Skocz do zawartości

[marzenia] Rower waszych marzeń ... !!!!!!!

Gość Tymoteusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mój wymarzony rower to taki, który będzie na tarczach ważył poniżej 11kg.

Do zrobienia za <4000PLN, a jak bym się postarał, to do 3500-3700 bym zszedł (projekt ~10kg na V-kach za <3000 w drodze) :D

tomeks - dla mnie ta ramka Corrateca to też cudeńko. Choć komponentow bym troszkę nawymieniał - począwszy od zmiany korby XTRa na nowy model, przerzutki tylnej i manetek na SRAMa X-0, a hamulców na jakieś xtra Avidy lub Magury...

Kiedyś rozpisywałem się tu o Orbeach i nadal to podtrzymuję.

A tak naprawdę ideał... to dla mnie rower, w którym nic już nie trzeba zmieniać. I nie chodzi o to, by zaraz kupować Tune, ChrisKinga czy Extralite, ale po prostu "nie trzeba zmieniać w odczuciu indywidulanym" - czyli że mogłoby być lepiej, ale po co, skoro i tak zawsze ktoś będzie o krok przed nami... :D

Napisano

mój rower marzeń to specialized s-works epic, ewentualnie scott spark.

może kiedyś się kupi ramę speca a reszta wystarczy z obecnego bika

Napisano

mrj - ja tez bym w nim sporo zmienil, ale ta ramka jest przepiekna. ale doszedlem do wniosku, ze dla mnie ma roweru marzen, bo i tak bede cos chcial zmienic. niby teraz mam komponenty prawie najwyzych grup bo x-9/xt/juicy a czasami sobie mysle jak to super by bylo miec xtr/x-0 i inne, a prawda jest taka, ze poslinil bym sie troche do tego na poczatku a potem i tak bym przestal na nie zwracac uwage. chyba musze wiecej jezdzic zeby sobie wybic z glowy te super komponenty i cieszyc sie tym co mam B)

ale mam w sumie takie marzenie - dorobic sie fajnego fulla :)

Napisano

pln gram

rama cube ldt team 750 1975

opony furious fred 398 590

kiera wcs 169 140

siodło Selle Italia SLR Gel Flow 305 215

sztyca Ritchey WCS 2008 199 254

kola koła DT Swiss 240S 1695 1560

p.tyl XTR 08 Shadow RD-M972 449 180

p.przód XTR 2007/8 TOP SWING 209 126

hample AVID SD SL 310 330

amor FOX SERIA F32 F80 RLC 2250 1530

chwyty ACCENT CHESS 45 46

rogi Ritchey WCS SL 69 67

kaseta DEORE XT 2008 135 252

stery WCS Carbon PressFit 225 86

kalmki AVID SPEED DIAL SL 170 150

pedal Crank Brothers SMARTY 160 282

korby Deore XT 2008 442 865

mostek Ritchey WCS 4-AXIS 31,8mm 165 100

detki SCHWALBE XXLIGHT 60 190

manetki XTR 2008 SLM970 350 250

all 8555 9188

pln Gr

bez linek

Napisano

Duży setback, na szosie to moim zdaniem pasuje. Mam sztycę FSA carbon bez setbacku w swoim góralu i też jest dobrze.. Siodełko z wyżej wymienionego roweru też mam :)

Napisano

no niby tak, sportowa wyciągnięta pozycja, ale ciężar będzie z tyłu co jest przecież niepożądane. po to daje się rogi i lemondki żeby ciężar był równo rozłożony.

chyba znowu się czepiam szczegółów:)

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Moim marzeniem (jak chyba wielu) jest Spec Epic na mieszance deore/lx/xt, kółkach 1,7-1,8kg, hydr. tarczówkach i Rebie, ważący ok. 11kg - da się zrobić bez ultradrogich części, a chodzi o solidne mtb :) Druga opcja (a może drugi rower?) to lekkie enduro około 140mm skoku o wadze ~12-13kg - jakiś Banshee Pyre, Rune może - akurat przyglądam się tym ramkom - z amorem Pike/Revelation/Recon/Tora i resztą osprzętu podonną, jak wariant maratoński..

Nie muszę chyba dodawać, że byłyby to bajki składane wg, własnych preferencji :D Ale to daleka przyszłość :D

Napisano

Rower waszych marzeń?

Ja mam inaczej:

Kilka duali, ew mocnych MTB* i grupa kumpli, również fanów z którymi można by było wyruszyć wszędzie. ;)

*zamiast takich rowerów są takie NIEKREŚLONE. xD

Napisano

Skoro mają to być marzenia... kiedyś wrzuciłem tu HT, dziś będzie full. I to mocno marzeniowy :P

ramka - coś w stylu IBISa lub podobne karbonowe wynalazki ze skokiem ok. 140mm + dobry powietrzy tłumik z blokadą

amorek - DT SWISS EXC 150mm? W każdym razie jakieś takie szaleństwo ;P

koła - Mavic Crossmax SL / Fulcrum RedMetal1 (O SLR i RM0 trochę bym się bał jednak :) )

napęd - SRAM X-0, korby jakiś Truvativ Noir albo cuś,

hamulce - Magura Marta SL? Avid Juicy Carbon?

kokpit i inne duperele też z węgla ;P

Waga docelowa - max 11,5, najlepiej <11kg... o ile w ogóle się tak da :)

A bardziej realnie:

rama - GT Force 150mm

los amorros - coś z 140-150mm co nie waży 2,5 kilo i nie kosztuje 1500 zeta, najlepiej z regulacją skoku :) Znajomy ma TALASa 32 100-140mm w xtra stanie na zbyciu ale kieszeń ma pusta :)

koła - RM5

napęd - taki jaki mam czyli X-7/7.0, korby XT2007

hamulce - Hayes Stroker lub Accent Scraper (zniżka w velo aktualna)

kokpit i inne - lekko i tanio

A w sumie żeby całość nie ważyła więcej niż mój obecny full, czyli tak 13,5, a najlepiej ok. 13kg :)

Może kiedyś coś się spełni...

• 3 tygodnie później...
Napisano
Skoro mają to być marzenia... kiedyś wrzuciłem tu HT, dziś będzie full. I to mocno marzeniowy ;)

ramka - coś w stylu IBISa lub podobne karbonowe wynalazki ze skokiem ok. 140mm + dobry powietrzy tłumik z blokadą

amorek - DT SWISS EXC 150mm? W każdym razie jakieś takie szaleństwo ;P

koła - Mavic Crossmax SL / Fulcrum RedMetal1 (O SLR i RM0 trochę bym się bał jednak ;) )

napęd - SRAM X-0, korby jakiś Truvativ Noir albo cuś,

hamulce - Magura Marta SL? Avid Juicy Carbon?

kokpit i inne duperele też z węgla ;P

Waga docelowa - max 11,5, najlepiej <11kg... o ile w ogóle się tak da :P

A bardziej realnie:

rama - GT Force 150mm

los amorros - coś z 140-150mm co nie waży 2,5 kilo i nie kosztuje 1500 zeta, najlepiej z regulacją skoku ;) Znajomy ma TALASa 32 100-140mm w xtra stanie na zbyciu ale kieszeń ma pusta :(

koła - RM5

napęd - taki jaki mam czyli X-7/7.0, korby XT2007

hamulce - Hayes Stroker lub Accent Scraper (zniżka w velo aktualna)

kokpit i inne - lekko i tanio

A w sumie żeby całość nie ważyła więcej niż mój obecny full, czyli tak 13,5, a najlepiej ok. 13kg :D

Może kiedyś coś się spełni...

rower 140 skoku ok 11 kilo? oczywiscie ze się da.

Napisano

Na ramie Orbea Alma, amor R7 absolut carbon, kokpit syntace, korba truvativ noir, manetki x-0 gripy, crossmaxy slr.

do tego złote wstawki takie jak śrubki alu, zacisk sztycy, stery, śruby od korby, zaciski kół i rogi tune.

Ogólnie wszystko by było piękne:)

• Mod Team
Napisano

Rower marzeń? Hmm- ciężko wybrać ale :

do MTB na sztywno:

Z węgla zrobione

Kuota KUP HT

http://www.kuota.it/bike.php

Z metalu

http://deanbikes.com/mountain/ace%20x-lite/acexlite.htm

do MTB na miękko

z węgla

http://www.specialized.com/bc/SBCBkModel.jsp?sid=08SJFSR

z metalu

http://www.litespeed.com/bikes/2008/niota.aspx

na szosę to generalnie mam mniejsze oczekiwania - jakiś cervelo cy cóś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...