Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam starego i zajechanego Unibike Viper i zacząłem jeździć po górach. O ile zmiana opon na typowe MTB 2.0x700 była strzałem w 10, to napęd odmawia mi pracy i siły.

W tej chwili mam napęd 3x8: kasetę 11-32 i korbę "santour" 28-38-48. Przerzutka tylna to jakieś "Deore" (symbolu nie widze), a przód to stare Shimano Nexen.

Kolarstwo

Aby lepiej jeździć pod górkę wyczytałem, że do rowerów 3x8 dobrze sprawdza się system: kaseta CS-HG400 8S 11-40T i do tego przerzutka tylna Acera RD-M3020, bo łyka te 40T.

Teraz korba: chciałbym użyć Altus FC-M311 28-38-48. Będzie to działało?

Może jakaś zupełnie inna propozycja? Kasy nie chcę żałować, ale teraz w systemie 3x8 nie ma za bardzo chyba wyboru "jakości" ?

Edytowane przez barti14
Napisano (edytowane)
Cytat

(48-28) + (40-11) = 20+29 = 49

A ta Acera ma 45.

@sznib

Nie bardzo rozumiem te obliczenia, bo widzę, że liczą jakaś "średnią" pojemność zębów, a na przekosach staramy się nie jeździć.

Czy nie powinnyśmy brać pod uwagę tylko skrajnych przełożeń z lekkim przekosem, czyli możliwości tył 40T, a przód 38T? Te 40T tył z 28T (przód) to chyba do zrobienia?

Poczytałem właśnie komentarze z allegro o tej kasecie i są same pozytywy w zakresie różnych kombinacji, dużo ludzi kupuje i jakoś jeździ. Jedyne uwagi są dotyczące zbyt krótkiej śruby przy przerzutce, aby ją bardziej odgiąć do tyłu, tak aby nie wchodziła w kasetę.

A są takie przerzutki, co mają 49-50T ?

Zaryzykuję chyba, najwyżej będę psioczył, że 70zł na kasetę wydane w błoto ;) 

Edytowane przez barti14
  • Mod Team
Napisano

Tu chodzi o długość łańcucha. Jeśli przerzutka ma za małą pojemność nie dobierzesz poprawnie długości łańcucha. Jak zrobisz metodą największa zębatka z przodu i z tyłu to na najmniejszych łańcuch będzie za długi. A jak zrobisz metodą na najmniejsze zębatki to będzie za krótki na kombinację blat z przodu i największa z tyłu. Przerzutek z tak dużą pojemnością żeby to ogarnąć nie ma. Napędy 3x były z kasetami max. 11-36, kasety 11-40 i większe stosuje się z napędami 2x i 1x. 

Napisano (edytowane)

Napędy 3x przeszły raczej do historii. Najlepiej załóż z tyłu kasetę 11 rzędów i przerzutkę dostosowaną do niej ( osobiście wybrałbym Cues serii 8000 lub 6000) i zdemontuj przednią przerzutkę i dużą i małą tarczę. Wtedy po kilku jazdach przekonasz się czy wystarczy Ci napęd 1x11 czy koniecznie potrzebujesz 2x11. Jak to już będziesz wiedział założysz nowy przód.

A jak koniecznie chcesz zostać przy napędzie 3x to wystarczy kaseta 11-36

Edytowane przez PiotrWie
Napisano

@barti14 zamiast rozkręcać rower tak jak radzi powyżej @PiotrWie, zrób najpierw przymiarkę analityczną w gear-calculator, trzeba jednak wstępnie znać swoją ulubioną szybkość jazdy (np. odczytana z licznika) pod różnym obciążeniem i stosowanej kadencji.

Ja po kilku teoretycznych przymiarkach kupiłem nową kasetę i blat przedni (zupełnie inne niż fabryczne!) i trafiłem dokładnie👍, jestem zadowolony już od 7ooo km, nic nie potrzebuję zmieniać 😉.

Tutaj porównuje napędy dwóch różnych rowerów, można zmieniać, przymierzać do ulubionej kadencji i oczekiwanej prędkości na przełożeniach:

https://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24,34,42&RZ=14,16,18,20,22,24,28&UF=2215&TF=80&SL=2.6&UN=KMH&DV=speed&GR2=DERS&KB2=38&RZ2=11,13,15,18,21,24,28,34,40&UF2=2328

Screenshot_2024-03-06-20-34-01-674_com.android.chrome.thumb.jpg.e8896d0307bf221c11da80668482029a.jpg

Napisano
10 godzin temu, barti14 napisał:

Aby lepiej jeździć pod górkę wyczytałem, że do rowerów 3x8 dobrze sprawdza się system: kaseta CS-HG400 8S 11-40T i do tego przerzutka tylna Acera RD-M3020, bo łyka te 40T.

Teraz korba: chciałbym użyć Altus FC-M311 28-38-48. Będzie to działało?

Może jakaś zupełnie inna propozycja?

Aby uzyskać lżejsze przełożenia do jazdy w terenie najlepiej zmienić korbę na górską, bo aktualnie masz wersję trekkingową/crossową. Może być np. taka: Korba FC-M311 42/32/22T 170mm czarna - Biostern

Wtedy nawet z kasetą 11-32 uzyskasz lżejsze końcowe przełożenie (22/32 = 0.6875) niż z "dużą" korbą i kasetą 11-40 (28/40 = 0.7). Odpadnie konieczność zmiany tylnej przerzutki (stara Deore zaakceptuje max 34 zęby). Przednia przerzutka może da się ustawić pod mniejsze zębatki korby, a jak nie to nowa przednia nie będzie droga. Lepsze będzie też stopniowanie kasety, bo zakres 11-40 przy 8 biegach daje spore "dziury", czyli duże przeskoki pomiędzy przełożeniami. 

11-13-15-18-22-27-33-40 

11-13-15-18-21-24-28-32

Oczywiście na korbie mtb stracisz najszybsze biegi, choć 42/11 na oponach 29x2.0 to i tak całkiem długie przełożenie.    

Napisano (edytowane)
20 godzin temu, sznib napisał:

Tu chodzi o długość łańcucha. Jeśli przerzutka ma za małą pojemność nie dobierzesz poprawnie długości łańcucha. Jak zrobisz metodą największa zębatka z przodu i z tyłu to na najmniejszych łańcuch będzie za długi.

Rozumiem, że chodzi o jakaś pojemność układu, ale dla przykładu wczoraj sprawdziłem, czy wrzucę przód 38T i tył 32T i napęd łykał to bez problemu, czyli jakiś zapas jest :) Wiadomo, że wtedy 48T z przodu już nie wrzucę, bo nawet nie ma to sensu. Wydaje mi się, że praktyczna pojemność napędu, jest być może większa od tej teoretycznej.

Inna sprawa, ze 3-ci blat z przodu 48T używam bardzo rzadko, tylko wtedy, jak jadę z górki, więc można go po prostu nie używać i wyrzucić z równania.

Ale bardzo ważną kwestię poruszył Turysta05, aby dopasować się do stylu jazdy. Rower pełni u mnie głównie funkcję dalekich wypraw i jadę spokojnie, bez spiny na czas czy prędkość, mam 54 lata i nie jestem super sportowy.

Zmiana opon z 1.5 na 2.0 sprawiła, ze rower zaczął inaczej (lepiej) jeździć -na tych samych przerzutkach +3km/h więcej- i mam prędkość/kadencję dobrze wpasowaną w jazdę po terenie i asfalcie. Tego nie chciałbym radykalnie zmieniać, więc przeanalizowałem różne kombinacje przełożenia przodu i tyłu które używam:

naped.jpg.5965c5559a48f3518882b9e51ba4cc41.jpg

Przez 90% czasu używam tylko 2 biegów - 18/38 leśne ścieżki (18 -22km/h) i 15/38 asfalt (około 26-28 km/h). Jak się zmęczę na asfalcie to schodzę na jakiś czas na ten niższy, co trochę jest upierdliwe i tu mógłbym coś zmieniać.

Zmiana na 11-34 tył i 22-32--42 dałaby super efekt, bo zachowałbym proporcje (2.1 i 2.5) przesuwając się łańcuchem z 5/6 na 6/7, co daje jednak lekki przekos. Zyskuję za to świetną rozpiętość pod górkę! Zamiast 0.9 mam 0.8 i 0.6 i będzie git.

Ale bardzo kusi mnie ten zestaw poniżej czyli z przednią korbą 22-36, bo w układzie 15/36 indeks prędkości zmniejszy się z 2,5 do 2,4. Wprawdzie to spowoduje, że będę jechał nieco wolniej, ale pewnie znaczniej dłużej utrzymam tempo, co da krótszy czas przejazdu na trasie łącznie. Co ważne bez przekosu jak wcześniej.

Kłopot z tym, że nie znalazłem korb 3 rzędowych z 22-36-X, ale znalazłem 2-rzędową: SHIMANO Altus FC-MT101 22/36 za jedyne 70 zł. Będzie więc przy okazji lżejsza. Muszę tylko to przemyśleć, czy potrzebuję tego 3 rzędu. Jest opcja zakupu Acera FC-M361 z wymiennymi zębatkami 22-32-42 i podmienić 32 na 36.. :)

PODSUMOWUJĄC;

Propozycja napędów 1x11 kompletnie odpada za wolny na trasie, a 2x11 kuszące, ale musiałbym zmienić wszystko, bo i manetki także. Kupa kasy i też roboty... nie wiem czy warto. Rocznie robię jedynie 2-3 tys km bez szaleństw. A jak będzie zbyt stromo pod górę to i tak po prostu zejdę z roweru, bo tylne sakwy są wtedy wręcz niebezpieczne.

Tak więc wymienię na razie na 11-34T tył i 22-36 przód. 

Edytowane przez barti14
  • Mod Team
Napisano

Ja jeżdżę na 2x10, korba 36/26 i kaseta 11-42 i dla mnie jest idealnie. Duży blat z 3x do niczego mi niepotrzebny. Jak pójdziesz w 2x to jeszcze wypadałoby zmienić przednią przerzutkę, bo do 2x są inne. Stara niby będzie działać, ale gorzej i za wysoko zamontowana, więc i wizualnie nieestetycznie. Ale przednie przerzutki tanie są, wiec to nieduży problem.

• +1 pomógł 1