filip3434 Napisano Środa o 22:48 Napisano Środa o 22:48 Cześć, dawno na forum mnie nie było, ale muszę się poradzić bo zwariuję 😂 Niestety z różnych względów musiałem sprzedać dwa lata temu moje dwie szosy tj Focus Izalco Race Carbon na Ultegrze oraz BMC Timemachine Road 01. Oba rowery miałem w rozmiarze 54 przy 173 cm wzrostu i jeździło mi się na obu super (na Focusie trochę lepiej, ale może to ze względu na to, że zrobiłem na nim więcej KM). Obecnie chce wrócić do jeżdżenia i planuje zakup gravela, który generalnie będzie trochę przerobiony na szosę All Road. Większość czasu asfalt lub mocno ubity szuter, lecz jakieś małe leśne odstępstwo też wchodzi w grę. Jak na razie w grze są dwa modele tj Scott Speedster Gravel 10 oraz KROSS Esker 5.0. Interesuje mnie napęd 1/11 lub 1/12. Scotta rozważam S-ke natomiast Krossa M-ke. Co byście doradzili? Zależy mi na pozycji ciut bardziej sportowej, trochę tak jak było w Focusie, a nie kanapowej. Może jakieś inne propozycje w tych pieniądzach? Dodam, że w grę wchodzi sprzęt tylko nowy, gdyż najchętniej zakup na raty 0% 🙂 Cytuj
ernorator Napisano Czwartek o 06:39 Napisano Czwartek o 06:39 (edytowane) Raczej żaden gravel nie będzie miał ciut sportowej geometrii (biorąc pod uwagę izalco czy timemachine) a w czasach zintegrowanych linek wymienianie mostka i kierownicy żeby rower był bardziej agresywny może być ciężkie. Popatrz sobie na szybkierowery i bernard rowery. Edytowane Czwartek o 06:41 przez ernorator Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 07:43 Napisano Czwartek o 07:43 @filip3434 A dlaczego nie typowa szosa Road+ tylko grawel "trochę przerobiony na szosę All Road"? Cytuj
filip3434 Napisano Czwartek o 12:48 Autor Napisano Czwartek o 12:48 @Greg1 nie typowa szosa Road+, gdyz jednak to terenowe zacięcie jest w miarę istotne, szczegolnie, jak żona wymysli sobie jakis Kampinos czy cos w tym stylu. Cytuj
kouczan Napisano Czwartek o 19:34 Napisano Czwartek o 19:34 (edytowane) Giant Defy/Content? Jak na raty to może Superior XR 9.5? Wersja gravel z 1x lub szosowa 2x. Rama tą sama. Edytowane Czwartek o 19:36 przez kouczan Cytuj
nossy Napisano Czwartek o 22:24 Napisano Czwartek o 22:24 Defy poza zasięgiem budżetowym, contand ar1 do wyrwania....do każdego.z nich wchodzą max 38c z bieżnikiem. Sam używam contenda ar jako lekkiego gravela (rewolt był już zbyt taczkowaty). Obecnie mam tam założone 36c i serio nie potrzebuje więcej....dużo ścigałem się w maratonach mtb , na szosie lubię szutry i bruki więci może dlatego strefę komfortu mam lekko przesuniętą. Mając taki budżet wolałbym dozbierać trochę do karbonowej ramy. Może jakiś podstawowy Canyon endurance, a może: https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-gravel-xp-grx-2x12-2026/ https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-7-0-rival-pd36998/. ....patrząc jednak na potrzeby to już abstrahując od tego czy Gravel, czy road+ to napęd raczej z dwójką na przodzie. Cytuj
Chociemir Napisano Piątek o 08:01 Napisano Piątek o 08:01 Minimalnie ponad budżet, ale karbon: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-simplon-grid-core-pd56329/ Cytuj
kouczan Napisano Piątek o 10:41 Napisano Piątek o 10:41 Żeby jeszcze szło gdzieś go zobaczyć i się przymierzyć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi