Skocz do zawartości

[rower]KROSS SFX 500 Czy nadaje się do FR?

RAIDERtrakuPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem dobry rower ze stajni NS BIKES DO STREETU ale lubię zjazdy przez co chciałbym kupić krosa sfx 500 ponieważ jest dość tani a po przeróbkach mógłby działać w tym typie jazdy świetnie.

Jak coś to nie katuje sprzętu i dbam o niego.

Oto lista przeróbek które chciałbym wykonać myśle że zmieszczę się w 3000zł a jak nie to dołoże troche.

-Przedni widelec Marzocchi Junior T 170mm

-Piasty przód i tył na mocniejsze

-Obręcze przód i tył na mocniejsze

-Hamulce przód i tył jakieś AVIDY Mechaniczne

-Mocowanie kierownicy na mocniejsze

-Kierownice na mocniejszą

-Tylną przerzutkę na Sram X5,X7

Oto zdjęcie tego krosa ,którego chciałbym kupić:post-147234-0-49965500-1320517482_thumb.jpg

A to fotka Widelca:post-147234-0-92091300-1320517607_thumb.jpeg

Mam nadzieję że pomożecie?

Napisano

Już lepiej kupić używany rower na sztywnej ramie za 3k.

Po pierwsze gdy wsadzisz do niego amor 170mm to jest duże prawdopodobieństwo pęknięcia (urwania) główki ramy.

Po drugie rama zwyczajnie nawet przy amorze o skoku 100mm może nie wytrzymać mocniejszych zjazdów.

Po trzecie tutaj jest przykład co się może stać gdy niewłaściwie używa się rower.

Po czwarte nie kupuj tego roweru do Freeridu!

Napisano

Nie zgodzę się, że sfx 500 jest makrokeszem. Rower ten wymaga wymiany dampera na coś lepszego, pełnoprawnym jednozawiasem, na dużym ślizgowym łożysku wahacza. Ma dosyć specyficzną geometrię, przynajmniej w małych rozmiarach. Z powodzeniem sprawdził się przez kilkaser km jazdy i wg mnie z powodzeniem może konkurować z innymi budżetowymi modelami fulli. Nie jest oczywiście rowerem zjazdowym :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...