Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, dawno na forum mnie nie było, ale muszę się poradzić bo zwariuję 😂 Niestety z różnych względów musiałem sprzedać dwa lata temu moje dwie szosy tj Focus Izalco Race Carbon na Ultegrze oraz BMC Timemachine Road 01. Oba rowery miałem w rozmiarze 54 przy 173 cm wzrostu i jeździło mi się na obu super (na Focusie trochę lepiej, ale może to ze względu na to, że zrobiłem na nim więcej KM). Obecnie chce wrócić do jeżdżenia i planuje zakup gravela, który generalnie będzie trochę przerobiony na szosę All Road. Większość czasu asfalt lub mocno ubity szuter, lecz jakieś małe leśne odstępstwo też wchodzi w grę. Jak na razie w grze są dwa modele tj Scott Speedster Gravel 10 oraz KROSS Esker 5.0. Interesuje mnie napęd 1/11 lub 1/12. 
Scotta rozważam S-ke natomiast Krossa M-ke. Co byście doradzili? Zależy mi na pozycji ciut bardziej sportowej, trochę tak jak było w Focusie, a nie kanapowej. Może jakieś inne propozycje w tych pieniądzach? Dodam, że w grę wchodzi sprzęt tylko nowy, gdyż najchętniej zakup na raty 0% 🙂

Napisano (edytowane)

Raczej żaden gravel nie będzie miał ciut sportowej geometrii (biorąc pod uwagę izalco czy timemachine) a w czasach zintegrowanych linek wymienianie mostka i kierownicy żeby rower był bardziej agresywny może być ciężkie. 

Popatrz sobie na szybkierowery i bernard rowery. 

Edytowane przez ernorator
Napisano (edytowane)

Giant Defy/Content?

Jak na raty to może Superior XR 9.5? Wersja gravel z 1x lub szosowa 2x. Rama tą sama.

Edytowane przez kouczan
Napisano

Defy poza zasięgiem budżetowym, contand ar1 do wyrwania....do każdego.z nich wchodzą max 38c z bieżnikiem. Sam używam contenda ar jako lekkiego gravela (rewolt był już zbyt taczkowaty). Obecnie mam tam założone 36c i serio nie potrzebuje więcej....dużo ścigałem się w maratonach mtb , na szosie lubię szutry i bruki więci może dlatego strefę komfortu mam lekko przesuniętą. Mając taki budżet wolałbym dozbierać trochę do karbonowej ramy. Może jakiś podstawowy Canyon endurance, a może:

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-gravel-xp-grx-2x12-2026/

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-7-0-rival-pd36998/.

....patrząc jednak na potrzeby to już abstrahując od tego czy Gravel, czy road+ to napęd raczej z dwójką na przodzie.