Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 5

Ślawus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zależy ile i gdzie jeździsz. Jak dla mnie 3x8 starczy. Chyba, że często jeździsz w góry - to 3x9 sie przydaje.

Czekając na paczkę z amorkiem zwątpiłem zupełnie. Koleś-sprzedający = żaden odzew. Będzie trzeba zainwestować w coś bardziej droższego, ale nowego co szybko dostanę. Pozdrawiam !

P.S. A jak przyjdzie ten amorek - powiem, że nie zamawiałem.

Napisano

Gdyby dostępność lepszych części była dobra do dzisiaj wolał bym 3x8, to czy góry czy nie nie ma znaczenia. Bo ilość zębów na największej i najmniejszej jest takie samo, jedynie inne stopniowanie i większy lans. Przepłaca się to mocno trwałością ;/ Szczerze to chciał bym nawet napęd 3x7, mocne, wytrzymałe i w pełni wystarczające (zawodnicy, co kreują w pewnym stopniu sprzęt nie domagali się większej ilości przełożeń... bo i po co?).

A dzisiaj taki mały relaksujący wypadzik na rowerze.

Napisano

Miedzy napedem 9 a 7 sa spore roznice. W starym mam 7 a w nowym 9. na pewno to co pisal Robert 7 mniej sie zluzywa poniewaz jadac na 7 owiele zadziej zmieniam biegi niz na 9. Druga pozytywna sprawa to mniej zebow do pokonania miedzy skrajnymi przelozeniami (pewnie zaraz gripowcy powiedza ze oni w 1s. potrafia przejechac cala kasete :D ) ale na RF widac roznice. Ale sa tez negatywy, na 7 zdarzalo sie jadac najczesciej z innymi ktorzy mieli 8,9 ze mialem za miekko albo za twardo. W 9 takich problemow nie ma B)

P.S. Robert, sram nawet w najwyzszych modelach nadal stosuje 8, wiec trzeba przejsc na srama i smigac na x0 :(

A zeby nie bylo OT

Dzis skromne 18 km :)

• Mod Team
Napisano

Ja jestem jednak za 8. Ilość biegów wystarczająca no i jeszcze o ile lżejsza :(

Zacząłem od nowa biblie treningu kolarza górskiego czytać

Napisano

Ja też myślałem o wymianie napędu z 3x8 na 3x9, ale chyba jednak pozostanę przy starej konfiguracji. Gorzej jest jednak z dostępnością chyba np. manetek LX-ów 8 rzędowych na Allegro widzę same 9 :(

Bez OT

Nasmarowałem dzisiaj linki Finish Linem :), tylny hamulec i przerzutka chodzą o niebo lepiej B) wiadomo, że czynność tą trzeba będzie powtarzać, ale efekt mnie zadowolił. Swoją drogą myślę o wymianie pancerzy. Clark's troche drogi...zobaczymy jak z $. Pozdro

Ahaa no i 20km po mieście :D

Napisano

Olek, SRAM oferuje 8 przełożeń tylko w niższych grupach już. 7 rzędów na kasecie pozwalało też zastosować szerszy łańcuch co wpływało na wytrzymałość. No, ale zadziałał marketing. 7 przełożeń wyparto już tak dawno że dostanie komponentów jest kłopotem i 8 przełożeń też już umiera. Mam z tyłu 9 przełożeń i szczerze mówiąc jedyną zaletą taką dostrzegłem to lepsze zestopniowanie kiedy używa się koronki 34T.

Napisano

Tylko gripy, triggerów już nie uświadczysz. Zerknij też na stronie oficjalnej na rocznik 2008, jedynie gripy X-5 są na 8 przełożeń, oraz grupy niżej. Czyli jak by nie patrzeć nic specjalnego. Dobrze że chociaż sporo łańcuchów mają, ale kaset już tylko dwie.

• Mod Team
Napisano

I chyba te gripy będą moją poważniejszą inwestycją w rower po kupnie kół, o ile ktoś mnie przekona do gripów, osobnika kóry tak bardzo zraził się do tego systemu, po użytkowaniu revoshftów shimano

Napisano

Dotarła sztyca amoeba vitra, całkiem fajna. Zamontowałem. :) Znalazłem kupca na skareba, po południu wysyłam kolejną partię części do klientów z allegro. Aktualnie poluję na przednią xt/xtr 34,9 górny ciąg.

Napisano

8 zł? Gdzie ty to kupiłeś?

I czy to rabat związany z liczbą sztuk, czy każda pojedyncza tyle kosztuje?

Pozdrówko zaciekawione :) ...

Napisano

Na allegro niedawno była aukcja (likwidacja jakiegoś sklepu i wyprzedawali 'po kosztach'). Cena za dętkę bez żadnych rabatów, 'kup teraz' 8zł + przesyłka 10zł, zamawiałem z Krzyśkiem więc dzieląc przesyłkę na pół wyszedł niezły interes :).

Aż sam się dziwiłem, że ta aukcja już drugi raz była wystawiona i jakoś ludzie nie rzucali się żeby je kupować.

Napisano

Wróciłem z roweru. Dzisiaj jakieś 20km. Próbuje dojść do porozumienia z SKNem...

Stwierdzam że rogi na kierownicy to fajny wynalazek. Fajnie jest czasami zmienić chwyt.

Napisano

thomash: nie rzucali się pewnie z powodu tej przesyłki - razem z jej kosztem wychodzi mi drożej, niż ostatnio kupowałam w sklepie stacjonarnym :) . Co innego, gdyby możliwy był odbiór osobisty lub gdyby zamawiać więcej towaru bądź właśnie współdzielić przesyłkę...

Pozdrówko kalkulacyjne :D

Napisano

Ja dzis 23 km, trasa taka jak wczoraj + sklep rowerowy

A teraz sie zastanawiam czy brac sigme bc 1106 czerwona (bedzie pasowac do czerwonej a6) czy sigme bc 1606L.

Napisano

15,92 km

Kupiłem w sklepie mostek zoom 3D forged za 49 zł.

Kupiłem kierę alu 150 g 5+/- g za 18zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Porównywałem ją z kierą kibixa za 75 zł i nie czułem żadnej różnicy.!!!!!

Jest ona zielonkawa-fieletowa-niebieskawa i anodowana ma kolor tych śrubek alu z LB.

Teraz widać różnice i widać że rower nie zmienił się nie dopoznania !!!!!!!!!! :P:D :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...