[opony] Kenda Karma 2.0
Napisano 20 czerwiec 2008 - 22:38
Na bardziej wymagające warunki polecam Panaracer Fire XC Pro, która zapewnie super trzymanie w każdych warunkach, ale jest stosunkowo droga i niezbyt lekka prawie w każdej wersji.
Rowery
Napisano 21 czerwiec 2008 - 23:04
Waga realna - po 550g/sztuka (dokładnie chyba 551 i 550g, sprawdzę w rozpisce). Założyły się zaskakująco łatwo, choć lekka korekta "równości" po napompowaniu była konieczna, zwłaszcza z tyłu (obręcz Alex DH19).
Wrażenie? O KURRRR... jak ten rower przyspiesza!
Sevenstring.pl - najbardziej niecenzuralny, homosiowy i ogólnie porąbany portal w polskim necie - zapraszam! :D
szkoda dwóch kółek, ale różnie się życie układa...
Napisano 22 czerwiec 2008 - 11:48
Na pewno opory toczenia są małe, posuwają raźno
Narazie ogólne spostrzeżenia - przyczepność zdaje się dobra. Niestety (?) większość testu była w ciągłym, śliskim błocie.. Chyba żadna opona w tych warunkach nie miała szans sobie dobrze radzić, także Karma się ślizgała, ale przy zachowaniu ostrożności nawet dawała radę większość czasu.
Gdzieś na necie wyczytałem wcześniej, że ta opona to strasznie gruby balon. Dlatego trochę się zdziwiłem po montażu, ale to imo standardowe 2.0, wygląda doć wąsko przez skromny bierznik, a autor w.w. stwierdzenia chyba przez pomyłkę wziął rozmiar 2.3
Napisano 22 czerwiec 2008 - 16:51
I opona strasznie grubym balonem nie jest, ale porownianiu do przecietnej oponki 2.0 jest jednak troszke grubsza
Napisano 22 czerwiec 2008 - 19:54
650 gram 32.50 $ widziałem na necie.
Muszę nad nimi pomyśleć
Rowery
Napisano 23 czerwiec 2008 - 06:53
Użytkownik Klosiu dnia 19.06.2008, 23:43 napisał
mam karmy zwijane od ok. 4 tygodni i generalnie wydają mi się przeciętne.
plusy:
- niskie opory, porównywalne z SBE Kendy
- wszechstronność (na lekko mokrym w górach dawały radę w przeciwieństwie to SBE np.)
minusy:
- w żadnych warunkach nie są wybitne
- za łatwo się przebijają różnymi kolcami itepe: mam wrażenie, że to kenda ogólnie robi opony z "papieru",
od czasu moich eksperymentów z tą firmą (pół tego sezonu) miałem 5 gum, poprzednie 2 lata chyba z jedną. może to pech
karmy idą na koła treningowe, na zawody ralphy zakładam: szybsze i w wersji UST trudniejsze do przebicia. nie wiem, jak karma ust by wypadła.
podsum taki:
w swojej cenie rozsądne opony, ale nie polecam w ciemno...
Napisano 23 czerwiec 2008 - 07:24
Btw. widział ktoś ją w Europie?
Jak nie to z usa będzie trza ściągnąć.
Napisano 23 czerwiec 2008 - 16:11
No moje wyglądają na 2.0 i ani trochę więcej, ale się nie spieram, zresztą rocznik i egzemplarz..
http://www.cyclospor...roducts_id=1047 Karma 2.2
Napisano 23 czerwiec 2008 - 17:16
Ostatnio miałem okazję przejechać się na poisonie z oponami Karma 2.1 i muszę powiedzieć, że opony są niewątpliwie szersze od 2.0, a co więcej o dziwo mają wyższy bieżnik (!). Myślałem, że mi się tylko wydaje, ale długo się im przyglądałem i ośmielam się stwierdzić, że mają wyższy bieżnik od karm 2.0 kevlar.
Jednak musze tutaj nadmienić, że byłem pierwszą osobą, która na tamtym rowerze jeździła i z tego co pamiętam, to właścicielka mówiła, że nie dopompowywała kół, chociaż nie czułem tego zbytnio, ale też "fizycznie", czytaj chociażby na dotyk nie sprawdziłem. Może stosunkowo małe ciśnienie w oponach dawało wrażenie szerokiej opony, ale już złudnej wysokość bieżnika na pewno nie (jest też opcja, że po prostu bieżnik w mojej karmie dość szybko się starł i porównałem nową oponę 2.1 ze stanem ostatnio widzianego bieżnika mojej karmy 2.0)
Tak że jeśli ktoś miałby możliwość jednoczesnego porównania wysokości obydwu bieżników nowych opon, to dobrze by było, żeby napisać o tym na forum
Napisano 23 czerwiec 2008 - 17:23
Napisano 30 czerwiec 2008 - 22:00
Napisano 30 czerwiec 2008 - 22:51
Napisano 12 lipiec 2008 - 17:11
Napisano 12 lipiec 2008 - 18:16
Na luźnym piachu jest kiepsko. Na lekkim błocie też niezbyt.
Trochę jak slicki - świetne na twarde i ubite... Kosztem nieco większych oporów jako tako radzą sobie w terenie.
Swoją drogą w BB był kiedyś test, http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...c27b2bdb00.html i entuzjastyczna opinia o rewelacyjnej kontroli nawet na śłiskim błocie i mokrych kamieniach wydaje mi się mocno nieobiektywna
Napisano 12 lipiec 2008 - 19:16
BTW co sądzicie o zestawie Kenda SBE na przód i Karma na tył w terenie, nie rozwale się na tym w górach ?
Napisano 16 lipiec 2008 - 20:34
Drobny wpis: dziś pierwsza złapana guma (w duecie z dętką maxxis ul) na małym odłamku szkla
Napisano 20 lipiec 2008 - 12:00
Użytkownik worms dnia 30.06.2008, 23:51 napisał
mythosy to opony w ostry teren, nie ma sensu ich nawet porownywac do karm, btw odkad kupilem mythosy okazalo sie ze podjazdy na luznej nawierzchni to pestka, przykladowo na ralphach bylo to niewykonalne
Napisano 21 lipiec 2008 - 08:26
Więcej zależy od techniki niż ogumienia
Jak ze ścieralnością karm?
Wytrzymają 4kkm?
Napisano 22 lipiec 2008 - 15:39
Po maratonie w Miedzygorzu poprowadzonym po suchych szutrach i i kamieniach wracam do chwalenia Karmy

The faster you are, the slower life goes by.
Napisano 29 lipiec 2008 - 20:01
Przejechałem na kendzie jakieś 2,5k z czego 1,1k po górach.
W moim odczuciu:
Na asfalcie dobrze - niskie opory i jeździ sie fajnie
Na kamieniach dobrze
Na śliskim nie najgorzej
Na piasku dostatecznie
Boczna przyczepność na szutrach beznadziejna.
Dość wytrzymała na ścieranie, dużo bardziej niż RR i dużo bardziej wytrzymała.
Przez czas użytkowania gumę złapałem tylko 2 razy wiec pozytywnie.