Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

od 2 lat jeżdzę więcej i w tym roku kupiłem sobie pierwszego gravela.  Sporo jeździłem z zona (rekord wspólnej jazdy 150km jednego dnia z wieloma przerwami), ale w ubiegłym roku miała wypadek (złamanie reki) i od tego czasu w zasadzie nie jeździła na rowerze. W tym roku powrót, ale mamy dużą różnice formy, szybkości i wytrzymałości. Dystans 50km stanowi już wyzwanie dla niej. Mieliśmy kilka jazd w tym roku, ale cieżko jej się jedzie ze mna (a ja wystarczy, ze się zamyślę i już jadę za szybko dla niej). Często jak jesteśmy gdzieś na wakacjach to wypożyczaliśmy elektryki (szczególnie w górach) i bardzo jej to pasowało. Ostatnio nawet wspominała jadąc ze mną, że by sobie taką „trójeczkę” wspomagania wrzuciła.

182cm i około 70kg 

W związku z powyższym myślałem o zakupie jakiegoś lekkiego roweru elektrycznego. Lekkiego bo czuje, ze docelowo bede musiał kupić jeszcze jeden dla młodszego syna (on nie jest fanem intensywnego pedałowania, ale tez elektryki mu się podobają). Chciałbym móc przewieźć te rowery na haku - bagażnika thule 4 rowery niby max 60kg. Mój rower wazy <10kg, starszego syna pewnie nie dużo więcej. Reszta została by na dwa lekkie elektryki. Myślałem o jakim mtb lub egravelu. Z drugiej strony wizualnie fajny jest Roadlite:ON CF canyona, ale nie wiem czy na lekki teren / szuter się nada.

Amortyzatoryrowerowe

Zależało by mi na zasięgu 100km+ i aby dało się sensownie to przewozić. Chciałbym aby silnik dawał radę pod górę, ale to tak 2-3 x w roku bo tak to mieszkamy w „płaskopolsce”.

Jakieś rady? Pomysły? Na co zwrócić uwagę ? Ktoś ten temat przerabiał? 

nie podaje budżetu bo jak oglądam to jest bardzo duży rozstrzał cenowy. 

Edytowane przez insomiaa
Napisano

Nie da się połączyć lekkiego elektryka z zasięgiem 100+ przy średnim wspomaganiu. Żeby robić takie zasięgi bateria musi swoje ważyć i takie rowery ważą z reguły przynajmniej 25 kg.

Napisano

Myślę że powinieneś szukać czegoś z karbonową ramą i napędem Bosch SX. Na krótsze trasy starczy 400 Wh, na dłuższe dołożysz 250 Wh extendera. 

Przykładowo KTM Macina Cross SX Elite waży 17,5 kg a z extenderem 19. Myślę że jak poszukasz to znajdziesz coś podobnego w MTB, ale jak rozważasz e- gravela to i cross powinien się nadać. A syn ile waży - bo elektryk ułatwia jazdę ale dość trudno opanować rower który waży więcej niż połowę jeźdźca - nie jestem zwolennikiem e- bików dla dzieci - lepiej kupić jak najlżejszego analoga.

Napisano

Niby tutaj producent deklaruje do 180km… i waga poniżej 15kg. Ale niebwiem co to warte jest?

https://www.specialized.com/pl/pl/turbo-creo-2-comp-shimano-grx-di2/p/4263260?color=5473741-4263260

Młodszy syn w tym roku kończy 15 lat i ma >70kg wagi. Też jest dosyć wysoki. Miał kilka rowerów zgodnych z wiekiem. Aktualny był kupiony prawie dwa lata temu więc w przyszłym roku będziemy musieli mu wymienić. W tym jeździł mało bo nie jest aż tak dużym fanem jazdy. Plus miał w tym roku egzamin 8 klasisty. 

W tym roku jedyne rodzinne wycieczki udało się nam zorganizować w wakacje na elektrykach wlasnie. Dzięki za rady. 

Napisano (edytowane)

180km na baterii zaledwie 320Wh to marketingowy bełkot, chyba że z minimalnym wspomaganiem na gładkim asfalcie pod lekką osobą. Ja robię 90 km w lekkim terenie na 25 kg emtb w trybie standard (3 z 5) i baterii 720Wh i ważę mało. Na asfalcie może 140 km zrobię. W górach to już może 45-50km. Dla porównania, moje realne zużycie bo pisałeś też o mtb.

Edytowane przez Jaco80
Napisano

No chyba przesadzasz. Ja dziś zrobiłem ponad 80 km po asfalcie ( bez większych podjazdów, wzdłuż rzeki) bez włączania silnika na 25 kg e-trekkingu. Bez dużych podjazdów na baterii 800Wh zrobię po 500km, moja żona ma 750 Wh - pod 200km.

IMG20260818170843.jpg

IMG20260818170827.jpg

Napisano

Marketingowe obiecanki gwarantowanego przebiegu weryfikuje fizyka i praktyka:

500Wh taka średnia bateria,

80%  sprawność układu to już wysoka,

125W średni pobór mocy elektrycznej, to naprawdę niewiele i wymaga intensywnego pedałowania przy 20km/h, sprawdziłem to na pomiarze mocy sterownika, mój wyświetla,

20 km/h średnia na trasie po płaskim,

(500Whx80%) / 125W x 20km/h = 64km przebiegu, i tyle o dziwo(!) podaje producent mojego roweru.

To jak to jest, że ładuję baterię średnio co 250..300km?? To proste, podobnie jak @PiotrWie włączam silnik wtedy gdy nie daję rady o własnych siłach, a normalnie to wspomaganie na poziomie "0"🚴😉😂

Napisano (edytowane)

W płaskopolsce nadal możesz być szybszy niż żona na elektryku. Jak pojechaliśmy wiosną na Rugię ze znajomymi na elektrykach (my analogowo) to ciągle im uciekaliśmy. Tylko na mocnych podjazdach mieli wyraźną przewagę. Jak rower lekki, opony śmigle, to na 25km/h nie trzeba być Pogačarem.
Ale jak to nie jest problem, to zwróć uwagę na rowery z wyciąganą baterią. Nasze elektryki (też mamy) ważą ok 19kg, ale jak bez baterii, to na bagażniku jedzie 16,7kg, a to już masą wielu analogowych. Samych rowerów nie polecę (to enduro) ale co do zasady - wyciągana bateria, karbon i brak przydasiek (bagażniki, nóżki, amortyzatory) da ci małą masę. Jak nie ma amortyzacji, to poza asfaltem proponuję opony od 2” w górę. 
Co do zasięgu, to w górach mam moc ustawioną zwykle na max 100w, więc moja bateria starcza na 4h - w górach to może być nawet 20km (mój rekord pionu na tym rowerze to 2000, a cała trasa ok 50km była, ale połowa z górki :) ).

Jak mniej sportowo, to to jest ok 20kg i wyjmowana bateria https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-simplon-chenoa-365-e-pd52198/?v_Id=285762

Edytowane przez Wojcio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, PiotrWie napisał:

No chyba przesadzasz. Ja dziś zrobiłem ponad 80 km po asfalcie ( bez większych podjazdów, wzdłuż rzeki) bez włączania silnika na 25 kg e-trekkingu. Bez dużych podjazdów na baterii 800Wh zrobię po 500km, moja żona ma 750 Wh - pod 200km.

Pytanie było o jazdę na średnim wspomaganiu a nie jazdę bez silnika. Bez silnika to każdy ebike ma nieograniczony zasięg prawda? Ja np jeżdże tylko z silnikiem i w terenie ale potrafię mieć tętno pod 170-180. Jazda w terenie bez silnika na niskociśnieniowych klocach enduro 2.5" przy 25 kg rowerze dla lekkiej osoby to jest masakra. 

Edytowane przez Jaco80
Napisano (edytowane)

Pisałeś o 140 na asfalcie. I do tego się odniosłem - moja żona która nie wyłącza silnika zużyła 41 % baterii 750 jadąc 30 km na Eco, 54 na Tour i 2 na Sport - więc pewnie zrobiłaby bliżej 200 niż 140. Raz wyczerpała baterię na asfalcie -zrobiła co prawda tylko 102 km ale 2273 m.podjazdów.

650 Ah w 19 kilogramowym rowerze nie jeżdżącym na bardzo terenowych oponach to całkiem sporo - autor wątku pisze o jeździe w bardziej płaskim terenie więc 2 calowe opony typu Schwalbe Marathon Mondial Pro prawdopodobnie by go satysfakcjonowały.

Co do ciężkiego terenu - nie wypowiadam się bo nie jeżdżę, ale sądzę że zżera ostro baterię.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano (edytowane)

Tyle bym po prostu zrobił na pełnej baterii 720Wh na asfalcie w ciągłym trybie STD (3 z 5) na terenowych oponach w okolicach tych 25km/h. Gdybym zmniejszał okresowo na tryby Eco to wiadomo ze więcej. Napisałem to po prostu żeby dać autorowi pojęcie ile zużywa realnie energii taki rower na konkretnym trybie i taka jazda.

W płaskim terenie przy szybkiej jeździe na STD obecnie zużywam przeciętnie 8.7Wh/km. Po zmianie opon na typowe enduro (assegai+dhr2 bo jeżdżę też w góry) zużycie wyraźnie wzrosło (większe opory toczenia) Na starych oponach nawet był wyraźnie widoczny spadek zużycia energii az do 6.5-7Wh/km wraz z zużywaniem się opon a co za tym idzie spadków ich oporów toczenia. Sam byłem zdziwiony że aż taki to ma wpływ.

Edytowane przez Jaco80
Napisano

Dziś inną trasą i inne tryby poszło 44% baterii - mojej żonie 75%. Po asfalcie i dobrych szutrach spokojnie można liczyć ponad 100 km przy całkiem sporych przewyższeniach - w sumie prawie 1400 ma w górę i w dół.

IMG20260820175540.jpg

IMG20260820175557.jpg

IMG20260820175624.jpg