to mało istotny fakt. ale OCZYWIŚCIE masz pełne prawo wadliwy towar odesłać! Jeżeli kupiłeś w sklepie stacjonarnym to podejdź do sprzedawcy i rozegraj to krótką piłką a wymieni na 100%

Napisano

Tak jak kolega JGa pisze że występują w korbach różne systemy wspomagające przerzucanie łańcucha lecz to co widzę na fotografii to trochę przesadzili w wielkością. Zapewne reklamacji nie uwzględnią bo tak robi to producent a korby niskiej klasy niestety tak mają. Mam shimanowską starą korbę i też tak jest. W korbie shimano deore z zintegrowaną osią już rozwiązali to płytkami przykręconymi pod niektóre zęby.

Radzę się nie przejmować i jeździć a jak coś zacznie się z tym dziać to wtedy reklamować.

Napisano
. Sprzedawca roweru uparcie twierdzi, że to normalne cyt. jest to system ułatwiający zmianę przełożeń.

Jakie bzdury Ci nagadał. Liczył, że się nabierzesz na coś takiego.

Widać, że jest to złe wykonanie i to na etapie produkcji korby i nie powinna ona nigdy wyjść z fabryki. Niestety po zdjęciu widzę, że rower kupiony wysyłkowo. Odsyłanie Ci się raczej nie opłaca. Jednak jeżeli masz blisko ten sklep to mają Ci to wymienić. Jak nie to pisz pisma. Ewentualnie rzecznik praw konsumenta. Wtedy będą potulni w sklepie.

Jest to poważna wada i żaden system wspomagający zmianę biegów tak nie wygląda!

Napisano

Panowie, ten rower kupiłem bo ma być prezentem komunijnym. Mogę to odesłać i kupić w innej firmie tylko co jeśli się okaże że tak jest we wszystkich rowerach tej firmy. Wybrałem akurat ten rower ze względu na niską cenę i to, że jest składany w Polsce. Wysłałem również maila do producenta korb ale póki co oczywiście cisza. Sam nie wiem co robić... napisałem maila do sprzedawcy, że chcę go oddać ze względu na wady fabryczne.

Napisano

Jeżeli się okaże, że wszystkie tak mają to wszystkie są wadliwe.

Wysłałem również maila do producenta korb ale póki co oczywiście cisza.

Haha! Daremne starania. Przecież nie przyznają się, że zrobili zły produkt. Kiedyś sam wysyłałem maila do producenta telefonów komórkowych i dostałem odpowiedź tylko dlatego, że szanująca się firma to jest. Odpowiedź ogólnie była taka, że nie chcieli odpowiedzieć twierdząco, bo teoretycznie mogłoby im to dać mniejsze zyski, ale przecząco też nie. Ogólnie masło maślane, ale konkretnej odpowiedzi nie dostałem. jedynie po sposobie odpowiedzi mogłem wywnioskować jak jest naprawdę. ;)

Zwrot może być nieopłacalny przez koszty wysyłki. Taniej byłoby może kupić nową korbę. Jednak z przekonania ja bym oddał, żeby nieuczciwy sprzedawcy nie czuli się bezkarni za swoje czyny.

Napisano

Heh, nie uwierzycie. Dostałem odpowiedź od producenta korb. Oto ona:

Odnośnie Pana pytania dot. naszej korby kpl. jest ona wykonana prawidłowo, dodatkowe "zacięcia - progi"" na kole ułatwiają zmianę przełożen.

(dokładnie z koła z-24(28) na koło z-34(38)) łańcuch ma się oprzeć o próg

pozdrawiam

----------------------

Dział Rozwoju

FCR "ROMET-WAŁCZ"

Nie wiem co o tym myśleć...

Napisano

Witam serdecznie

Kupiłem nowy rower dla dziecka firmy Magnum. Wydaje mi się, że uszkodzona jest korba (podobno firmy romet wałcz). Dołączam fotografie. Sprzedawca roweru uparcie twierdzi, że to normalne cyt. jest to system ułatwiający zmianę przełożeń. Jako kontra wysłał mi na maila fotki innego nowego roweru gdzie jest taki sam problem. Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam, Grzegorz.

nie róbcie człowiekowi wody z mózgu :bye2:

takie wyprofilowanie jest jak najbardziej prawidłowe w tej klasy korbie

a druga sprawa , czy dziecko jest tak ciężkie w wychonaniu ,że dostanie za kare tak marnej jakości rower ,które po paru jazdach się zniechędzi i rzuci go w kąt??

i nie chodzi mi tu o zasobnosć portfela

Napisano

mam16v gdyby nie zasobność portfela to wierz mi, że zamiast swojego Fiata Panda chętniej widział bym Alfę Romeo :-) Chodziło mi o to by rower nie był "chiński" i był to produkt rodzimego producenta. Za max 2 lata będzie zmiana bo dzieciak rośnie.

W każdym razie temat chyba można uznać za zakończony do zamknięcia. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc!

Napisano
wykonana prawidłowo

Muahahahaha! Nie uwierzę w to. Niech mi pokażą, że jakaś partia jest dokładnie tak samo wykonana.

To jest urwanie podobne do jakieś obróbki cieplnej i nagłe przywalenie jak jeszcze nie zastygło. Jak tacy mądrzy to poproś aby Ci przesłali zdjęcie tej korby tak samo wykonanej.

To jest błąd w produkcji! Jestem ciekawe w dodatku jak niby miałby wyglądać projekt czegoś takiego. Z takim urwaniem etc. :yucky:

Napisano

Muahahahaha! Nie uwierzę w to. Niech mi pokażą, że jakaś partia jest dokładnie tak samo wykonana.

To jest urwanie podobne do jakieś obróbki cieplnej i nagłe przywalenie jak jeszcze nie zastygło. Jak tacy mądrzy to poproś aby Ci przesłali zdjęcie tej korby tak samo wykonanej.

To jest błąd w produkcji! Jestem ciekawe w dodatku jak niby miałby wyglądać projekt czegoś takiego. Z takim urwaniem etc. :yucky:

panie fahowiec czyli stare korby alivio też spieprzyli w fabryce??

1d003bc505841fcfmed.jpg

Napisano

Nie masz racji.Wejdż na stronę Romet-Wałcz,tam są te korby.Korba jest prawidłowo zrobiona.

Napisano

Korba ta nie ma wady. Taka "deformacja" jest normalna, jest tanim sposobem uzyskania "wspomagaczy". Takie samo rozwiązanie ma np korba cyclone w krossie sfx 500.

Widzę że panowie doradzacze albo za mało widzieli, albo na zbyt dobrym sprzęcie jeżdżą. :)

Do autora tematu - możesz podać nazwę modelu?

Dla mnie na tym zdjęciu korba wygląda na takiego cyclone jakiego ja mam, wątpię żeby romet robił korby, to prawie na sto procent azjatycka robota.

Korba jest ok ale spodziewaj się innego problemu - zaciągania łańcucha.

Napisano

Wszystko jak najbardziej prawidłowe, a że trochę niedokładnie to już inna sprawa (taka klasa sprzętu). Lepiej mieć taki wyciągacz łańcuch niż wcale. A co do tego czy to polski sprzęt to raczej nie. Przychodzi z chin w Polsce skręcają do kupy i dają naklejkę.

Napisano
W opisie aukcji jest błąd (podane 18 biegów) a faktycznie z tyłu jest wolnobieg shimano TZ21 - 7 biegowy.

Ty tak na poważnie?

Napisano
W opisie aukcji jest błąd (podane 18 biegów) a faktycznie z tyłu jest wolnobieg shimano TZ21 - 7 biegowy
Co z 3 przełożeniami z przodu daje w sumie 21 "biegów", a nie 18 - chyba o to chodziło timegregowi ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...