Skocz do zawartości

[Izotoniki] Co naprawdę działa?

Collery

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hmm... a ja zawsze w trasach powyżej 100 km pijam Muszyniankę (jest tak średniogazowana) - ma duuużo magnezu i innych potrzebnych pierdółek. Poza tym nie jest mdła, jak reszta :) Acha, polecam Sokołów Podlaski - jedyne miasto, w którym stać mnie na Powerade'a (sprzedają po 3 zł :P a na rynku w Chęcinach nabyłem Powerade Aqua+ po 1,75 za butelkę - to chyba nieźle ;)

Napisano

Kupiłem kiedyś opakowanie tego power fizza i nie mogę powiedzieć, że smakuje on dobrze, smak taki jak dosypać do wody kwasku cytrynowego - ten sam efekt :o

Skład również nie za bogaty, więc moim zdaniem bardziej się opłaca dołożyć do czegoś lepszego.

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Mi łatwo no i szybko przyswaja się Powerade, jako tako smakuje no i daje trochę więcej sił!

No i Powerade działa, choćby w małym stopniu...

Napisano

JA chyba zaczne kupowac mineralke z najwieksza zawartoscia sodu. Bo o sod chodzi w izotonikach. Wiadomo ze to nie to samo ale ile taniej. Zawsze moge dodac szczypte soli, glukoze i sok z cytryny czy czegos takiego i powinno sie spisywac lepiej niz woda. Moze gorzej niz izotonik ale taniej. Choc nie wiem czy gorzej...

Napisano

woda najszybciej nawadnia organizm, ale na rowerze nie tylko o to chodzi. chodzi o to, żeby uzupełnć substancje, które tracimy wraz z potem. zwykła woda ci tego nie zapewni. poza tym izotoniki są tak zrobione, żeby jak najszybciej wchłaniały sie do krwi. bynajmniej, jak wypijemy izotonik, to nie bedziemy śmigać 2 razy szybciej :D

Napisano

Jeśli chodzi o zawody, to preferuję izo plus-a. Jest nieco drogawy, więc na co dzień często przygotowuję własne drinki :w00t:

Do bidonu wsypuję glukozę, dodaję trochę syropu pomarańczowego albo cytrynowego i zalewam wodą.

Jeśli chodzi o jakieś powerade-y i inne świństwa, to staram się wystrzegać...

Napisano

tyle, że pijąć tylko wode, paradoksalnie można sie odwodnić. niewiele ci da, że wchłoniesz w siebie coś mokrego, chodzi o skład tej substancji.

Napisano

zauważ, że wiele produktów spożywczych ma substancje rakotwórcze. nie jest tak, że wypijesz izotonika i masz raka. to też m.in zależy od uwarunkowań genetycznych. a odwodnienie sie przy piciu wody moim zdaniem jest bardziej prawdopodobne od zachorowania na raka.

Napisano

wiem...(zauważyłeś emotę przy pierwszym poście) :)

chodzi mi o to że i tak źle i tak źle... i jak tu propagować zdrowy tryb życia poprzez uprawianie kolarstwa?? albo arytmia serca, albo rozwalenie kolan albo otrucie się... (o ironio!)

pozdrawiam

Napisano

To szukaj jakiegos izotoniku bez słodzików :) pewnie się jakiś znajdzie... jak znajdziesz rzuć nazwą :D[Ps. nie wszystko co znajduje się na tego typu prowokujących stronach jest prawdą- przykładem może być tekst, który wywołał poruszenie na forum- jakoby mleko szkodziło :)].

W necie mozna napisac wszystko, dlatego trzeba podchodzić do tego z dystansem[chociaż ja się staram w miarę możliwości kupować napoje bez słodzików właśnie].

Napisano

a ile mniej więcej u Was kosztuje ten isostar, co można z niego napędzić 5l napoju? bo u mnie gdzieś widziałem po 38, a gdzieś po 25 i chciałbym mieć porównanie jak jest w wielkim świecie :D

Napisano

lucek - ja kupiłem w necie koncentrat (podają, że wychodzi 5 litrów, ale ja sypię trochę mniej proszku, bo za słodki, czyli pewnie z 6 litrów wykulam) za 27 zł, a normalnie w sklepach ok. 36 złociszy wołają. Z przesyłką za jedno opakowanie wyszłoby na to samo, ale kupowałem jeszcze dwie rzeczy więc w sumie się opłacało. Aha - najważniejsze: koncentrat Isostar.

Napisano

Jak dla mnie całkiem przydatne - szczególnie jak jadę w dłuższe, albo bardziej męczące trasy. Bo tak to generalnie jeżdżę na wodzie...

• 9 miesięcy temu...
Napisano

hmm szczerze to stosowałem już kilka sepcyfików

isomax, maxima, izostar, Gatorade, powerade (wszystkie smaki), woda z gukoza, pluszz

i znaczących różnic w wynikach nie zauważyłem, jedynie niektóre specyfiki mają lepszy smak inne gorszy :D

woda "wchodzi" najgorzej ale to ją najczęściej wybieram na treningi :P a na zawody to mam dwa bidony jeden z odżywką a drugi z wodą :)

taki miks zdaje egzamin ;)

Napisano

Myslicie, ze samorobki izotonikow dzialaja w podobnym stopniu co takie izotoniki ze sklepu? Pytam bo mam zamiar cos takiego robic sobie na rower bo izotoniki w sklepie sa dosyc drogie a sama woda na trasach powyzej 50km w terenie mi po prostu nie wchodzi i nie gasi pragnienia tak jakbym tego chcial. Jak sadzicie, warto robic sobie takie drinki samemu czy lepiej kupic cos firmowego?

Napisano

Na czym mi zalezy? Przede wszystkim na zaspokajaniu pragnienia i na jako takim smaku napoju bo tak jak mowie woda zaczyna mnie powoli odrzucac. Poza tym substancje z takiego izotonika szybko sie wchlaniaja i uzupelniaja braki w organizmie co jest dla mnie rownie wazne. Jezdze codziennie po 40-60km (od czasu do czasu powyzej 100km) i mozna powiedziec, ze woda mi sie przejadla (i w dodatku nie uzupelnia tak brakow jak izotonik). ;)

Jesli chodzi o zebranie skladnikow to problemu chyba nie ma. Chcialbym robic jakies takie proste napoje w stylu sok 100% + glukoza + troche sacharozy + sol + woda przegotowana + mineralka (oczywiscie odpowiednie proporcje). Chcialem sie po prostu dowiedziec czy jest sens robic cos takiego czy lepiej zbierac kase na jakies gotowe proszki lub plyny ze sklepu. :(

Napisano

a próbowałeś pić na trasie wody z z naszych polskich uzdrowisk np. "Jan", "Zuber" etc?? bardzo ciekawa i na pewno zdrowsza alternatywa od zwykłej mineralki, gasi pragnienie, nie "zasładza" jak izotoniki... ma ciekawy smak...

Ja na dłuższych dystansach czasem skorzystam z ogólnodostępności Powerade w wiejskich sklepach ale z regóły kupuję coraz to inne wody(wbrew pozorom mają różne smaki, różne nasycenie CO2 itd -nie mówię o tych owocowych wynalazkach typu Jabłkowy Żywiec), do tego owoc jakiś, baton, mała paczka Chipsów(żeby zmienić smak -jednak same batony strasznie zamulają i są za słodkie)... trzeba pamiętać żeby nie jeść/nie pić wciąż tego samego bo po jakimś czasie wypracujemy sobie odruch wymiotny na np Snickersy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...