luiza Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Mam pytanie odnośnie suportu. Chcę zmienić kilka częsci w moim rowerze Wheeler. Kupiłam ramę Cube Reaction ( http://allegro.pl/item1022825666_cube_reaction_sid_blue_nowa_rama_mtb_16_cali.html ) i chcę wymienić także suport. Obecnie mam korbę Truvativ Firex. W tym Cubie jest mocowanie suportu : Pressfit. Jaki suport mam kupić, żeby pasował do tej nowej ramy i starej korby ?
Mod Team sznib Napisano 6 Maja 2010 Mod Team Napisano 6 Maja 2010 Suport pressfit jak nazwa wskazuje jest na wciskanie, nie wkręca się go jak w klasycznym rozwiązaniu (w mufie nie ma gwintu, co widać na zdjęciach). Suport: http://motoallegro.pl/item1011282263_wklad_suportu_deore_xt_sm_bb91_41a_press_fit.html z Firexem nie będzie kompatybilny, trzeba będzie dokupić jakąś korbę od Shimano ze zintegrowaną ośką, np: http://allegro.pl/item1017848488_nowa_deore_2010_lx_slx_xt_saint_hollowtech_ii.html a tarcze przełożyć ze starej korby
Wojtekmtb Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Dokładnie do tego suportu musisz mieć korbę Shimano.
luiza Napisano 6 Maja 2010 Autor Napisano 6 Maja 2010 Dzięki za odpowiedź. Niestety nie miałam w planach na razie wydatków na zakup nowej korby, a więc chyba nowa rama będzie musiała poczekać...
luiza Napisano 8 Maja 2010 Autor Napisano 8 Maja 2010 Jednak udało mi się zdobyć pieniądze na nową korbę Mam dalej pytania, bo nie mogę znaleźć odpowiedniej korby. Rozumiem, że musi być to suport press fit SM-BB91-41A. Wpisałam na allegro i np. w tej aukcji http://allegro.pl/item1005052339_mechanizm_korbowy_shimano_fcm_660_507.html jest też dostępny z tą korbą suport wciskany. Napisałam do tego sklepu i powiedzieli mi, że ta korba nie będzie pasować do mojej ramy bo muszę szukać korby wciskanej... Już za bardzo nic nie rozumiem, czy ktoś może mi dać linki do korby do 400 zł, która będzie pasowała do mojego roweru ?
Mod Team sznib Napisano 8 Maja 2010 Mod Team Napisano 8 Maja 2010 Hmm, dziwne. Do suportu wciskanego powinna podejść każda korba ze zintegrowaną ośką, od Deore po XTR. Przecież tylko miski z łożyskami różnią się jedynie tym że w jednym standardzie są wciskane, w innym wkręcane. Po za tym skoro sprzedają korbę z jednym z tych suportów do wyboru to chyba jasne że korba współpracuje z jednym i z drugim. Ciekawe co mieli na myśli pisząc "korba wciskana" ?
luiza Napisano 8 Maja 2010 Autor Napisano 8 Maja 2010 Hmm, dziwne. Do suportu wciskanego powinna podejść każda korba ze zintegrowaną ośką, od Deore po XTR. Przecież tylko miski z łożyskami różnią się jedynie tym że w jednym standardzie są wciskane, w innym wkręcane. Po za tym skoro sprzedają korbę z jednym z tych suportów do wyboru to chyba jasne że korba współpracuje z jednym i z drugim. Ciekawe co mieli na myśli pisząc "korba wciskana" ? No właśnie też mnie to zdziwiło, skoro opcjonalnie można u nich na tej aukcji wybrać suport wciskany, to myślałam, że będzie pasować. Cytuję odpowiedź pana ze sklepu : "bo musi byc to korba wciskana , a tutaj mamy do czynienia z korba na gwint ". Kupiłam nową ramę, a teraz mam same problemy, żeby kupić do niej części i złożyć nowy rower
Mod Team sznib Napisano 8 Maja 2010 Mod Team Napisano 8 Maja 2010 Wciskanie i gwint dotyczy misek suportu, sama korba z ośką nic do tego nie ma. Wg. mnie ta korba powinna pasować, a sklep ma wyjątkowo "fachowych" sprzedawców. Problem w tym że większość korb HT2 sprzedawanych jest z miskami suportu w komplecie, przez co więcej kosztują, tak więc kupując osobno suport plus korbę w komplecie z suportem z gwintem zostajesz z jednym zbędnym suportem. Wg. info z tej strony: http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=1809&&id_pod_kat=117&&id_kat=57 korba XT FC-M770 jest na 100% kompatybilna, ale nowa to ponad 500pln, chyba że używka np: http://www.allegro.pl/item1029953805_shimano_deore_xt_fc_m770.html a suport z gwintem pchnąć na allegro (koszt nowego ok. 100pln).
radomir82 Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Chcialem tylko zauwazyc ze Truvativ rowniez ma w ofercie suport PresFit: http://www.sram.com/en/truvativ/bottombrackets/pressfit/gxp.php , pytanie tylko czy jest dostepny w Polsce i czy Twoj Firex jest na GXP?
luiza Napisano 15 Maja 2010 Autor Napisano 15 Maja 2010 Już zamówiłam suport press fit i korbę SLX LX fc-m660 175 mm. W sklepie powiedzieli, że będzie pasować. Mam jeszcze pytanie, czy do zamontowania tego suportu trzeba mieć jakiś specjalny klucz ?
radomir82 Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 Tak, prasa do sterów. Zasada montażu jest identyczna jak przy sterach, więc pewnie da się "przez drewienko"
Artro Napisano 23 Lipca 2010 Napisano 23 Lipca 2010 A ja mam 2 pytania, bo u Formickiego można kupić 3 rodzaje suportów PressFit: Deore XT Press Fit SM-BB91-41A Deore XT Press Fit SM-BB91-41B Deore XT Press Fit SM-BB91-42A i wszystkie są w cenie 99zł...CLICK! Czy istnieje suport PressFit XTR?
Lextalionis Napisano 23 Lipca 2010 Napisano 23 Lipca 2010 Jak już jesteśmy przy suportach to jaka jest różnica między GXP a BB30 u SRAM'a?
goldbloom Napisano 23 Lipca 2010 Napisano 23 Lipca 2010 Odpowiednio, suport do: MTB, szosy i nieuszczelniony. XTR i więcej o standardzie
Mysza88 Napisano 29 Sierpnia 2010 Napisano 29 Sierpnia 2010 Podobnie jak luiza jestem w posiadaniu ramy CUBE Reaction i napotkałam problem. Mufa ramy ma 89.6mm i nie posiada gwintu. Już wiem, że potrzebny jest do niej suport typu press-fit. Z pomocą Waszego forum dobrałam suport press fit Shimano SM-BB91-41A. Chciałabym założyć korbę Shimano XT FC-M770 (Hollowtech II), no i tu robi się problem... – Czy korby te posiadają jedną długość osi? Sprzedawane są z suportami do mufy 68 i 73mm. W mojej ramie mufa jest większa, łożyska press-fit są wciskane stąd moje obawy o długość zintegrowanej osi suportu. – Druga mój problem dotyczy press-fit’u, czy dokonałam właściwego wyboru bo są jeszcze SM-BB91-41B i SM-BB91-42A... Chciałabym aby oba te podzespoły były Shimano. Nie ogarniam już tego i liczę na Waszą pomoc. Pierwszy raz spotykam się z tego typu suportem i już nie wiem gdzie szukać informacji. W moim sklepie rowerowym dopiero ode mnie dowiedzieli się o tego typu suporcie... Ręce opadają.
naitsen Napisano 17 Września 2010 Napisano 17 Września 2010 W swoim CUBE Reaction mam fabrycznie: Shimano XT FC-M770 na SM-BB91-41 ale bez oznaczeń literowych - jak poniżej: http://centrumrowerowe.pl/images/products/005231/shi%20bb%2091.jpg Ale wątpliwości tych oznaczeń chyba wyżej już zostały rozwiane Ściągałem dziś korbę i faktycznie oś jest tak idealnie na długość, żeby założyć drugie ramię... nie ma jej w zapasie niestety nie miałem przy sobie nic, by zmierzyć jej długość.
hudy Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 Jako, że łożyska pressfit są wciskane, to potrzebują szerszej mufy. Długość osi w korbie jest niezmieniona i wszystko ze sobą pasuje. Różnią się tylko pakiety suportu. W tym dokumencie jest instrukcja montażu w rowerach - jak podkładki, inner covery i tak dalej. klik!
vidoq5 Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 Witam, ja już zamontowałem taki suport do korby xt (SM-BB91-41A) jest elegancko, tylko kilka uwag: nie wkładajcie podkładki pod łożysko-jest w komplecie, uwaga na łożyska, niestety często pękają osłonki przy użyciu sprzętu do sterów(jest inna średnica) o gumowym młotku nie wspomnę. Proponuję również użyć smaru np z teflonem-ułatwia wbijanie oraz niweluje wszelkie szczeliny. Podczas montażu zwróćcie uwagę, czy wbijane łożysko idzie prostopadle do suportu(plastikowa rurka potrafi się podgiąć) Pozdrawiam
Miecho87 Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 Wszystko to jest napisane w instrukcjach do tego suportu .
Ananiasz Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 Allo, allo. nie wkładajcie podkładki pod łożysko-jest w komplecie, uwaga na łożyska, niestety często pękają osłonki przy użyciu sprzętu do sterów(jest inna średnica) o gumowym młotku nie wspomnę. Ciekawe, co piszesz z tą podkładką. Wg instrukcji w przypadku reactiona powinna występować. Ja zamontowałem i jest OK (zresztą przez tą $##$% podkładkę kupiłem 2 suporty, bo od pierwszego gdzieś ją zgubiłem). Suport włożyłem najzwyklejszą prasą do sterów i jest git. Na sezon 2012 planuję suport wymienić na truvativa gdyż marzy mi się napęd 2x10, a co za tym idzie korba X.0
mtbikeer Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 Poszukuję suportu sram pressfit GXP, wiecie gdzie mogę dostać taki suport? I ew. mogę się zamienić na zwykły GXP BSA, bo miałem w zestawie z korbą.
Ananiasz Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 W większości germańskich sklepów występuje, nawet w bike-discount. Kosztuje ok 25€.
Killer206 Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 A mnie ciekawi jak wygląda na przykład planowanie mufy suportu Press Fit, jeśli jego szerokość musi mieć dokładnie 92mm lub 89,5mm. Jak ktoś nieumiejętnie splanuje to korba będzie latać na boki? Ciekawe czy normalny frez do zwykłych muf będzie pasował Miał ktoś jakieś doświadczenia?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.