Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć :) 

Zapatruję się na zakup dobrego fulla na jazdę leśną, po trailach i bike parkach w okolicy. 

Obecnie waham się między tymi dwoma, chociaż jestem otwarty na sugestie.

Wzrost 180, waga 90-95kg (będzie mniej :) )

Zalezy mi na możliwości rozłożenia tej płatności na raty (im więcej tym lepiej, stąd też te 40x0 mnie najbardziej interesują). Zastanawiałem się też nad wymianą części osprzętu do Deore XT, przynajmniej manetkę i kasetę. Mam je na moim hardtailu i się przyzwyczaiłem już.

Jak sądzicie?

Edit: Chciałbym unikać osprzętu od SRAM i skupić się na Shimano.

Edytowane przez Hoxter
Napisano (edytowane)

Czy te pancerze przez stery to większy problem? Szczerze nigdy o tym nie myślałem. 

Giant niezbyt mnie przekonuje, tylko 130mm skoku widelca, bardziej myślałem 140-150 + słabszy osprzęt. 

Edytowane przez sznib
Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
  • Mod Team
Napisano
Godzinę temu, Hoxter napisał:

Czy te pancerze przez stery to większy problem?

Problem spory. Wymiana pancerzy czy samych sterów to grubsza robota plus gorsze działanie napędu. Jak sam serwisujesz zejdzie Ci sporo czasu, jak oddajesz na serwis, zapłacisz więcej.

Jak chcesz więcej skoku to masz Reigna:

https://www.greenbike.pl/rower-gorski-giant-reign-29-2-enduro-w-100-gotowy-p-6129.html

Wymiana manetki i przerzutki to nieduży koszt, a masz bardzo dobrą ramę z jednym z najlepszych systemów zawieszeń.

Napisano
52 minuty temu, emski napisał:
Cytat

Nigdy nie patrzyłem nawet na te marki, ale czy taka kasa za aluminium to nie za drogo już?  Osprzęt też gorszy od tych, na które patrzyłem, nie wiem co w nich specjalnego :D 

ps. te 170mm skoku to bez przesady haha, tego nigdy nie wykorzystam.

Napisano

Coraz ciężej kupić coś bez linek w sterach więc powoli musimy się z tym męczyć. Jest opcja na plastik w ramie to się korzysta tym bardziej, że dycha to śmieszna kasa w tym wyposażeniu za tego Ghosta. Wygląda jak wygląda, są gorsze konstrukcje. 

Napisano
Cytat

Wygląda jak wygląda, są gorsze konstrukcje. 

A jak z tym Lapierrem, poza linkami konstrukcja będzie ok?  Generalnie na geometrii w ogóle się nie znam i nie będę udawał, że coś wiem. Do tej pory patrzyłem bardziej po specyfikacji i osprzęcie.

Napisano

@Hoxter ponownie to "tylko" dycha za plastikową ramę a firma nie krzak. Wszystko jest bardzo ok a dla mnie jedyne minusy to stery i raczej na pewno suport wciskany tylko znowu ta cena... Jak by kosztował +15 tys to bym raczej się zastanowił a tak raczej nie. Prawie wszędzie dostaniesz w podobnej cenie albo jak u tych debili z Gianta alu ramę z takimi se klamotami albo jest Sram albo plastik z kiepskimi klamotami. Kurcze nawet nie wiem czy by mi się chciało szukać dalej w takiej kasie. Obejrzyj oba i zdecyduj albo rzut monetą. 

Napisano

@Tyfon79 A co innego byś proponował? Teoretycznie mógłbym budżet zwiększyć jeśli będzie to miało sens i da się to sensownie rozłożyć w czasie.

Ten Lapierre katalogowo ponoć 20k+ kosztował, tylko rocznik starszy, więc może dlatego tani? 

• Mod Team
Napisano

Tani dlatego, bo ma pancerze przez stery, a ludzie nie chcą tego kupować. Jeszcze jak w rowerze masz przerzutkę elektroniczną to można oko przymknąć, ale w przypadku tradycyjnej to nie ma sensu. Masz osprzęt klasy XT, a działa gorzej niż Deorka, przez te zakrętasy pancerza prowadzonego przez stery...

• +1 pomógł 1
Napisano

Nie jest taki tani z powodu kabli w sterach , tylko z powodu kłopotów Accell. Wszystkie marki z ich portfolio są do kupienia z super rabatami bo chcą utrzymać płynność finansową kosztem marży . 

CR  wykupuje magazyny takich firm z problemami i puszcza dalej. Tak zrobili z Corratekiem , YT , teraz LP i Ghosty . 

• +1 pomógł 2