Skocz do zawartości

[kaseta+łańcuch]łańcuch do kasety kcnc

wiki164

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich! :icon_question:

Mam palący problem tzn. posiadam kasete kcnc , korbe slx , przerzutki xt i zastanawiam się jaki dobrać do tego łańcuch.

Czytałem że łańcuchy xtr szybko niszczą kasete i współpracują z nią nie do końca dokładnie, ludzie pisali że kcnc tylko z kcnc . Nie rozumiem skoro przy kasecie pisze że kompatybilna z Shimano i Sram to czemu miało by tak nie być?

Widziałem też jak ktoś pisał że dobrze działa z łańcuchem srama x9.Podobno można tak kombinować żeby jeździć z łańcuchem alivio tylko że wtedy trzeba go wymieniać przynajmniej raz na 3 miesiące i dzięki temu podobno kaseta będzie zużywać się wolniej.

Ja jestem pogubiony i prosze was o pomoc,mam kilka konkretnych pytań:

- Jaki łańcuch wy byście polecili?

- Czy łańcuch xtr naprawde może zniszczyć kasete kcnc?

- Co będzie współpracować najpłynniej z kasetą kcnc oprócz łańcucha kcnc?

- Czy naprawde kompatybilność kcnc z shimano i sram można podważyć?

- Co do srama czy to prawda że pasuje do tej kasety i że jest lepszy od shimano, a jeżeli tak to czy będzie współpracował z shimanowskim napędem?

- Czy historia z alivio ma wógóle jakiś sens?

- Co mam zrobić żeby z obecną sytuacja napędową było jak najlepiej, wydając jak najmniej kasy? :bye2:

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jest to kaseta alu a tak podejrzewam to każdy łańcuch ją zje nie zaleznie czy to xtr czy kcnc. Zalezał bym jazde raczej kadencyjną na takiej kasecie a nie siłową.

Napisano

..... czyli aluminiowa, pomijajac dwie koronki z Ti :)

scandium to alu z domieszka scandu

Co do nomenklatury rowerowej - blaty odnosza sie do zebatek korby, purysci rezerwuja to okreslenie wylacznie do najwiekszej.

Na kasecie mamy koronki lub zebatki.

Alu kaseta w mtb to niezbyt dobry pomysl ale jak juz masz, to z tego co czytalem, sporo ludzi uzywa z alu kasetami lancuchow kmc.

Sa w dobrych cenach na ebayu, mam na mysli 10sl ti gold.

Napisano

Sprzedalbym kasete jesli masz ja jeszcze nowa. Kupil XT/XTR lub cos pokroju w pasujacym zakresie.

Lancuch polecilbym KMC jesli juz zdecydujesz sie uzywac kasety KCNC. Jedno ale to wymiana takiego co 3 miesiace = kasa.

Pozdrawiam.

Napisano

Ja bym proponował jakiś ładny. Jeśli wierzyć bikeradar czy forum mtbr, to kaseta wytrzyma jakieś półtora tysiąca kilometrów (no chyba, że jesteś ciężki i będziesz jeździł po górach), więc jeśli chcesz jej faktycznie używać, to kup po prostu coś ładnego.

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...