Skocz do zawartości

Czy jazda w koszulce mistrzowskiej to obciach ?   

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jazda w koszulce mistrzowskiej to obciach /prowokacja/nadużycie ?

• Nie, to tylko koszulka
      4
    • Tak, taka koszulka powinna być odpowiednio traktowana
      10

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Takie pytanie powstało w mojej głowie - czy jazda w np białej koszulce mistrza świata to przegięcie pałki ? Czy to może działać jak płachta na byka na innych z rowerowej braci ? 

Pretekstem do tego są koszulki dostępne na Vinted, oryginały np Mistrzowska Biala caly zestaw koszulek liderów z TdF, w dobrych cenach. 

Mnie osobiście klubowe koszulki nie ruszają, ale taka mistrzowska  - już zastanawiam się czy wypada ubierać. 

Edytowane przez gnomon
Napisano

Keepers of the Cog

RULE #15// Respect the jersey. Championship and race leader jerseys must only be worn if you’ve won the championship or led the race.

RULE #16// Team kit is for members of the team. Wearing Pro team kit is also questionable if you’re not paid to wear it.  If you must fly the colors of Pro teams, all garments should match perfectly, i.e no Mapei jersey with Kelme shorts and Telekom socks.

Szczególnie noszenie teamowych setów mnie zastanawia gdyż wyglądają kijowo i o ile rozumiem zawodowego kolarza, któremu płacą za jego noszenie to niedzielny Janek w stroju UAE kiedy ma tyle lepiej wyglądających rzeczy, jest bez sensu. 

• +1 pomógł 6
Napisano

Co kto lubi 🤷‍♂️

Ja osobiście bym nie założył, bo nie lubię tego typu ubrań ogólnie. Nie bardzo mi się podoba żeby wyglądać jak jeżdżąca reklama. Niezależnie czy mówimy o kolarstwie czy ubraniach na codzień. Moje ubrania w większości są jednolite, unikam nawet dużych widocznych logo.

Ubrania Teamowe czy mistrzowskie? No cóż, jeden przejedzie obojętnie, drugi spojrzy z zaciekawieniem, a trzeci się zapluje bo tak nie wolno albo że wstyd.

Zakładaj to co Tobie się podoba i olej opinię innych.

Rok temu lekko przytarłem lakier na szosie i chciałem to czymś zakryć. Okazało się że łatwo dostępne są naklejki z imieniem i nazwiskiem, dość małe, 1x3 cm mniej więcej. Za kilkanaście złotych jest kilka sztuk, więc wystarczą mi na wieki wieków. Z ciekawości spojrzałem co o tym mówi internet:

1. Udawanie że jest się pro, wieś i tandeta

2. Naklejka jak naklejka, jak Ci się podoba to naklej

Nakleiłem, przytarcie nie rzuca się w oczy, a jak komuś się nie podoba to jego problem. Who cares.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ale np koszulka Santini mistrza swiata była super fajna - bez reklam ...biała + tęcza i logo Sanntini -  - jak raz szukalem białej na teraz i na Vintedzie taka rzucila mi sie w oczy 😉 ale ta tęcza mnie zblokowała 😆 

Nie wszystkie są z reklamami, a niektóre jak np koszulki NIKE liderów klasyfikacji z TdF to repliki. I robili to też dla ludzi - pytanie czy na sciane czy na rower 😉 

Napisano

Team Kit - w życiu bym nie ubrał, nie płacą mi za reklamowanie tych sponsorów, większość przez to że uwalona tymi logo wygląda też po prostu słabo. Ale jak ktoś bardzo chce, to niech nosi co mu się podoba.

Mistrzowskie, liderskie etc. - tylko na ścianę. To już dla mnie przegięcie, a ja kolarstwem jako sportem zawodowym się praktycznie wcale nie interesuję.

Napisano
W dniu 23.06.2026 o 12:16, gnomon napisał:

ale ta tęcza mnie zblokowała 😆 

W pewnych środowiskach  nie obeznanych w temacie  można zaliczyć sztachetą  😉.

Osobiście mam  ambiwalentny  stosunek do  ludzi  "bilboardów " .  Preferuję nie krzykliwą , stonowaną  prostotę .

• +1 pomógł 3
Napisano

Dyplomatycznie odpowiem , można interpretować na wszelakie sposoby  w zależności od zastanej sytuacji.  W dzisiejszych czasach wysiłek intelektualny podejmowany przez różnej maści osobliwości  jest nieprzenikniony. Dotyczy to wszystkich stron "świata"  , lewej , środkowej i tej  prawej . 

Napisano

😁ulubiony wątek wyższość platform nad spd 🤣 

W temacie wątku koszulka ważna sprawa, preferuje jak @pecio niekrzykliwe, bez reklam. 

Natomiast spotykałem "kolarza" na s-works w koszulce replice Remco , w paska mistrza UCI to regularnie, natomiast to raczej ludzie którzy nawet nie mają świadomości że to niestosowne czy niewłaściwe, mnie to nie razi, każdy robi jak uważa, a betonu kolarskiego co goli nogi a wyścigów nie jeździ to też nie popieram. 

• +1 pomógł 1