zlatan Napisano 1 Marca Napisano 1 Marca (edytowane) Już chyba ze 3 lata zbieram się do zakupu Muirwoodsa. Na 2026 Marin wprowadza nowy model, radykalnie zmieniony (a według mnie mówiąc wprost: zepsuty). W sklepach są jeszcze pojedyncze starsze modele, więc albo teraz kupię albo już nie kupię Dwa pytania: 1. Na stronach różnych sklepów są różnie nazwane te Muirwoodsy, czasem jest podane że to model 2023, czasem 2024, czasem 2025, a na stronie Marina był też kiedyś pod linkiem jako Muirwoods 2023 2. Jakoś nie rozwiązałem tych nieścisłości, więc pytanie do kogoś kto to ogarnia: czy faktycznie co roku był nowy model, choć to by było dziwne, i jak tak to czym się różnią? 2. 178 cm, noga 84, proporcjonalna budowa - jak zawsze jestem na granicy między M i L. Najwygodniej mi na typowym rowerze crossowym M ( https://kellysbike.com/images/product/10/10985_86074_geo_2025_cross_phanatic_ml.jpg ), wiem że Muirwoods to generalnie inna geometria, ale chciałbym osiągnąć coś zbliżonego do crossa w kwestii pozycji. Wielkich zmian nie chce mi się robić, ale zmianę mostka czy kierownicy oczywiście dopuszczam. Z przymierzeniem się stacjonarnie może być problem, bo mało jest tych rowerów. No więc lepiej M czy L? Ewentualnie jest jakiś alternatywny rower, w podobnym typie, w podobnej cenie? Edytowane 1 Marca przez zlatan Cytuj
akkwlsk Napisano 2 Marca Napisano 2 Marca (edytowane) nie licząc najnowszego, są dwie wersje muirwoodsa - pierwsza i druga. Druga ma zdecydowanie lepszą geometrię, tę właśnie chcesz. V1 od V2 najłatwiej odróżnić miejscem styku górnej rury z seatstayami - w V1 seatstaye są niżej, w V2 spotykają się z górną rurką na tej samej wysokości. Nie będę doradzał w kwestii rozmiaru, ale jak już kupisz, to weź od razu komplet opon na wymianę, bo te miejsce szwalbe to jest jakieś nieporozumienie do tego roweru. Osobiście polecam coś w stylu Ikonów 2.2, ale jak lubisz szerzej, to frameset mieści spokojnie oponki 2,4", a nawet 2,5" upchnięte widziałem. Co do ostatniego pytania - nie ma. Na pytanie znajomych Adaś, jaki rower, taki no do wszystkiego, ale nie za drogi? odpowiedź jest zawsze ta sama, już spokojnie z dziesięć muirwoodsów V2 "opchnąłem" Bierz, póki są. Edytowane 2 Marca przez akkwlsk Cytuj
zlatan Napisano 2 Marca Napisano 2 Marca Dzięki za odpowiedź, ale na tym rozmiarze to utknąłem. Może ma ktoś tutaj podobne wymiary do moich i da znać na jakim rozmiarze jeździ i jak się na nim czuje? Cytuj
leejoonidas Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca Nie mam podobnych wymiarów co Ty ale przy wzroście około 170cm i przekroku 78cm jeździłem na rozmiarze S i było idealnie, przy Twoim wzroście brałbym rozmiar M. Cytuj
zlatan Napisano wczoraj o 16:12 Napisano wczoraj o 16:12 Myślałem trochę nad tym rozmiarem przez ostatnich kilka dni i chyba jednak lepsza byłaby dla mnie L-ka. Pojedyncze rozmiary M jeszcze są, ale L nie ma, ani nowych ani używek. Ale... https://www.breezerbikes.com/products/thunder-21 https://allegrolokalnie.pl/oferta/rower-gorski-breezer-thunder Od wczoraj jestem właścicielem tego oto roweru i mogę dołączyć do tego wątku od strony praktycznej Geometria bardzo podobna jak Muirwoods, a tu są wszystkie fajne standardy w ramie (m.in. sztywne osie z Boostem z przodu i z tyłu), bardzo solidny osprzęt, za 4.5k myślę że to naprawdę dobry deal. Poziom piękności tego roweru jest wprost proporcjonalny do jego wagi, a jest kurde ciężki. Jak stoi przy moim crossie to wygląda jak istny potwór Zamierzam trochę pojeździć na nim w fabrycznej konfiguracji, ale myślę że do tego jak widzę ten rower (ATB czy też taki touring bike który nie przestraszy się niczego) fabryczne opony WTB Vigilante o szerokości 2.5 i ogromnymi klockami to będzie zdecydowany overkill, zwłaszcza że przeczytałem że jedna taka oponka waży ponad 1.2 kg. Po lesie będą pewnie pięknie szły, ale na asfalcie już się boję 7 Cytuj
akkwlsk Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu No i fajnie Pomijając różnice w komponentach, dopłacając do tego breezera zrobiłeś sobie rower zdecydowanie bardziej rozwojowy pod kątem MTB. Masz geometrię suspension corrected z główką pod taper i sztywne osie, w cioraniu terenowym zawsze mile widziane. Masa oczek montażowych też nie zaszkodzi! Niech służy, a oponki sobie dopasuj do tego co jeździsz, ale sugeruję żonglować agresywnością bieżnika, a nie wielkością balona O ile mnie pamięć nie myli, to ta ramka łyka nawet opcje plusowe, więc jeżeli unikasz asfaltów, to możesz przyatakować nawet jakieś 2,6" typu Mezcal, albo Ikon z Rekonem. 1 Cytuj
BiriaBiria Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Przyszły manetki Suntour XC power ratchet do mojego stalowca "downmoda"... No piękne są i działają Ale serwis trzeba wykonać. Cytuj
BiriaBiria Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jednak suport Sakae 130mm musi być. Mam nadzieję, że zagra z dwoma blatami, bo obecnie na oko to nie takie oczywiste Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi