Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[v-ki] Avid Single Digit 7

• Nie możesz odpowiedzieć
163 odpowiedzi w tym temacie

#41 szakq

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 1
  • 4351 postów

Napisano 01 wrzesień 2006 - 19:46

Cytat

zahamowalem tylnym hamulcem

Cytat

i zrobilem OTB
i wszystko jasne :blink:

Rowery

• admin

#42 mooncycle

Pro

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 108 postów

Napisano 02 wrzesień 2006 - 01:01

moze na wstecznym :P

#43 ulvgar

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 16
  • 2242 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 02 wrzesień 2006 - 17:57

Przednim nie wsteczym... Brat mial ladny widok na ta akcje <_<

#44 WILK

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 126 postów

Napisano 12 wrzesień 2006 - 16:05

Nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj.Wczoraj dostałem komplet Avid+klamki.Pytanie dotyczy klamek,ponieważ jeden zacisk mocowania klamki ma od wewenętrznej strony rowki(jakby gwintowanie)natomiast 2 ich nie posiada.Nie mam pojęcia czy brak "gwintowania" jest jakąś wadą produkcyjną czy tak ma być.Czy bedzię to miało jakieś ogromne znaczenie przy stabilności klamek na kierownicy.Dzięki za odpowiedz.

#45 kielon

Pro

• Użytkownik
  • 172 postów
  • Imię:Darek

Napisano 12 wrzesień 2006 - 16:14

Nie wiecie jak te Avid'y działają z klamkami Alivio (na razie mam takie) oraz z LX i XT (jedne z tych dwóch chcę kupić)??

Użytkownik kielon edytował ten post 12 wrzesień 2006 - 16:14

Rowery

• admin

#46 Adamicki

Maniak

• Użytkownik
  • 706 postów
  • Imię:Adam

Napisano 12 wrzesień 2006 - 16:58

Ja mam klamkomanetki Acera, czyli niby jeszcze gorsze i wszyściutko jest wporząsio. Podejrzewam, że mając Alivio też nie będziesz miał problemów.

#47 mewes

Maniak

• Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 13 wrzesień 2006 - 20:17

Powiem tak - Wrocilem wczoraj z Wisly = szutrowe zjazdy z predkosciami dochodzacymi do 70km/h; dlugie pionowe, techniczne scianki z kamieniami wielkosci pomaranczy gdzie potrzebna jest pelna kontrola i idealna modulacja - I co ? I wszystko to z Avid SD7 (razem z klameczkami Avida).
Na prawde zero problemow - kumpel jezdzil z tarczami i zero roznicy, a czasem bywalo nawet mokro wiec...Na tarcze poki co nie zmianie napewno!.ale jest jedna wada w 3 dni poszla mi polowa klockow;)

#48 ulvgar

Master

• Mod Team
  • 2242 postów

Napisano 14 wrzesień 2006 - 19:49

Wyświetl postUżytkownik kielon dnia 12.09.2006, 17:14 napisał

Nie wiecie jak te Avid'y działają z klamkami Alivio (na razie mam takie) oraz z LX i XT (jedne z tych dwóch chcę kupić)??

Swoich Avid'ow uzywam z klamkomanetkami dual control LX i sprawuja sie znakomicie. Dwoma palcami jednej dloni moge jednoczesnie zwalniac i zmieniac biegi z tylu badz z przodu, przydaje sie zwlaszcza przy hamowaniu, po ktorym musze ruszyc z lzejszego biegu. co do zwyklych klamkomanetek rowniez sie sprawdzaja. Brat uzywa co prawda Avid'ow SD5 w polaczeniu z Deore'm ale szczegolnej roznicy nie ma.

#49 mjack

Maniak

• Użytkownik
  • 332 postów

Napisano 14 wrzesień 2006 - 21:51

właśnie mam zamiar kupić, jeszcze się wacham czy nie lepiej kupić shimano XT, cena bardzo podobna. Co wg was lepsze?

#50 ulvgar

Master

• Mod Team
  • 2242 postów

Napisano 15 wrzesień 2006 - 04:29

Oczywiscie, ze Avid'y! To wybor jak najbardziej trafiony. Zapewniam Cie, ze zalowac nie bedziesz. Ostateczny wybor jendka nalezy do Ciebie. Dodam, ze chcialem calkiem niedawno LX zalozyc, ale te Avid'y dzialaja tak wspaniale, ze... Sam sie przekonasz :blink:

#51 Fiodor

Pro

• Nowy użytkownik
  • 151 postów

Napisano 19 wrzesień 2006 - 18:14

Wyświetl postUżytkownik mjack dnia 14.09.2006, 22:51 napisał

właśnie mam zamiar kupić, jeszcze się wacham czy nie lepiej kupić shimano XT, cena bardzo podobna. Co wg was lepsze?
xt - równoległe prowadzenie klocków, avid7 to poziom lx
Najlepsze makrokesze u legalnych dystrybutorów: author, schwinn, kona, scott, wheller, gt, giant, garry fisher, ktm, specialized, unibike, kross, szmelo.

#52 krawiec91

Maniak

• Użytkownik
  • 714 postów

Napisano 19 wrzesień 2006 - 18:44

To żeś teraz dowalił jak łysy grzywą o kant kuli :excl: Nie ma lepszych hamulców od Avidów SD7 :excl:

Poza tym Avid Sd7 - 110zł
XT - 180zł

Nie mają luzów tak jak Xt z równoległym prowadzeniem.
2007 -3694km
2008-0/6000

#53 ulvgar

Master

• Mod Team
  • 2242 postów

Napisano 20 wrzesień 2006 - 10:09

Avid SD7 to poziom LX'ow? :eek: Predzej XT albo nawet lepiej bo sa duzo lzejsze od nich i moim skromnym zdaniem duzo lepiej wygladaja o sile hamowania juz nie wspominajac... Nie mam zamiaru ich zmieniac chyba, ze na wyzszy model ale to jeszcze troche czasu minie.

#54 Exar

Pro

• Użytkownik
  • 174 postów

Napisano 27 wrzesień 2006 - 10:43

Wyświetl postUżytkownik krawczykp dnia 19.09.2006, 19:44 napisał

Nie ma lepszych hamulców od Avidów SD7 ;)
Jak dla mnie to Ty bzdury piszesz.
Widze że na forum przyszła moda na Avidy. Żygać mi sie chce jak w każdym temacie hamulcowym z ręki polecacie Avidy jakby nic innego nie było na ziemi i był to jedyny słuszny wybór.
Bierzesz hamulce sredniej klasy (np. LX) + klamka z w miare dobrą modulacją ( tez może być LX) + dobre okładziny (moga być BBB) i sie okaże ze nie tylko Avidy potrafią hamować.

#55 mooncycle

Pro

• Nowy użytkownik
  • 108 postów

Napisano 01 październik 2006 - 18:49

Tak, ale w Avidach masz od razu dobre okładziny i są do tego bardzo lekkie. I kosztują około 110 zł za komplet. A to duży +.

#56 krawiec91

Maniak

• Użytkownik
  • 714 postów

Napisano 01 październik 2006 - 20:02

Exar: rzygać a nie żygać :D

Poza tym jesteś niekonsekwentny. Czy ja gdzieś napisałem, że tylko Avidy potrafią hamować? Jeśli tak to poprosze o cytat bo ja tego nie pamiętam :D

Avidy w swojej kategorii cenowej są najlżejsze, mają od razu w komplecie dobre klocki (zarowno SD5 jak i SD7), są sztywne.

Cytat

Bierzesz hamulce sredniej klasy (np. LX) + klamka z w miare dobrą modulacją ( tez może być LX) + dobre okładziny (moga być BBB) i sie okaże ze nie tylko Avidy potrafią hamować.

Tylko ten zestaw kosztuje tyle samo, o ile nie więcej niż SD5 + klamki FR a siłę hamowania, modulację ma taką samo. A jesli nie widać różnicy to po co przepłacać?

Cytat

Widze że na forum przyszła moda na Avidy.

Nie podążam za modą, ale jeśli coś jest dobre i tanie to czemu miałbym tego nie kupić?
2007 -3694km
2008-0/6000

#57 Ecia

Wersja Terenowa

• Elita
  • Reputacja: 11
  • 10315 postów
  • Imię:Ecia

Napisano 06 październik 2006 - 20:04

Ja mam pytanie: jaka jest długość okładzin w Avidach SD7 (model z 2005, jeśli to robi różnicę :( )? Szukam po nece i nigdzie nie znajduję...
Pozdrówko ignoranckie :P
Daleko od szosy ;)

Gdzie jest RURA?

#58 ulvgar

Master

• Mod Team
  • 2242 postów

Napisano 07 październik 2006 - 14:15

Co do okladzin to maja one dlugosc 72 mm, szerokosc zas 11 mm. Dlugosc powierzchni samego klocka (po 2 miesiecznym uzywaniu) wynosi jakies 65 mm. Aha, dlugosc okladzin mierzylem suwmiarka wiec sa to bardzo dokladne dane :)

Użytkownik ulvgar edytował ten post 07 październik 2006 - 14:16

#59 Ecia

Wersja Terenowa

• Elita
  • Reputacja: 11
  • 10315 postów
  • Imię:Ecia

Napisano 07 październik 2006 - 15:44

To by się nawet zgadzało z moimi domniemaniami :) - dzięki :D .
Pozdrówko uświadomione :D
Daleko od szosy ;)

Gdzie jest RURA?

#60 harry_pajak

Amator

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 22 październik 2006 - 11:49

Mam male pytanko. Jak zuzyja mi sie okladziny w tych klockach RimWrangler2, to musze szukac okladzin do tego konkretnego modelu, czy wystarczy, ze beda mialy odpowiednia dlugosc?
Co do hamulcow na razie sie nie wypowiadam, bo mam je jeden dzien. Co do skutecznosci, juz raz bym wylecial przez kiere, po tym jak kumpel przede mna zahamowal,a ja z przyzwyczajenia dwie klamki na maxa, ale w pore sie zreflektowalem.
Przod chodzi lodzio miodzio, leciutko, tyl troche ciezej, ale mysle, ze to kwestia regulacji.
Kolejne pytanie, caly pancerz daje mniejszy opor nic sztukowany z linka na wierzchu, czy nie ma reguly?