bartekgib Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 Zależy ile i gdzie jeździsz. Jak dla mnie 3x8 starczy. Chyba, że często jeździsz w góry - to 3x9 sie przydaje. Czekając na paczkę z amorkiem zwątpiłem zupełnie. Koleś-sprzedający = żaden odzew. Będzie trzeba zainwestować w coś bardziej droższego, ale nowego co szybko dostanę. Pozdrawiam ! P.S. A jak przyjdzie ten amorek - powiem, że nie zamawiałem.
Robert Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 Gdyby dostępność lepszych części była dobra do dzisiaj wolał bym 3x8, to czy góry czy nie nie ma znaczenia. Bo ilość zębów na największej i najmniejszej jest takie samo, jedynie inne stopniowanie i większy lans. Przepłaca się to mocno trwałością ;/ Szczerze to chciał bym nawet napęd 3x7, mocne, wytrzymałe i w pełni wystarczające (zawodnicy, co kreują w pewnym stopniu sprzęt nie domagali się większej ilości przełożeń... bo i po co?). A dzisiaj taki mały relaksujący wypadzik na rowerze.
romek91 Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 Ja mam 3 x 8 i mi wystarcza w zupełnoci ... Dzisiaj zmokłem na rowerze ...
olek123 Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 Miedzy napedem 9 a 7 sa spore roznice. W starym mam 7 a w nowym 9. na pewno to co pisal Robert 7 mniej sie zluzywa poniewaz jadac na 7 owiele zadziej zmieniam biegi niz na 9. Druga pozytywna sprawa to mniej zebow do pokonania miedzy skrajnymi przelozeniami (pewnie zaraz gripowcy powiedza ze oni w 1s. potrafia przejechac cala kasete ) ale na RF widac roznice. Ale sa tez negatywy, na 7 zdarzalo sie jadac najczesciej z innymi ktorzy mieli 8,9 ze mialem za miekko albo za twardo. W 9 takich problemow nie ma P.S. Robert, sram nawet w najwyzszych modelach nadal stosuje 8, wiec trzeba przejsc na srama i smigac na x0 A zeby nie bylo OT Dzis skromne 18 km
Mod Team Pixon Napisano 7 Lutego 2008 Mod Team Napisano 7 Lutego 2008 Ja jestem jednak za 8. Ilość biegów wystarczająca no i jeszcze o ile lżejsza Zacząłem od nowa biblie treningu kolarza górskiego czytać
Wax Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 Ja też myślałem o wymianie napędu z 3x8 na 3x9, ale chyba jednak pozostanę przy starej konfiguracji. Gorzej jest jednak z dostępnością chyba np. manetek LX-ów 8 rzędowych na Allegro widzę same 9 Bez OT Nasmarowałem dzisiaj linki Finish Linem , tylny hamulec i przerzutka chodzą o niebo lepiej wiadomo, że czynność tą trzeba będzie powtarzać, ale efekt mnie zadowolił. Swoją drogą myślę o wymianie pancerzy. Clark's troche drogi...zobaczymy jak z $. Pozdro Ahaa no i 20km po mieście
Robert Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 Olek, SRAM oferuje 8 przełożeń tylko w niższych grupach już. 7 rzędów na kasecie pozwalało też zastosować szerszy łańcuch co wpływało na wytrzymałość. No, ale zadziałał marketing. 7 przełożeń wyparto już tak dawno że dostanie komponentów jest kłopotem i 8 przełożeń też już umiera. Mam z tyłu 9 przełożeń i szczerze mówiąc jedyną zaletą taką dostrzegłem to lepsze zestopniowanie kiedy używa się koronki 34T.
olek123 Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 Olek, SRAM oferuje 8 przełożeń tylko w niższych grupach..... co powiesz na to http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=349&pos=0 x0 i 8 biegow
Robert Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 Tylko gripy, triggerów już nie uświadczysz. Zerknij też na stronie oficjalnej na rocznik 2008, jedynie gripy X-5 są na 8 przełożeń, oraz grupy niżej. Czyli jak by nie patrzeć nic specjalnego. Dobrze że chociaż sporo łańcuchów mają, ale kaset już tylko dwie.
Mod Team Pixon Napisano 7 Lutego 2008 Mod Team Napisano 7 Lutego 2008 I chyba te gripy będą moją poważniejszą inwestycją w rower po kupnie kół, o ile ktoś mnie przekona do gripów, osobnika kóry tak bardzo zraził się do tego systemu, po użytkowaniu revoshftów shimano
marcin1212 Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 Ja dziś potestowałem troche SKNa. Piekielnie twardo sie zrobiło. Chyba to nie jest siodełko dla mnie. zobaczymy jak bedzie z wkładką/
Spider Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 Dotarła sztyca amoeba vitra, całkiem fajna. Zamontowałem. Znalazłem kupca na skareba, po południu wysyłam kolejną partię części do klientów z allegro. Aktualnie poluję na przednią xt/xtr 34,9 górny ciąg.
thomash Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 Dzisiaj dostałem w końcu paczkę, zawartość (8zł sztuka): Do złożenia prawie nowego roweru brakuje jeszcze siodła i kół.
Ecia Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 8 zł? Gdzie ty to kupiłeś? I czy to rabat związany z liczbą sztuk, czy każda pojedyncza tyle kosztuje? Pozdrówko zaciekawione ...
thomash Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 Na allegro niedawno była aukcja (likwidacja jakiegoś sklepu i wyprzedawali 'po kosztach'). Cena za dętkę bez żadnych rabatów, 'kup teraz' 8zł + przesyłka 10zł, zamawiałem z Krzyśkiem więc dzieląc przesyłkę na pół wyszedł niezły interes . Aż sam się dziwiłem, że ta aukcja już drugi raz była wystawiona i jakoś ludzie nie rzucali się żeby je kupować.
marcin1212 Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 Wróciłem z roweru. Dzisiaj jakieś 20km. Próbuje dojść do porozumienia z SKNem... Stwierdzam że rogi na kierownicy to fajny wynalazek. Fajnie jest czasami zmienić chwyt.
Ecia Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 thomash: nie rzucali się pewnie z powodu tej przesyłki - razem z jej kosztem wychodzi mi drożej, niż ostatnio kupowałam w sklepie stacjonarnym . Co innego, gdyby możliwy był odbiór osobisty lub gdyby zamawiać więcej towaru bądź właśnie współdzielić przesyłkę... Pozdrówko kalkulacyjne
tomeks Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 to jest chyba kenda komodo, jaki rozmiar? dzisiaj 13km po lesie
WojteK! Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 Ja dzisiaj zrobiłem codzienna traske 10km na trekingu i czekam na kuriera z rowerkiem
olek123 Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 Ja dzis 23 km, trasa taka jak wczoraj + sklep rowerowy A teraz sie zastanawiam czy brac sigme bc 1106 czerwona (bedzie pasowac do czerwonej a6) czy sigme bc 1606L.
Biera Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 weź obie:P ja tak chyba zrobie bo mi ta sigma spokoju nie daje a nuż mi kiedyś ukradną 1606 to bedzie jak znalazł
Xsystoff Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 to jest chyba kenda komodo, jaki rozmiar? Kenda Komodo - 1.95"
Mathieo Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 15,92 km Kupiłem w sklepie mostek zoom 3D forged za 49 zł. Kupiłem kierę alu 150 g 5+/- g za 18zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Porównywałem ją z kierą kibixa za 75 zł i nie czułem żadnej różnicy.!!!!! Jest ona zielonkawa-fieletowa-niebieskawa i anodowana ma kolor tych śrubek alu z LB. Teraz widać różnice i widać że rower nie zmienił się nie dopoznania !!!!!!!!!! :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.