zlatan Napisano Niedziela o 21:38 Napisano Niedziela o 21:38 (edytowane) Już chyba ze 3 lata zbieram się do zakupu Muirwoodsa. Na 2026 Marin wprowadza nowy model, radykalnie zmieniony (a według mnie mówiąc wprost: zepsuty). W sklepach są jeszcze pojedyncze starsze modele, więc albo teraz kupię albo już nie kupię Dwa pytania: 1. Na stronach różnych sklepów są różnie nazwane te Muirwoodsy, czasem jest podane że to model 2023, czasem 2024, czasem 2025, a na stronie Marina był też kiedyś pod linkiem jako Muirwoods 2023 2. Jakoś nie rozwiązałem tych nieścisłości, więc pytanie do kogoś kto to ogarnia: czy faktycznie co roku był nowy model, choć to by było dziwne, i jak tak to czym się różnią? 2. 178 cm, noga 84, proporcjonalna budowa - jak zawsze jestem na granicy między M i L. Najwygodniej mi na typowym rowerze crossowym M ( https://kellysbike.com/images/product/10/10985_86074_geo_2025_cross_phanatic_ml.jpg ), wiem że Muirwoods to generalnie inna geometria, ale chciałbym osiągnąć coś zbliżonego do crossa w kwestii pozycji. Wielkich zmian nie chce mi się robić, ale zmianę mostka czy kierownicy oczywiście dopuszczam. Z przymierzeniem się stacjonarnie może być problem, bo mało jest tych rowerów. No więc lepiej M czy L? Ewentualnie jest jakiś alternatywny rower, w podobnym typie, w podobnej cenie? Edytowane Niedziela o 21:40 przez zlatan Cytuj
akkwlsk Napisano wczoraj o 19:49 Napisano wczoraj o 19:49 (edytowane) nie licząc najnowszego, są dwie wersje muirwoodsa - pierwsza i druga. Druga ma zdecydowanie lepszą geometrię, tę właśnie chcesz. V1 od V2 najłatwiej odróżnić miejscem styku górnej rury z seatstayami - w V1 seatstaye są niżej, w V2 spotykają się z górną rurką na tej samej wysokości. Nie będę doradzał w kwestii rozmiaru, ale jak już kupisz, to weź od razu komplet opon na wymianę, bo te miejsce szwalbe to jest jakieś nieporozumienie do tego roweru. Osobiście polecam coś w stylu Ikonów 2.2, ale jak lubisz szerzej, to frameset mieści spokojnie oponki 2,4", a nawet 2,5" upchnięte widziałem. Co do ostatniego pytania - nie ma. Na pytanie znajomych Adaś, jaki rower, taki no do wszystkiego, ale nie za drogi? odpowiedź jest zawsze ta sama, już spokojnie z dziesięć muirwoodsów V2 "opchnąłem" Bierz, póki są. Edytowane wczoraj o 19:51 przez akkwlsk Cytuj
zlatan Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Dzięki za odpowiedź, ale na tym rozmiarze to utknąłem. Może ma ktoś tutaj podobne wymiary do moich i da znać na jakim rozmiarze jeździ i jak się na nim czuje? Cytuj
leejoonidas Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Nie mam podobnych wymiarów co Ty ale przy wzroście około 170cm i przekroku 78cm jeździłem na rozmiarze S i było idealnie, przy Twoim wzroście brałbym rozmiar M. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi