Skocz do zawartości

[trening] Leci z nosa

kefas123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zawsze podczas wysiłku mam katar. Leci z nosa i jest to uciążliwe. Nie zależnie od tego czy ćwiczę w terenie czy w zamkniętym pomieszczeniu. (również niezależnie od pory roku)

Gdy nie ćwiczę wszystko z nosem jest ok.

Proszę o rade co mogę zrobić. Jakieś badania, może jakieś lekarstwo, krople do nosa?

Napisano

ja proponuję przejść się do lekarza...

możliwe, że masz problemy z zatokami...

alergia na wysiłek, hmm to by było ciekawe, ale nie niemożliwe :)

Napisano

Zatoki, nieżyt nosa, koniecznie idź do lekarza!

Teraz to pierdoła, ale jeśli to zatoki, to nie wyleczone wcześniej, kiedyś odbiją Ci się czkawką już na poważnie.

Nie bagatelizuj tego, teraz jest tyle preparatów, że spokojnie można to pokonać.

Napisano

Mam tak na początku sezonu i w chłodniejsze dni.

To może być zwykła reakcja organizmu na wysiłek, a może być infekcja lub alergia, o czym wspomnieli koledzy.

W każdym razie nie zaszkodzi popytać specjalisty.

Napisano

jakieś 15 lat temu miałem problemy z zatokami, ale w sumie myślałem ze się skończyło.

To może być zwykła reakcja organizmu na wysiłe

A jeśli to tylko reakcja to jak, zmniejszyć ten efekt?

Napisano

jakieś 15 lat temu miałem problemy z zatokami, ale w sumie myślałem ze się skończyło.

A jeśli to tylko reakcja to jak, zmniejszyć ten efekt?

Nie wydaje mi sie ze rakcja organizmu na wysilek jest katar ... Mysle ze to zatoki faktycznie. Podczas wysilku dochodzi do lepszej wentylacji a z tym sie wiaze duzo lepsza droznosc pewnie kanalikow a poniewaz sa zatkane albo byly to przy duze czestotliwosci oddechu pewnie sie otwieraja i stad nadmierny katar. Jezeli to ma aspekt alergiczny, np mozesz byc uczulony na jakies ciuchy ktorych uzywasz podczas treningu, na zapach, detergenty, srodki czystosci, a nawet spaliny. Ale jezeli to alergia to mniejszy problem bo sa na rynku takie leki do nosa jak chromohexal np ktore sa typowo przeciwhistaminowe albo inaczej leki blokujące. Jezeli jednak to zatoki to powiklania moga byc gorsze w skutkach. Mozesz miec problem i to spory przy nurkowaniu. Sprawdz czy juz go nie masz.

Napisano

U mnie samo przechodzi w miarę sezonu, tj. w miarę powrotu kondycji.

W zimne dni jedynym środkiem zaradczym jaki znam są chusteczki :). IMO to normalne, że jak organizm się rozgrzewa na zimnym powietrzu, albo jak wejdziesz do cieplejszego pomieszczenia, to może polecieć z nosa.

Oczywiście można próbować sprejować nos jakimś specyfikiem, ale nie robiłbym tego bez konsultacji z lekarzem.

Napisano

Zawsze podczas wysiłku mam katar. Leci z nosa i jest to uciążliwe...

Zwroc uwage, czy jak robisz 100 przysiadow (patrzac przed siebie) to tez masz ten "katar". Chodzi mi o to czy wyciek z nosa nasila sie gdy pochylasz sie (a dokladnie glowe). Tak czy inaczej moze byc to reakcja na zimne powietrze. Takze gdy jest cieplo jak zaczynasz szybko oddychac to sluzowka nosa sie ochladza... Na to moze pomoc wytrenowanie, czy tez to co nasze babcie nazywaly zahartowaniem ciala. Ale jesli to tak bardzo ci dokucza to najpierw trzeba wykluczyc problemy o ktorych wszyscy juz pisali (przewl. zapalenie zatok i alegie).

To co opisujesz jest bardzo powszechne, ale zwykle wtedy jak jest zimno.

Napisano
Mozesz miec problem i to spory przy nurkowaniu.

no właśnie tez mam, często nie mogę przetkać zatok w celu wyrównania ciśnienia, gdy chce zejść głębiej

Może ktoś poleci kogoś od zatok w Warszawie, może w luxmedie, aby na dzień dobry nie powiedział "nic panu nie jest". (złe doświadczenie po kontuzji na nartach)

Napisano

Hejka , ja też mam objawy kataru jak u Was. Ale taki lecący katar zdarza mi się tylko w zimę. w lecie jest okej. Jeśli to by była jakaś alergia to katar byśmy mieli w letniej porze (pylenie traw itp.)

Myśle, że jak zatoki nie są ogrzewane to tak się dzieje. Dlatego chyba najlepiej by było nosić czapki, nasunięte na czoło. Dodam, że mam 14 lat. W sumie dla upewnienia można iść do lekarza.

Napisano

najlepiej chyba zaczac od zakupu dobrej kominiarki, wypracowania odpowiedniego oddechu, ktory ogranicza 'nosotok'...wciagamy powietrze powoli nosem, dynamicznie wypuszczamy ustami, podczas zimowych przygotowan nie musimy szybko oddychac, wiec zdrowym powinno pomoc

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam podobny problem, jak jest chłodniej to cieknie mi z nosa i nie musi to być ujemna temperatura. oczywiście czapka pomaga. Lekarz powiedział, że jest to uczulenie na zimno i przepisał mi nawet jakieś leki antyalergiczne. Oczywiście nie pomogły.

Najciekawsze jest jednak to, że cieknięcie z nosa zmniejsza się lub całkowicie zanika podczas wysiłku fizycznego.

Ja obstawiam, że może mam jakieś kłopoty z krążeniem itp.

Napisano

HomerWells - Z tym "uczuleniem na zimno", a szczegolnie z lekami to lekko przesadzil, tym bardziej ze nie pomogly :P

Zimno faktycznie moze powodowac raakcje skorne w tym mechanizmie (nawet tzw pokrzywke),

ale katar uczuleniowy to troche inna bajka. Zimno go nawet odrobine lagodzi.

Natomiast czapka to dobry pomysl. I jeszcze raz przypominam o tzw hartowaniu

ciala czyli trenowaniu jego reakcji na zmienna temperatrure.

I oddychajcie tak jak kaze nabial a takze sztuka zen.:)

Napisano

Odpowiedź na Twoje cieknięcie z nosa jest prosta jeżeli jesteś alergikiem, a warto się zbadać bo możesz mieć bardzo łagodną, nieodczuwalną na codzień postać alergii.

Po primo, szybko wdychane powietrze jest chłodniejsze i powoduje skurcz śluzówki, a po secundo silniej i szybciej wdychane drażni wrażliwą u alergików śluzówkę, co sprawia że wysięk alergiczny Ci po prostu spływa szybciej i intensywniej niż normalnie. U większości alergików normalnie wszystko spływa do gardła, poza tym masz pochyloną pozycję i grawitacyjnie wysięk poprostu wypływa nosem.

Wiem, bo sam jestem alergikiem i cały ten system ze smarkaniem znam tym bardziej że w domu 5 lekarzy w tym alergolog :)

Jeżeli to nie alergia, to problemy z zatokami, mogłeś je przeziębić, może to być również katar sienny.

Znam ten ból, ale jak biorę leki antyalergiczne to nie ma problemu.

Rada: Zbadać się u alergologa, zrobić rentgena zatok i przebadać się u laryngologa.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Cześć

Słuchajcie, mam podobny problem, przy wysiłku fizycznym zaraz mam "powódź" z nosa. W lecie ilość wydzieliny jest mniejsza, ale zimą jest masakra. Byłem u laryngologa i alergologa, wyszło, że mam alergię na brzozę, ale to nie ma przecież nic wspólnego z wysiłkiem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...